Vastuullisuuden edistämisen haasteet kouluruokailussa
Suoranta, Kirsi-Marja; Vilén, Anna (2022)
Suoranta, Kirsi-Marja
Vilén, Anna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121027764
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121027764
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia vastuullisuuden edistämisen haasteita kouluruokailussa asiakkaiden eli oppilaiden näkökulmasta. Vastuullisuus työssä on jaoteltu sosiaaliseen, taloudelliseen ja ympäristövastuuseen. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää keinoja vastuullisuuden edistämiseksi kouluruokailussa Kangasalan kaupungilla.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisena tutkimuksena, sekä määrällisellä eli kvantitatiivisella tutkimuksella. Aineistonkeruumenetelmäksi valittiin kvantitatiivisessa tutkimuksessa Webropol-verkkokysely valikoidulle oppilasryhmälle ja kvalitatiivisessa tutkimuksessa teemahaastattelu kouluruokailun toteuttajille. Tutkimukset toteutettiin syksyllä 2021 ja keväällä 2022.
Työn toimeksiantaja, Kangasalan kaupunki, nostaa kaupunkistrategiassaan esiin vastuullisuuden ja toteuttaa sitä monilta osin organisaation sisällä. Tutkimuksessa tuli ilmi, että Kangasalla toteutuu vastuullisuus ja niin asiakkaat kuin kouluruokailua toteuttava henkilökunta haluavat toimia vastuullisesti etenkin ympäristöä ajatellen. Tutkimus antaa kaupungin ruokapalvelun esihenkilöille mahdollisuuden syventyä vastuullisuuden edistämiseen ja haasteiden ratkomiseen asiakkaiden ja työntekijöiden haastattelun avulla.
Työn valmistuminen herätti ajatuksia jatkotutkimusmahdollisuuksista vastuullisuuden edistämiseksi edelleen. Kouluruokailua on mahdollista tutkia esimerkiksi havainnoimalla jätteiden lajittelua tai paneutumalla tilastollisiin, numerollisiin tietoihin koneiden ja laitteiden ympäristövastuun toteutumisesta. Kouluruokailu on osa Suomessa toteutuvaa joukkoruokailua, ja se koskettaa laajasti valtavaa määrää asiakkaita.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin laadullisella eli kvalitatiivisena tutkimuksena, sekä määrällisellä eli kvantitatiivisella tutkimuksella. Aineistonkeruumenetelmäksi valittiin kvantitatiivisessa tutkimuksessa Webropol-verkkokysely valikoidulle oppilasryhmälle ja kvalitatiivisessa tutkimuksessa teemahaastattelu kouluruokailun toteuttajille. Tutkimukset toteutettiin syksyllä 2021 ja keväällä 2022.
Työn toimeksiantaja, Kangasalan kaupunki, nostaa kaupunkistrategiassaan esiin vastuullisuuden ja toteuttaa sitä monilta osin organisaation sisällä. Tutkimuksessa tuli ilmi, että Kangasalla toteutuu vastuullisuus ja niin asiakkaat kuin kouluruokailua toteuttava henkilökunta haluavat toimia vastuullisesti etenkin ympäristöä ajatellen. Tutkimus antaa kaupungin ruokapalvelun esihenkilöille mahdollisuuden syventyä vastuullisuuden edistämiseen ja haasteiden ratkomiseen asiakkaiden ja työntekijöiden haastattelun avulla.
Työn valmistuminen herätti ajatuksia jatkotutkimusmahdollisuuksista vastuullisuuden edistämiseksi edelleen. Kouluruokailua on mahdollista tutkia esimerkiksi havainnoimalla jätteiden lajittelua tai paneutumalla tilastollisiin, numerollisiin tietoihin koneiden ja laitteiden ympäristövastuun toteutumisesta. Kouluruokailu on osa Suomessa toteutuvaa joukkoruokailua, ja se koskettaa laajasti valtavaa määrää asiakkaita.