Ruokatuotantoprosessin kehittäminen osana erityisruokavalioasiakkaan palveluprosessia varhaiskasvatuksessa :Palvelukeskus Helsinki
Sipola, Merja (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302222705
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302222705
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Palvelukeskus Helsingin käyttöön uusi toimivampi varhaiskasvatuksen ruokavalioiden yhteenvetolomake ja auttaa samalla kehittämään ruokatuotantoprosessia ja asiakaspalvelua. Ruokavalioiden yhteenvetolomake on palvelukeskuksen työntekijöiden työväline, joka toimii ruokatuotantoprosessin eri vaiheissa erityisruokavalioiden tietovarastona. Ruokavalioiden yhteenvetolomakkeella on myös tärkeä merkitys asiakaspalveluprosessissa, jossa erityisruokavaliotietojen on kuljettava katkeamatta ja oikein erityisruokavalioasiakkaan ruokaturvallisuuden turvaamiseksi.
Opinnäytetyössä tutkittiin ruokavalioiden yhteenvetolomakkeen toiminnallisuutta ja ruokatuotanto- ja asiakaspalveluprosessien toimivuutta palvelukeskuksen neljässä eri varhaiskasvatuksen toimipaikassa sekä kartoitettiin asiantuntijan ja esihenkilön näkemyksiä prosessien toimivuudesta. Työn teoreettinen viitekehys muodostui kirjallisuudesta liittyen ruokapalvelutoimintaan, ruokatuotantoprosessiin, varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksiin, erityisruokavalioihin, asiakaspalveluun sekä henkilötietojen käsittelyyn. Tutkimus toteutettiin laadullisena toimintatutkimuksena ja tiedonkeruumenetelminä toimivat teemahaastattelut ja osallistuva havainnointi. Työn analyysimenetelminä käytettiin litterointia ja aineisto purettiin ja luokiteltiin teemoittain teoriaan pohjautuen. Tutkimuksen tulosten mukaan prosesseissa ilmeni riskejä erityisruokavalioasiakkaan ruokaturvallisuudelle. Lisäksi ruokahävikkiä syntyi nykyisellä ilmoittamismenettelyllä, koska aamupaloja ja välipaloja ei huomioida lainkaan.
Kehittämistyön tuloksena syntyi Palvelukeskus Helsingin käyttöön uusi ruokavalioiden yhteenvetolomake, joka toimii Excel-pohjaisena ohjelmana ja johon kehitettiin myös ruokavalioiden koontitoiminto helpottamaan erityisesti sijaisten työtä. Uuden ruokavalioiden yhteenvetolomakkeen toiminnallisuutta lisättiin kahden eri taulukon ominaisuudella, joka myös selkeytti yhteenvetolomakkeen ulkoasua. Ohjelmapohjaisena yhteenvetolomakkeen päivittäminen helpottui ja nopeutui. Ohjelma on helppo tulevaisuudessa liittää erilaisiin sovelluksiin aina tilanteen mukaan. Ruokavalioiden yhteenvetolomaketta on myös mahdollista kehittää lisää. Ruokahävikin vähentämiseksi yhteenvetolomakkeeseen lisättiin myös aamupalojen ja välipalojen ilmoittamiseen liittyvät kohdat. Ilmoittamismenettelyn muutos edellyttää yhteistyötä kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan kanssa.
Opinnäytetyössä tutkittiin ruokavalioiden yhteenvetolomakkeen toiminnallisuutta ja ruokatuotanto- ja asiakaspalveluprosessien toimivuutta palvelukeskuksen neljässä eri varhaiskasvatuksen toimipaikassa sekä kartoitettiin asiantuntijan ja esihenkilön näkemyksiä prosessien toimivuudesta. Työn teoreettinen viitekehys muodostui kirjallisuudesta liittyen ruokapalvelutoimintaan, ruokatuotantoprosessiin, varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksiin, erityisruokavalioihin, asiakaspalveluun sekä henkilötietojen käsittelyyn. Tutkimus toteutettiin laadullisena toimintatutkimuksena ja tiedonkeruumenetelminä toimivat teemahaastattelut ja osallistuva havainnointi. Työn analyysimenetelminä käytettiin litterointia ja aineisto purettiin ja luokiteltiin teemoittain teoriaan pohjautuen. Tutkimuksen tulosten mukaan prosesseissa ilmeni riskejä erityisruokavalioasiakkaan ruokaturvallisuudelle. Lisäksi ruokahävikkiä syntyi nykyisellä ilmoittamismenettelyllä, koska aamupaloja ja välipaloja ei huomioida lainkaan.
Kehittämistyön tuloksena syntyi Palvelukeskus Helsingin käyttöön uusi ruokavalioiden yhteenvetolomake, joka toimii Excel-pohjaisena ohjelmana ja johon kehitettiin myös ruokavalioiden koontitoiminto helpottamaan erityisesti sijaisten työtä. Uuden ruokavalioiden yhteenvetolomakkeen toiminnallisuutta lisättiin kahden eri taulukon ominaisuudella, joka myös selkeytti yhteenvetolomakkeen ulkoasua. Ohjelmapohjaisena yhteenvetolomakkeen päivittäminen helpottui ja nopeutui. Ohjelma on helppo tulevaisuudessa liittää erilaisiin sovelluksiin aina tilanteen mukaan. Ruokavalioiden yhteenvetolomaketta on myös mahdollista kehittää lisää. Ruokahävikin vähentämiseksi yhteenvetolomakkeeseen lisättiin myös aamupalojen ja välipalojen ilmoittamiseen liittyvät kohdat. Ilmoittamismenettelyn muutos edellyttää yhteistyötä kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan kanssa.