Tuontiraaka-aineiden riskien ja laadun arviointi
Kuittinen, Anna; Heikkilä, Tytti (2014)
Kuittinen, Anna
Heikkilä, Tytti
Savonia-ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229316
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201405229316
Tiivistelmä
Useat eri ympäristölliset tekijät sekä viljelykäytänteet vaikuttavat raaka-aineiden laatuun ja käytettävyyteen. Ympäristötekijöitä ovat muun muassa ilmasto-olosuhteet, maaperä, ilmansaasteet, raskasmetallijäämät, ilmastonmuutos, sadanta ja käytettävien vesilähteiden laatu ja määrä, sekä kasvitaudit ja tuholaiset. Viljelykäytänteitä ovat esimerkiksi kasvinsuojelu, lannoitus sekä keinokastelu. Myös sadonkorjuu, varastointi ja säilöntä vaikuttavat elintarvikkeissa käytettävien raaka-aineiden laatuun.
Opinnäytetyön tavoitteena on saada objektiivista tietoa tuotteissa käytettävien raaka-aineiden alkuperästä sekä raaka-aineisiin liittyvistä riskeistä. Työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa tutkimuksen kohteena ovat kolmen kohdemaanosan alkutuotanto ja viljelyolosuhteet.
Työssä käsiteltäviä tuotantomaita ovat Italia, Yhdysvallat ja Kiina. Italiassa tuotettua omenaa ja Yhdysvalloissa tuotettua karpaloa tuodaan toimeksiantajayrityksen valmistamien elintarvikkeiden raaka-aineiksi. Kiinassa tuotettua vadelmaa ei tällä hetkellä ole yrityksen tuotannossa käytössä, mutta raaka-aineen käyttö on tulevaisuudessa mahdollista.
Työssä toteutetun kirjallisuuskatsauksen keskeisimpiä päätelmiä ovat, että kaikista työssä käsitellyistä mahdollisista riskeistä huolimatta raaka-aineiden laatu ja turvallisuus ovat korkeat, koska raaka-aineita testataan vuosittain. Testeistä ei ole ilmennyt suuria laatupoikkeamia tai raaka-aineiden hygieenisestä laadusta johtuvia terveysuhkia.
Tämän opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksen mukaan Italian omenanviljelyssä suurimmat riskit ja laatuongelmat ovat vesivarantojen epätasainen jakaantuminen ja jakelu sekä veden laatu, torjunta-aineiden suuret käyttömäärät ja pestisidiresistenssi sekä maaperän kuivuus ja kuivakausien tiheentynyt esiintyminen. Yhdysvaltojen osalta karpalonviljelyssä suurimmiksi ongelmiksi havaittiin viljelyn eri vaiheissa käytettävän veden laatu, Euroopassa haitallisiksi todettujen ja kiellettyjen torjunta-aineden käyttö sekä raskasmetallit happamassa maaperässä. Kiinalaisen vadel-manviljelyn riskitekijöiksi nousivat lannoitteiden liikakäyttö, veden laatu sekä epätasaisesti jakautuneet vesivarannot ja sadanta, kiellettyjen pestisidien jäämät maaperässä ja vedessä, sekä niiden mahdollinen jatkunut käyttö ja äärimmäiset ilmasto-olosuhteet.
Opinnäytetyön tavoitteena on saada objektiivista tietoa tuotteissa käytettävien raaka-aineiden alkuperästä sekä raaka-aineisiin liittyvistä riskeistä. Työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa tutkimuksen kohteena ovat kolmen kohdemaanosan alkutuotanto ja viljelyolosuhteet.
Työssä käsiteltäviä tuotantomaita ovat Italia, Yhdysvallat ja Kiina. Italiassa tuotettua omenaa ja Yhdysvalloissa tuotettua karpaloa tuodaan toimeksiantajayrityksen valmistamien elintarvikkeiden raaka-aineiksi. Kiinassa tuotettua vadelmaa ei tällä hetkellä ole yrityksen tuotannossa käytössä, mutta raaka-aineen käyttö on tulevaisuudessa mahdollista.
Työssä toteutetun kirjallisuuskatsauksen keskeisimpiä päätelmiä ovat, että kaikista työssä käsitellyistä mahdollisista riskeistä huolimatta raaka-aineiden laatu ja turvallisuus ovat korkeat, koska raaka-aineita testataan vuosittain. Testeistä ei ole ilmennyt suuria laatupoikkeamia tai raaka-aineiden hygieenisestä laadusta johtuvia terveysuhkia.
Tämän opinnäytetyön kirjallisuuskatsauksen mukaan Italian omenanviljelyssä suurimmat riskit ja laatuongelmat ovat vesivarantojen epätasainen jakaantuminen ja jakelu sekä veden laatu, torjunta-aineiden suuret käyttömäärät ja pestisidiresistenssi sekä maaperän kuivuus ja kuivakausien tiheentynyt esiintyminen. Yhdysvaltojen osalta karpalonviljelyssä suurimmiksi ongelmiksi havaittiin viljelyn eri vaiheissa käytettävän veden laatu, Euroopassa haitallisiksi todettujen ja kiellettyjen torjunta-aineden käyttö sekä raskasmetallit happamassa maaperässä. Kiinalaisen vadel-manviljelyn riskitekijöiksi nousivat lannoitteiden liikakäyttö, veden laatu sekä epätasaisesti jakautuneet vesivarannot ja sadanta, kiellettyjen pestisidien jäämät maaperässä ja vedessä, sekä niiden mahdollinen jatkunut käyttö ja äärimmäiset ilmasto-olosuhteet.