Kumppanuusmaatalousjäsenyys
Rantaniemi, Emmi (2022)
Rantaniemi, Emmi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022101421246
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022101421246
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ne tekijät, jotka ovat kuluttajan kannalta merkityksellisiä kumppanuusmaataloustoiminnassa. Näiden tekijöiden toteutuessa on todennäköisempää, että jäsen sitoutuu toimintaan pitkäkestoisemmin. Toimeksiantaja voi käyttää esille tulleita tuloksia hyödyksi markkinoinnissaan ja suunnitellessaan toimintaa tuleville vuosille.
Opinnäytetyössä laadittiin kysely Webropol-kyselytyökalulla. Se lähetettiin toimeksiantajan 130 jäsenelle sähköpostikyselynä. Kyselyn vastausten perusteella määritettiin muun muassa vastaajien ikäjakauma, talouden koko sekä ne seikat, joiden vuoksi toimintaan on lähdetty mukaan ja miksi toiminnassa on haluttu jatkaa pidempään.
Työhön on sisällytetty taustatietoa kumppanuusmaataloudesta Suomessa ja muualla maailmassa. Taustoituksen jälkeen kerrotaan lyhyesti kyselytutkimuksesta ja sen toteuttamisesta. Tulokset avataan sekä graafisilla kuvaajilla että sanallisesti.
Työn lopussa on pohdintaosio, jossa analysoidaan kokonaisuutta ja mahdollisia ideoita jatkotoimenpiteisiin. Kyselyn vastaukset motivaatiotekijöistä, jotka saavat lähtemään mukaan toimintaan ja jatkamaan siinä, tukivat jo aiemmin havaittuja tuloksia. Puhdas, lähellä tuotettu (luomu)ruoka, paikallisen tuottajan tukeminen ja oma viljelijä eli tieto siitä, kuka ruoan kasvattaa ja miten se on tuotettu, ovat suurimmat syyt sille, miksi kumppanuusmaatalous kiinnostaa ja miksi siihen halutaan sitoutua. Vastaajat arvottivat myös biodynaamisen tuotantotavan korkealle työn toimeksiantajan tilalla.
Opinnäytetyössä laadittiin kysely Webropol-kyselytyökalulla. Se lähetettiin toimeksiantajan 130 jäsenelle sähköpostikyselynä. Kyselyn vastausten perusteella määritettiin muun muassa vastaajien ikäjakauma, talouden koko sekä ne seikat, joiden vuoksi toimintaan on lähdetty mukaan ja miksi toiminnassa on haluttu jatkaa pidempään.
Työhön on sisällytetty taustatietoa kumppanuusmaataloudesta Suomessa ja muualla maailmassa. Taustoituksen jälkeen kerrotaan lyhyesti kyselytutkimuksesta ja sen toteuttamisesta. Tulokset avataan sekä graafisilla kuvaajilla että sanallisesti.
Työn lopussa on pohdintaosio, jossa analysoidaan kokonaisuutta ja mahdollisia ideoita jatkotoimenpiteisiin. Kyselyn vastaukset motivaatiotekijöistä, jotka saavat lähtemään mukaan toimintaan ja jatkamaan siinä, tukivat jo aiemmin havaittuja tuloksia. Puhdas, lähellä tuotettu (luomu)ruoka, paikallisen tuottajan tukeminen ja oma viljelijä eli tieto siitä, kuka ruoan kasvattaa ja miten se on tuotettu, ovat suurimmat syyt sille, miksi kumppanuusmaatalous kiinnostaa ja miksi siihen halutaan sitoutua. Vastaajat arvottivat myös biodynaamisen tuotantotavan korkealle työn toimeksiantajan tilalla.