Kahden rasvavalmisteen vertailu lypsykarjan täysrehussa
Alavesa, Janika (2023)
Alavesa, Janika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303223981
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202303223981
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, onko palmuöljypohjaisen rasvavalmisteen vaihtamisella palmuöljyttömään rypsiöljypohjaiseen valmisteeseen vaikutusta rehun valmistamiseen ja käyttöön sekä maidontuotantoon. Ruokintakokeessa vertailtiin toistokokeen menetelmin maidon pitoisuuksia sekä tuotosta. Täysrehueristä otettiin ylös myös raelaatua kuvastavat luvut.
Tämän opinnäytetyön kehittämistehtävänä oli luoda lisämateriaalia Hankkija Oy:n nautarehujen kehitystyön tueksi vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Opinnäytetyön lähteinä käytettiin sekä kotimaisia että kansainvälisiä lähteitä.
Tutkimuksessa selvisi, että myös vaihtoehtoinen rasvavalmiste on toimiva vaihtoehto rehun valmistuksen sekä automaattiruokinnan osalta. Rae oli hieman kestävämpää kuin palmuöljyä hyödyntävä täysrehu, mutta ero oli pieni ja osoitti lähinnä, että rakeesta voi tehdä vähintään yhtä kestävää.
Tämän opinnäytetyön kehittämistehtävänä oli luoda lisämateriaalia Hankkija Oy:n nautarehujen kehitystyön tueksi vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Opinnäytetyön lähteinä käytettiin sekä kotimaisia että kansainvälisiä lähteitä.
Tutkimuksessa selvisi, että myös vaihtoehtoinen rasvavalmiste on toimiva vaihtoehto rehun valmistuksen sekä automaattiruokinnan osalta. Rae oli hieman kestävämpää kuin palmuöljyä hyödyntävä täysrehu, mutta ero oli pieni ja osoitti lähinnä, että rakeesta voi tehdä vähintään yhtä kestävää.