Kuhmolaisen lähiruuan edistäminen
Pääkkönen, Jenni (2022)
Pääkkönen, Jenni
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060615758
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060615758
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee kuhmolaisen lähiruoan käytön ja tuotannon lisäämistä. Opinnäytetyön tavoitteena on keksiä ratkaisuja, kuinka saada kuhmolaisen lähiruoan tuotantoa ja kulutusta lisättyä. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Kuhmon kaupunki. Aiemmin kuhmolaisesta lähiruoasta on tehty esiselvitys vuonna 2002, mutta siinä ei kartoitettu kuluttajien mielipiteitä vaan lähinnä julkisten keittiöiden ja tuottajien mielipiteitä lähiruoasta.
Lähiruoka on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan pinnalla, eikä sen suosiolle näy loppua. Korona-aika ja maailmalla sekä Suomessa tapahtuvat muut kriisitilanteet ovat vaikuttaneet lähiruoan suosion lisääntymiseen. Lähiruoka nähdään oman alueen talouden kannalta hyvänä asiana sekä puhtaana, terveellisenä ja turvallisena ravintona.
Opinnäytetyötä varten kartoitettiin kuhmolaisten kuluttajien tämänhetkistä kuhmolaisen lähiruoan käyttöä sekä sitä, mitä he toivoisivat tulevaisuudessa kuhmolaiselta lähiruoalta. Kyselyssä selvitettiin myös mielipiteitä Reko-ringistä ja olisiko kuluttajilla mielenkiintoa ostaa paikallista lähiruokaa Reko-ringin kautta. Tuottajien puolelta kartoitettiin heidän tuotantosuuntiansa, myyvätkö he kyselyn hetkellä tuottamiaan elintarvikkeita kuhmolaisille kuluttajille, mitä myyntikanavia he käyttävät, ovatko tuottajat kiinnostuneita laajentamaan tuotantosuuntaa esimerkiksi erikoiskasvien viljelyyn ja haluaisivatko he käyttää Reko-rinkiä myyntikanavana tuotteilleen.
Kyselyiden tulokset kertoivat selvästi, että kuhmolaista lähiruokaa halutaan käyttää ja sitä toivottaisiin olevan tarjolla enemmän. Kuhmolaisista tuottajista osa olisi valmiita laajentamaan tuotantosuuntaansa, jos siihen olisi mahdollista laittaa enemmän tuotantopanoksia.
Lähiruoan lisäämiseen ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua. Yhtenä toimenpiteenä ehdotan yhteistyön lisäämistä tilojen, kaupungin ja kuluttajien välillä. Kaikkien lähiruokaa koskevien tahojen tulisi kokoontua yhden pöydän ääreen miettimään, mitä toimenpiteitä mikäkin taho voisi lähiruoan edistämiseksi tehdä. Yhtenä mahdollisuutena näkisin myös kuhmolaista lähiruokaa koskevan hankkeen toteuttamisen.
Lähiruoka on ollut jo yli kymmenen vuoden ajan pinnalla, eikä sen suosiolle näy loppua. Korona-aika ja maailmalla sekä Suomessa tapahtuvat muut kriisitilanteet ovat vaikuttaneet lähiruoan suosion lisääntymiseen. Lähiruoka nähdään oman alueen talouden kannalta hyvänä asiana sekä puhtaana, terveellisenä ja turvallisena ravintona.
Opinnäytetyötä varten kartoitettiin kuhmolaisten kuluttajien tämänhetkistä kuhmolaisen lähiruoan käyttöä sekä sitä, mitä he toivoisivat tulevaisuudessa kuhmolaiselta lähiruoalta. Kyselyssä selvitettiin myös mielipiteitä Reko-ringistä ja olisiko kuluttajilla mielenkiintoa ostaa paikallista lähiruokaa Reko-ringin kautta. Tuottajien puolelta kartoitettiin heidän tuotantosuuntiansa, myyvätkö he kyselyn hetkellä tuottamiaan elintarvikkeita kuhmolaisille kuluttajille, mitä myyntikanavia he käyttävät, ovatko tuottajat kiinnostuneita laajentamaan tuotantosuuntaa esimerkiksi erikoiskasvien viljelyyn ja haluaisivatko he käyttää Reko-rinkiä myyntikanavana tuotteilleen.
Kyselyiden tulokset kertoivat selvästi, että kuhmolaista lähiruokaa halutaan käyttää ja sitä toivottaisiin olevan tarjolla enemmän. Kuhmolaisista tuottajista osa olisi valmiita laajentamaan tuotantosuuntaansa, jos siihen olisi mahdollista laittaa enemmän tuotantopanoksia.
Lähiruoan lisäämiseen ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua. Yhtenä toimenpiteenä ehdotan yhteistyön lisäämistä tilojen, kaupungin ja kuluttajien välillä. Kaikkien lähiruokaa koskevien tahojen tulisi kokoontua yhden pöydän ääreen miettimään, mitä toimenpiteitä mikäkin taho voisi lähiruoan edistämiseksi tehdä. Yhtenä mahdollisuutena näkisin myös kuhmolaista lähiruokaa koskevan hankkeen toteuttamisen.