Vitriinituotteiden valmistusprosessit henkilöstön näkökulmasta : toimintatutkimus liikenneasemalta
Heikkinen, Lauri (2023)
Heikkinen, Lauri
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304256240
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304256240
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia suolaisten vitriinituotteiden tuotantoprosessia liikenneasemalla. Suolaiset vitriinituotteet ovat yksi liikenneasemien tärkeimpiä myyntituotteita ja ne valmistetaan usein liikenneasemalla henkilöstön toimesta. Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, tarvitseeko liikenneaseman tuotantoprosessi kehittämistä. Tarkoitus oli myös selvittää prosessikokonaisuutta. Toimiiko vitriinituotantoprosessi hyvin? Mitkä asiat ovat tärkeitä tuotannon kannalta? Onko tuotantoprosessi henkilöstön kannalta toimiva? Teoreettisena viitekehyksenä opinnäytetyössä oli työhyvinvointi sekä prosessijohtaminen.
Tutkimus toteutettiin havainnoimalla ja haastattelemalla työntekijöitä ja keittiön vastuuhenkilöitä. Havainnoinnissa ja haastatteluissa keskityttiin tuotantoprosessiin ja työhyvinvointiin. Työntekijöiden teemahaastattelut oli myös jaettu noihin osa-alueisiin karkeasti ja keittiömestarin haastattelu keskittyi enemmän prosessinäkökulmaan. Havainnointia tehtiin osallistuvana havainnointina ja piilohavainnointina.
Opinnäytetyön aikana selvisi, että tuotantoprosessi on varsin toimiva kokonaisuus. Prosessien kimpusta löytyi selvästi tiedolla johtamista, perehdytyksen toimivuutta ja järjestelmällisyyttä. Sämpylätuotteiden hävikki oli havainnoinnin aikana selvästi sallituissa rajoissa (2–4 %) ja piilohavainnoinnissa vitriinin tuotteistus oli hyvä. Työntekijät eivät kokeneet tuotantoprosessista koostuvaa vuoroa kuormittavaksi. Opinnäytetyön aikana selvisi myös se, että pelkästään työvuorosuunnittelun avulla vitriinin tuotantoprosessi ei yksinään toimi, vaan se vaatii seuraamista, mittaamista ja johtamista. Johtaminen ei näy samalla tavalla kuin lähijohtaminen vaikka työvuoroissa, vaan se näkyy esimerkiksi tuotantomäärien määrittämisenä. Tätä määrittämistä tekevät keittiön vastuuhenkilöt tarkkailemalla hävikkejä ja myyntejä.
Toimintatutkimuksellinen näkökulma ei tässä opinnäytetyössä lopulta ollutkaan itse liikenneaseman prosessin kehittäminen. Sen sijaan opinnäytetyössä saadulla tiedolla kehitettiin myös muille liikenneasemille ohjeistus, joka mahdollistaa toimivan vitriinituotteiden tuotantoprosessin.
Tutkimus toteutettiin havainnoimalla ja haastattelemalla työntekijöitä ja keittiön vastuuhenkilöitä. Havainnoinnissa ja haastatteluissa keskityttiin tuotantoprosessiin ja työhyvinvointiin. Työntekijöiden teemahaastattelut oli myös jaettu noihin osa-alueisiin karkeasti ja keittiömestarin haastattelu keskittyi enemmän prosessinäkökulmaan. Havainnointia tehtiin osallistuvana havainnointina ja piilohavainnointina.
Opinnäytetyön aikana selvisi, että tuotantoprosessi on varsin toimiva kokonaisuus. Prosessien kimpusta löytyi selvästi tiedolla johtamista, perehdytyksen toimivuutta ja järjestelmällisyyttä. Sämpylätuotteiden hävikki oli havainnoinnin aikana selvästi sallituissa rajoissa (2–4 %) ja piilohavainnoinnissa vitriinin tuotteistus oli hyvä. Työntekijät eivät kokeneet tuotantoprosessista koostuvaa vuoroa kuormittavaksi. Opinnäytetyön aikana selvisi myös se, että pelkästään työvuorosuunnittelun avulla vitriinin tuotantoprosessi ei yksinään toimi, vaan se vaatii seuraamista, mittaamista ja johtamista. Johtaminen ei näy samalla tavalla kuin lähijohtaminen vaikka työvuoroissa, vaan se näkyy esimerkiksi tuotantomäärien määrittämisenä. Tätä määrittämistä tekevät keittiön vastuuhenkilöt tarkkailemalla hävikkejä ja myyntejä.
Toimintatutkimuksellinen näkökulma ei tässä opinnäytetyössä lopulta ollutkaan itse liikenneaseman prosessin kehittäminen. Sen sijaan opinnäytetyössä saadulla tiedolla kehitettiin myös muille liikenneasemille ohjeistus, joka mahdollistaa toimivan vitriinituotteiden tuotantoprosessin.