Elämyspalvelun luominen kulttuurikuppilaan palvelumuotoilun avulla
Hynönen, Ossi (2022)
Hynönen, Ossi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022113025166
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022113025166
Tiivistelmä
Opinnäytetyötäni vie eteenpäin ajatus siitä, mikä todella tekee jostain tapahtumasta tai palvelusta ainutkertaisen, elämyksen. Onko elämyksen syntymiseen mahdollista vaikuttaa tuotannon näkökulmasta? Vai onko kyse vain sattumasta asiakkaan subjektiivisessa kokemisessa.
Työn tilaaja on Järvenpäähän vuonna 2021 perustettu kulttuurikuppila Shed, jonka toiminnassa olen ollut mukana rakennusvaiheesta lähtien. Ajatus elämyksellisten palveluiden tuottamisesta tyypillisen ravintolatoiminnan ja livekeikkojen tueksi sai alkunsa hiljaisten arki-iltojen sisällön kehittämisestä sekä koronapandemian tuomien rajoitustoiminen vaikutuksesta tapahtuma-alalle.
Tämän opinnäytetyön lähestymistapa on palvelumuotoilu, jonka aineistonhankintamenetelmistä käytettiin SWOT-analyysiä, kyselyä, benchmarkingia sekä ideointityöpajaa. Opinnäytetyön tietopohjassa käsitellään, mitä elämyksellä ja elämyspalvelulla tarkoitetaan ja mistä tekijöistä elämys voi muodostua. Opinnäytetyössäni pyrin löytämään vastauksia pääkysymykseeni: minkälaisen myytävän elämyspalvelun kulttuurikuppila voisi tarjota asiakkailleen kasvattaakseen arki-iltojen myyntiä?
Tutkimus- ja kehittämistyö etenee toimintaympäristön määrittelyn, tutkimuksen ja suunnittelun vaiheiden kautta ja tuottaa kehitysehdotukseksi konkreettisen palvelukonseptin, jota tilaaja voi halutessaan prototypoida ja edelleen jatkokehittää saadun palautteen perusteella. Lopullisessa kehitysehdotuksessa esitetään palvelukonsepti elämyksellisestä cocktailkoulusta hyödyntäen tilaajan omia resursseja ja vahvuuksia. Palvelukonsepti luo perustan elämykselliselle cocktailkoululle sekä tuo esille elämyksen kannalta oleellisia elementtejä palvelupolulla olevien palvelutuokioiden, kontaktipisteiden ja elämyksellisyyteen vaikuttavien elementtien avaamisella.
Työn tilaaja on Järvenpäähän vuonna 2021 perustettu kulttuurikuppila Shed, jonka toiminnassa olen ollut mukana rakennusvaiheesta lähtien. Ajatus elämyksellisten palveluiden tuottamisesta tyypillisen ravintolatoiminnan ja livekeikkojen tueksi sai alkunsa hiljaisten arki-iltojen sisällön kehittämisestä sekä koronapandemian tuomien rajoitustoiminen vaikutuksesta tapahtuma-alalle.
Tämän opinnäytetyön lähestymistapa on palvelumuotoilu, jonka aineistonhankintamenetelmistä käytettiin SWOT-analyysiä, kyselyä, benchmarkingia sekä ideointityöpajaa. Opinnäytetyön tietopohjassa käsitellään, mitä elämyksellä ja elämyspalvelulla tarkoitetaan ja mistä tekijöistä elämys voi muodostua. Opinnäytetyössäni pyrin löytämään vastauksia pääkysymykseeni: minkälaisen myytävän elämyspalvelun kulttuurikuppila voisi tarjota asiakkailleen kasvattaakseen arki-iltojen myyntiä?
Tutkimus- ja kehittämistyö etenee toimintaympäristön määrittelyn, tutkimuksen ja suunnittelun vaiheiden kautta ja tuottaa kehitysehdotukseksi konkreettisen palvelukonseptin, jota tilaaja voi halutessaan prototypoida ja edelleen jatkokehittää saadun palautteen perusteella. Lopullisessa kehitysehdotuksessa esitetään palvelukonsepti elämyksellisestä cocktailkoulusta hyödyntäen tilaajan omia resursseja ja vahvuuksia. Palvelukonsepti luo perustan elämykselliselle cocktailkoululle sekä tuo esille elämyksen kannalta oleellisia elementtejä palvelupolulla olevien palvelutuokioiden, kontaktipisteiden ja elämyksellisyyteen vaikuttavien elementtien avaamisella.