Optimization of Gateau Fazer’s Production Line
Ylikoski, Mika (2022)
Ylikoski, Mika
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824674
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112824674
Tiivistelmä
Suunnittelutyön tavoitteena oli optimoida pullia valmistava tuotantolinja Gateau Fazerin artesaanileipomoille. Toissijaisena tavoitteena oli luoda koneen ohjekirja, jonka avulla työntekijät voivat paitsi ratkaista yleisimpiä ongelmia, mutta myös auttaa uutta työntekijää tekemään tuotantolinjan huoltotöitä käsikirjan perusteella.
Alussa työ oli lähinnä erilaisten asioiden mittaamista koneella. Testauksissa testattiin muun muassa, toimiiko kone näytön näyttämien mittareiden mukaan. Kuitenkin nopeasti havaittiin, että tietyissä tuotantolinjan osissa on ongelmia. Pääasiassa nämä ongelmat liittyvät taikinaan ja giljotiiniin. Taikinassa oli liikaa hajontaa korkeuden osalta, mikä vaikeutti painon hallintaa. Giljotiini oli liian epätarkka joillekin tuotteille, mikä johti siihen, että painoa ei voitu hallita tarpeeksi tarkasti.
Johtopäätös oli, että giljotiini ja taikina eivät täytä hajontatoleransseja, mikä tarkoitti, että ratkaisu olisi joko nostaa toleransseja tai parantaa koneistoa.Toleranssin lisääminen ei ollut vaihtoehto yrityksen puolesta, joten koneiden parantaminen oli ratkaisu. Taikinan parantaminen olisi ollut kallista ja vaikeaa. Näin ollen giljotiini vaikutti paremmalta vaihtoehdolta, koska sen vaatima panos pääomassa oli pienempi verratuna taikinan korjaamiseen.
Lopuksi ehdotin, että kustannustehokkuuden ja materiaalihäviöiden pienentämisen perusteella giljotiini tulisi korvata puoliautomaattisella giljotiinilla, joka toimii puolessa käytetyistä tuotteista. Giljotiiniä tulisi käyttää vain sellaisissa tuotteissa, jossa se toimii tällä hetkellä. The objective of this engineering work was to optimize a production line which produces cinnamon buns for Gateau Fazer’s artisan bakeries. The secondary objective was to create a manual for the running of the machine which the workers can use to not only solve the most common issues but also help a new worker do maintenance work for the production line based on the manual.
At the beginning the work mostly concentrated on measuring different things on the machine. This was to test whether the machine runs according to the metrics the monitor shows. However, it was quickly found that certain parts of the production line have some problems. Mainly these problems are linked to the dough and guillotine. The dough height varies too much which makes controlling the weight difficult. The guillotine is too inaccurate for some of the products, which results in the same problem of not being able to control the weight precisely enough.
The conclusion was that both the guillotine and the dough do not meet the dispersion tolerances, which meant the solution would be to either increase the tolerances or improve the machinery. Increasing tolerance was not an option, therefore improving the machinery was the solution. Fixing the dough would be costly and difficult. The guillotine on the other hand seemed to be a significant fix with a small amount of capital tied into it.
At the end it was suggested that based on cost effectiveness and lowering material losses the guillotine should be substituted for a semi-automatic guillotine which works for half of the products. The guillotine should be used only for those products which are suitable for it.
Alussa työ oli lähinnä erilaisten asioiden mittaamista koneella. Testauksissa testattiin muun muassa, toimiiko kone näytön näyttämien mittareiden mukaan. Kuitenkin nopeasti havaittiin, että tietyissä tuotantolinjan osissa on ongelmia. Pääasiassa nämä ongelmat liittyvät taikinaan ja giljotiiniin. Taikinassa oli liikaa hajontaa korkeuden osalta, mikä vaikeutti painon hallintaa. Giljotiini oli liian epätarkka joillekin tuotteille, mikä johti siihen, että painoa ei voitu hallita tarpeeksi tarkasti.
Johtopäätös oli, että giljotiini ja taikina eivät täytä hajontatoleransseja, mikä tarkoitti, että ratkaisu olisi joko nostaa toleransseja tai parantaa koneistoa.Toleranssin lisääminen ei ollut vaihtoehto yrityksen puolesta, joten koneiden parantaminen oli ratkaisu. Taikinan parantaminen olisi ollut kallista ja vaikeaa. Näin ollen giljotiini vaikutti paremmalta vaihtoehdolta, koska sen vaatima panos pääomassa oli pienempi verratuna taikinan korjaamiseen.
Lopuksi ehdotin, että kustannustehokkuuden ja materiaalihäviöiden pienentämisen perusteella giljotiini tulisi korvata puoliautomaattisella giljotiinilla, joka toimii puolessa käytetyistä tuotteista. Giljotiiniä tulisi käyttää vain sellaisissa tuotteissa, jossa se toimii tällä hetkellä.
At the beginning the work mostly concentrated on measuring different things on the machine. This was to test whether the machine runs according to the metrics the monitor shows. However, it was quickly found that certain parts of the production line have some problems. Mainly these problems are linked to the dough and guillotine. The dough height varies too much which makes controlling the weight difficult. The guillotine is too inaccurate for some of the products, which results in the same problem of not being able to control the weight precisely enough.
The conclusion was that both the guillotine and the dough do not meet the dispersion tolerances, which meant the solution would be to either increase the tolerances or improve the machinery. Increasing tolerance was not an option, therefore improving the machinery was the solution. Fixing the dough would be costly and difficult. The guillotine on the other hand seemed to be a significant fix with a small amount of capital tied into it.
At the end it was suggested that based on cost effectiveness and lowering material losses the guillotine should be substituted for a semi-automatic guillotine which works for half of the products. The guillotine should be used only for those products which are suitable for it.