Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Hoitohenkilökunnan näkemyksiä muistisairaiden hoitotyön sisällöstä, työajan käytöstä ja työhön liittyvästä kiireestä pitkäaikaislaitoshoidon yksikössä

Mustonen, Suvi (2014)

 
Avaa tiedosto
Hoitohen.pdf (929.7Kt)
Lataukset: 


Mustonen, Suvi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405208851
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää hoitohenkilökunnan näkemyksiä työn sisällöstä, työajan käytöstä ja työhön liittyvästä kiireestä sekä kuinka kiireeseen voidaan vaikuttaa henkilökunnan mielestä. Tavoitteena oli syventää ja tarkentaa tietoa siitä, mitä muistisairaiden hoitotyö sisältää sekä mihin työaikaa kuluu ja näin löytää mahdollisia kiirettä selittäviä tekijöitä. Lisäksi tavoitteena oli saatujen tutkimustulosten avulla löytää kehittämisehdotuksia työnsuunnittelun tueksi, jotta henkilökunnan kiireen ja riittämättömyyden tunne työssä vähenisi sekä asukkaiden kohtaaminen ja hoito tasapuolistuisi ja työ koettaisiin mielekkääksi.

Opinnäytetyö oli laadullinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin kahdessa muistisairaiden pitkäaikaislaitoshoidon yksikössä pääkaupunkiseudulla. Aineisto muodostui muistisairaiden välittömään hoitotyöhön osallistuvan henkilökunnan täyttämistä ajankäyttöpäiväkirjoista (n=16) ja haastatteluista (n=12). Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällön analyysillä ja sisällön erittelyllä.

Työn sisältöä ja ajankäyttöä tarkasteltaessa tuloksissa ilmeni, että työ koettiin perushoitopainoitteiseksi. Osan työntekijöiden näkemyksissä työn sisällöstä kuvastui asukkaiden kokonaisvaltainen ja mielekkään arjen toteutumisen huomioiva kohtaaminen. Tuloksissa ilmeni myös, että osa työntekijöistä ei kokenut perushoitoon kuuluvaksi asukkaiden aktiviteettien järjestämistä tai huomioimista, vaan se koettiin ylimääräisenä työnä. Työajankäyttöä ajankäyttöpäiväkirjoista tarkasteltaessa ilmeni, että asukkaiden aamu- ja iltatoimiin menevä aika vaihteli eri työntekijöiden ja vuorojen kohdalla. Samoin asukkaiden avustamiseen menevä aika vaihteli eri asukkaiden kohdalla. Työn tavoitteitteena pidettiin asukkaiden hyvää oloa ja puolet haastateltavista toi esille kokonaisvaltaisen hoidon huomioimisen tärkeyden. Ajankäyttöpäiväkirjoissa asukkaiden kokonaisvaltainen hoito mielekäs arki huomioiden näkyi heikosti. Ajankäyttöpäiväkirjoissa työn sisältö ilmeni asukkaiden päivittäisissä toimissa avustamisena, kodinhoidollisten töiden tekemisenä sekä raportoimisena.

Henkilökunnan näkemykset kiireestä vaihteli, mutta suurin osa koki aamupäivät kiireisiksi, erityisesti minimimitoituksella työskenneltäessä. Toisaalta viikonloppuaamut, jolloin työskennellään minimimitoituksella koki osa haastateltavista rauhallisiksi. Osa haastateltavista koki kiirettä myös iltavuoron lopussa. Kiireen syinä tuloksissa ilmeni asukkaiden kohtaamiseen ja mielekkään arjen toteuttamiseen, asukkaiden päivittäisissä toimissa avustamiseen, huonoon työnsuunnitteluun, epätasapuoliseen työnjakoon, töiden siirtämiseen, omaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön ja yllättäviin tilanteisiin liittyvät tilanteet. Lisäksi omalla mielialalla ja asenteella sekä osaston ilmapiirillä koettiin olevan kiireen syntyyn ja tuntuun vaikutusta. Arjen toiminnassa kiireen koettiin ilmenevän stressin tunteena aiheuttaen fyysistä ja psyykkistä väsymystä, työn laadun heikkenemisenä, rutiininomainen työskentelynä, tiedonkulun heikkenemisenä, osaston siisteyden huolehtimisen vähenemisenä, työajan ylittymisenä ja taukojen pitämättä jättämisenä. Tuloksissa ilmeni, että asukkaiden luokse ei aina ehditty pysähtyä, eikä antaa ammatillisesti sitä, mitä haluaisi.

Kiireeseen vaikuttamiskeinoina haastatteluissa nähtiin oma asenne, tavoitteiden ja työnkuvien kirkastaminen sekä yhteiset pelisääntöjen tärkeys, työnsuunnittelun ja työnjaon sekä yhteistyön kehittäminen.

Johtopäätöksenä tulosten perusteella voidaan todeta, että asukkaiden kokonaisvaltaiseen ja yksilölliseen hoitoon tulisi kiinnittää enemmän huomiota, jotta mieläkäs arki toteutuisi jokaisen asukkaan kohdalla. Samoin oman työn sisältöä ja ajankäyttöä on hyvä jokaisen työntekijän pysähtyä välillä tarkastelemaan ja miettiä omaa asennetta työhön. Tuloksissa esitetyt henkilökunnan näkemykset siitä, miten kiireeseen voidaan vaikuttaa ovat hyvä keskustelun avaus yhteiselle kehittämiselle, missä esimiehen tehtävä on huolehtia, että toimitaan asukaslähtöisesti ja organisaation tavoitteiden mukaisesti.

Jatkotutkimusaiheena työn sisältöön ja asukaslähtöisyyteen liittyen näkisin mielenkiintoisena tutkimuksen hoitajan vallasta ja vastuusta päättää muistisairaan asukkaan puolesta. Tästä tarvittaisiin mielestäni myös enemmän yhteistä eettistä keskustelua muistisairaiden hoidossa ja työyhteisöissä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste