Kontista kahvilaksi : Artteli Shop Oy:n toiminnan kehittäminen ja uuden kahvilan konseptisuunnittelu
Puranen, Niina (2014)
Puranen, Niina
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405168248
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405168248
Tiivistelmä
Yrityksen strategia on nykyhetkessä tehtäviä päätöksiä sekä asetettuja tavoitteita. Strategia on yrityksen koko toiminnan perusta. Strategiatyöskentelyn päätehtävänä on varmistaa tavoitteiden saavuttaminen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu strategia varmistaa yrityksen menestymisen tulevaisuudessa ja yrityksen strategian tulee olla kehityskelpoinen. Liiketoiminnan kehittäminen on yksi strategian kehittämisen erikoistapaus, jossa otetaan riskejä sekä tavoitellaan kasvua ja laajentamista. Uusi liiketoiminta on panostusta uusiin tuotteisiin samanaikaisesti panostaen myös uusiin asiakasryhmiin.
Rautalammilla Pohjois-Savossa toimiva Artteli Shop Oy on monipuolinen lahjatavara-, sisustus-, vaate- sekä asuste-liike, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat myös kukka- ja hautauspalvelut. Lisäksi Arttelissa toimii Postin palvelupiste. Arttelin yrittäjä on tehnyt strategisen päätöksen yrityksen toiminnan laajentamisesta kahvila-alalle. Kahvilatoiminta tukee Arttelin visiota ostosmatkailukohteena toimimisesta. Toiminnan kehittämisen myötä tarkoituksena on tarjota asiakkaille laadukkaita kahvilatuotteita mutkattomassa ja ystävällisessä ympäristössä. Kahvilan erityispiirteenä on sen toimiminen merikontissa.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä Artteli Shop Oy:n uudelle kahvilalle konseptisuunnitelma, jonka avulla Artteli Shop Oy:n toiminnan kehittäminen on mahdollista. Tässä työssä konseptisuunnittelulla tarkoitetaan kahvilan kokonaisvaltaista suunnittelua, joka huomioi muun muassa kahvilan toimintaympäristön, liikeidean sekä palvelunlaadun. Toimintasuunnitelman laatimisessa tuli ottaa huomioon alaa tarkoin säätelevät lait sekä määräykset. Työn tekijän vastuulla oli ajantasaisen tiedon etsiminen kahvila-alalla toimimisesta ja sen siirtäminen käytännöksi konseptisuunnitelmaan. Toimeksiannon rajauksen mukaisesti työ ei käsittele tarkkoja kuvauksia tuotteista, tuotteiden hinnoittelua, yritystoiminnan kannattavuutta eikä omavalvontaa tai työvuorosuunnittelua.
Työn keskeisinä käsitteinä ovat strategia ja strategiatyöskentely sekä yrityksen toiminnan laajentaminen ja konseptisuunnittelu. Työ etenee siten, että ensin käsitellään kunkin asiakokonaisuuden teoriatieto, jonka jälkeen kerrotaan, kuinka kyseinen asia toteutetaan Artteli Shop Oy:n Konttikahvilassa. Työn pääpaino on toiminnallisuudessa, joka ilmenee valmiina konseptisuunnitelmana sekä tekijän osallistumisena useisiin tapaamisiin yrittäjän ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Työn tuloksena on Artteli Shop Oy:n uudelle kahvilalla valmis konseptisuunnitelma, joka aiotaan ottaa yrityksessä käyttöön lähes sellaisenaan.
Rautalammilla Pohjois-Savossa toimiva Artteli Shop Oy on monipuolinen lahjatavara-, sisustus-, vaate- sekä asuste-liike, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat myös kukka- ja hautauspalvelut. Lisäksi Arttelissa toimii Postin palvelupiste. Arttelin yrittäjä on tehnyt strategisen päätöksen yrityksen toiminnan laajentamisesta kahvila-alalle. Kahvilatoiminta tukee Arttelin visiota ostosmatkailukohteena toimimisesta. Toiminnan kehittämisen myötä tarkoituksena on tarjota asiakkaille laadukkaita kahvilatuotteita mutkattomassa ja ystävällisessä ympäristössä. Kahvilan erityispiirteenä on sen toimiminen merikontissa.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä Artteli Shop Oy:n uudelle kahvilalle konseptisuunnitelma, jonka avulla Artteli Shop Oy:n toiminnan kehittäminen on mahdollista. Tässä työssä konseptisuunnittelulla tarkoitetaan kahvilan kokonaisvaltaista suunnittelua, joka huomioi muun muassa kahvilan toimintaympäristön, liikeidean sekä palvelunlaadun. Toimintasuunnitelman laatimisessa tuli ottaa huomioon alaa tarkoin säätelevät lait sekä määräykset. Työn tekijän vastuulla oli ajantasaisen tiedon etsiminen kahvila-alalla toimimisesta ja sen siirtäminen käytännöksi konseptisuunnitelmaan. Toimeksiannon rajauksen mukaisesti työ ei käsittele tarkkoja kuvauksia tuotteista, tuotteiden hinnoittelua, yritystoiminnan kannattavuutta eikä omavalvontaa tai työvuorosuunnittelua.
Työn keskeisinä käsitteinä ovat strategia ja strategiatyöskentely sekä yrityksen toiminnan laajentaminen ja konseptisuunnittelu. Työ etenee siten, että ensin käsitellään kunkin asiakokonaisuuden teoriatieto, jonka jälkeen kerrotaan, kuinka kyseinen asia toteutetaan Artteli Shop Oy:n Konttikahvilassa. Työn pääpaino on toiminnallisuudessa, joka ilmenee valmiina konseptisuunnitelmana sekä tekijän osallistumisena useisiin tapaamisiin yrittäjän ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Työn tuloksena on Artteli Shop Oy:n uudelle kahvilalla valmis konseptisuunnitelma, joka aiotaan ottaa yrityksessä käyttöön lähes sellaisenaan.