Jamix -ruokatuotannonohjausjärjestelmän pikaopas opiskelijakäyttäjille Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa
Hamberg, Lila (2022)
Hamberg, Lila
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022092220397
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022092220397
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena on kehittää Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijakäyttöön pikaopas eli manuaali Jamix-ruokatuotannonohjausjärjestelmän käytöstä. Opinnäytetyön tuloksen tulisi auttaa Haaga-Helian ruokatuotannon opiskelijoita sisäistämään Jamix-tuotannonohjausjärjestelmän toiminnalliset perusteet sekä helpottamaan uusia opiskelijoita järjestelmän käyttöönotossa.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Haaga-Helian ammattikorkeakoulu. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu on hotelli- ja ravintola-alan arvostetuimpia korkeakouluja niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja se on Helsingissä 1991 saakka toiminut yksityinen ammatillinen korkeakoulu. Koulu toimii viidellä eri kampuksella: Helsingissä Pasilassa, Haagassa ja Malmilla, sekä lisäksi Vierumäellä ja Porvoossa. Yhteensä kampuksilla opiskelee vuosittain noin 11 000 opiskelijaa ja heitä ohjaavia asiantuntijoita on 731.
Haaga-Helian Haagan kampuksella on ollut Jamix-ruokatuotannonohjausjärjestelmä käytössä yli 15 vuotta. Kaikkien Jamix- ohjausjärjestelmän ominaisuuksien sisäistäminen opiskelijoille auttaisi jatkossa ruokatuotannonopettajia saavuttamaan osaamistavoitteita. Hyvä pikaopas Jamixin käyttöön auttaisi myös etäkäytön ja -opiskelun ongelmiin.
Tämä opinnäytetyö koostuu tiedon keräämisestä, termien määrittelystä, benchmarkkaamisesta, toiminnallisesta osuudesta eli pikaoppaan laadinnasta, kyselytutkimuksesta ja pikaoppaan kehittämisestä.
Produktini, 22 sivuisen pikaoppaan kokoaminen alkoi Haaga-Helian Jamix-järjestelmän käyttöön-otolla. Seuraavaksi jatkoin sisällön tuottamisella ja ohjekohtien keräämisellä kuvakaappauksin. Manuaalin suunnittelua ja informatiikan kokoamista varten keräsin ja tutkin hyödyllisiä ohjeita lähteiden avulla. PowerPoint pohjaan koottua pikaopasta kykenin helposti muokkaamaan ja kerrostamaan, jotta sain tarvittavia ohjekohtaisia huomioita kerättyä konkretisoimaan opasta.
Toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena valmistunut Jamix-ruokatuotannonohjausjärjestelmän pikaopas on luovutettu toimeksiantajan käyttöön sähköisessä muodossa. Produkti eli pikaopas valmistui 1.4.2022. Tämän pohjalta laadin myös testikäyttäjille kyselyn pikaoppaan mahdollisesti tarvittavia korjauksia varten. Opinnäytetyö valmistui elokuussa 2022 ja esitetään 14.9.2022 ruokatuotannon 1. vuosikurssin opiskelijoille.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Haaga-Helian ammattikorkeakoulu. Haaga-Helian ammattikorkeakoulu on hotelli- ja ravintola-alan arvostetuimpia korkeakouluja niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja se on Helsingissä 1991 saakka toiminut yksityinen ammatillinen korkeakoulu. Koulu toimii viidellä eri kampuksella: Helsingissä Pasilassa, Haagassa ja Malmilla, sekä lisäksi Vierumäellä ja Porvoossa. Yhteensä kampuksilla opiskelee vuosittain noin 11 000 opiskelijaa ja heitä ohjaavia asiantuntijoita on 731.
Haaga-Helian Haagan kampuksella on ollut Jamix-ruokatuotannonohjausjärjestelmä käytössä yli 15 vuotta. Kaikkien Jamix- ohjausjärjestelmän ominaisuuksien sisäistäminen opiskelijoille auttaisi jatkossa ruokatuotannonopettajia saavuttamaan osaamistavoitteita. Hyvä pikaopas Jamixin käyttöön auttaisi myös etäkäytön ja -opiskelun ongelmiin.
Tämä opinnäytetyö koostuu tiedon keräämisestä, termien määrittelystä, benchmarkkaamisesta, toiminnallisesta osuudesta eli pikaoppaan laadinnasta, kyselytutkimuksesta ja pikaoppaan kehittämisestä.
Produktini, 22 sivuisen pikaoppaan kokoaminen alkoi Haaga-Helian Jamix-järjestelmän käyttöön-otolla. Seuraavaksi jatkoin sisällön tuottamisella ja ohjekohtien keräämisellä kuvakaappauksin. Manuaalin suunnittelua ja informatiikan kokoamista varten keräsin ja tutkin hyödyllisiä ohjeita lähteiden avulla. PowerPoint pohjaan koottua pikaopasta kykenin helposti muokkaamaan ja kerrostamaan, jotta sain tarvittavia ohjekohtaisia huomioita kerättyä konkretisoimaan opasta.
Toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena valmistunut Jamix-ruokatuotannonohjausjärjestelmän pikaopas on luovutettu toimeksiantajan käyttöön sähköisessä muodossa. Produkti eli pikaopas valmistui 1.4.2022. Tämän pohjalta laadin myös testikäyttäjille kyselyn pikaoppaan mahdollisesti tarvittavia korjauksia varten. Opinnäytetyö valmistui elokuussa 2022 ja esitetään 14.9.2022 ruokatuotannon 1. vuosikurssin opiskelijoille.