Jäteveden koostumus ja maitosuolan kuormittavuus jätevedessä rasvatehtaalla
Jokela, Tytti (2023)
Jokela, Tytti
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303093342
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303093342
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehdään Seinäjoen Valion tehtaalle, koskien rasvatehtaan jäteveden kuormitusta ja maitosuolan kuormituksen osuutta siinä. Työn aihe valittiin, koska elintarviketeollisuuden jätevesiin kohdistuu monia lakeja ja määräyksiä. Seinäjoen Valion tehtaalla on voimassa oleva teollisuusjätevesisopimus ja ympäristölupa, joissa on omat määräyksensä jäteveden puhdistamolle ajettavasta jäteveden kuormituksesta. Kuormituksen vähentämisellä vähennetään myös raaka-ainehävikkiä. Valion yksi tavoitteista on jäteveden kuormituksen vähentäminen.
Opinnäytetyössä syvennytään meijerien jäteveden koostumukseen ja elintarviketehtaiden jätevesiin kohdistuviin lakeihin. Tutkimuksen näytteet analysoidaan Seinäjoen Eurofins Ahma Oy:n laboratoriossa. Näytteiden tulosten perusteella selvitetään, mikä on rasvatehtaan osuus koko tehtaan jäteveden kuormituksesta ja ympäristölupaehtojen raja-arvoista. Näytteiden tulosten perusteella selvitetään myös, mikä on maitosuolan, maitosuola-suolaliuoksen ja suolaliuoksen aiheuttama osuus rasvatehtaan jäteveden kuormituksesta. Työssä selvitetään, mikä on rahallinen säästö suolojen vähentämiseksi jätevedestä.
Tämän työn perusteella todettiin, että rasvatehtaan jätevesi kattaa ison osan koko tehtaan jäteveden kuormituksesta. Rasvatehtaan jäteveden kuormitukseen ei aiheudu merkittävää vaikutusta suoloista, mutta eniten kuormitusta aiheuttaa maitosuolan fosfori. Työssä on pohdittu ehdotuksia jäteveden kehittämiseksi ja kuormituksen vähentämiseksi.
Opinnäytetyössä syvennytään meijerien jäteveden koostumukseen ja elintarviketehtaiden jätevesiin kohdistuviin lakeihin. Tutkimuksen näytteet analysoidaan Seinäjoen Eurofins Ahma Oy:n laboratoriossa. Näytteiden tulosten perusteella selvitetään, mikä on rasvatehtaan osuus koko tehtaan jäteveden kuormituksesta ja ympäristölupaehtojen raja-arvoista. Näytteiden tulosten perusteella selvitetään myös, mikä on maitosuolan, maitosuola-suolaliuoksen ja suolaliuoksen aiheuttama osuus rasvatehtaan jäteveden kuormituksesta. Työssä selvitetään, mikä on rahallinen säästö suolojen vähentämiseksi jätevedestä.
Tämän työn perusteella todettiin, että rasvatehtaan jätevesi kattaa ison osan koko tehtaan jäteveden kuormituksesta. Rasvatehtaan jäteveden kuormitukseen ei aiheudu merkittävää vaikutusta suoloista, mutta eniten kuormitusta aiheuttaa maitosuolan fosfori. Työssä on pohdittu ehdotuksia jäteveden kehittämiseksi ja kuormituksen vähentämiseksi.