Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Vierasesineiden hallinnan kehittäminen sulatejuuston tuotannossa

Lievonen, Anni Elina (2023)

 
Avaa tiedosto
Lievonen_Anni.pdf (1.131Mt)
Lataukset: 


Lievonen, Anni Elina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202301231558
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Valio Oy:n toimeksiantona. Työn tarkoituksena oli kehittää toimintaohjeet vierasesinetilanteille Valio Oy:n Vantaan tehtaalle sulatejuuston valmistus- ja pakkausosastoille. Työohjeiden tavoitteena oli selkeyttää toimintaa, lisätä työntekijöiden itseohjautuvuutta vierasesinetilanteissa ja vähentää vierasesinetilanteista johtuvaa tarpeetonta hävikkiä. Projekti oli tarpeellinen, sillä osastolla ei ollut tarkkoja työohjeita vierasesinetilanteissa toimimiselle, ja esihenkilöiden ja elintarviketurvallisuusryhmän vierasesinetilanteisiin liittyvää työtä haluttiin sujuvoittaa.

Työssä tehtiin aluksi nykytila-analyysi, jossa tehtiin kartoitus tehtaan vierasesinepoikkeamista, ET (elintarviketurvallisuus) -havainnoista, kuluttajapalautteista ja hallintakeinoista. Nykytila-analyysin pohjalta haastateltiin kolmeakymmentä tuotannon työntekijää vierasesinetilanteista. Myös osaston vuorovastaavia ja prosessiasiantuntijaa haastateltiin. Haastattelujen ja nykytila-analyysin pohjalta luotiin työohjeet, joita testattiin tuotannossa kaksi peräkkäistä viikkoa. Testijakson jälkeen kolmeakymmentä tuotannon työntekijää haastateltiin uudelleen ja työohjeita muokattiin haastattelujen ja kommenttien perusteella. Myös hävikin kehitystä seurattiin.

Nykytila-analyysin pohjalta poikkeamien ja ET-havaintojen määrä oli nousussa ja kuluttajapalautteet laskussa. Haastatteluissa nousi esiin tarve korostaa työohjeissa yleisiä hygieniakäytäntöjä, itsenäistä ongelmanratkaisua ja poikkeamia sekä ET-havaintoja. Testijakson jälkeisessä haastattelussa voitiin todeta, että työntekijöiden tietoisuus ja itseohjautuvuus vierasesinetilanteissa kasvoi.

Työssä päästiin tavoitteisiin. Työohjeet luotiin onnistuneesti, työntekijöiden itseohjautuvuus todennäköisesti kasvoi, ja hävikin määrä laski. Vierasesineiden hallinnan kehitystä olisi kuitenkin hyvä jatkaa. Työohjeet vierasesinetilanteille ovat hyödyllinen ja tarvittu työkalu vierasesinehallinnan kehitykseen. Olisi suositeltavaa toteuttaa pidempi työohjeiden testijakso niiden todellisen vaikutuksen tarkastelemiseksi.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste