Vaara-analyysin valmistelevat vaiheet ISO 22000 -standardin käyttöönotossa
Heikkinen, Liisa (2023)
Heikkinen, Liisa
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305098843
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305098843
Tiivistelmä
Elintarviketurvallisuus on tärkeä osa elintarvikeyrityksen toimintaa ja ISO 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän käyttöönotto on keino parantaa elintarviketurvallisuutta. Insinöörityössä perehdyttiin elintarviketurvallisuuteen jäätelön valmistusprosessin näkökulmasta. Työn tavoitteena oli laatia ISO 22000 elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmänmukaiset valmistusprosessikaaviot sekä kartoittaa raaka-aineiden, kontaktimateriaalien sekä lopputuotteiden standardinmukaiset ominaisuudet osana vaara-analyysin valmistelevia vaiheita.
Työ toteutettiin yhteistyössä Oy Suomen Jäätelö Ab kanssa ja jäätelön valmistusprosessiin tutustuttiin perusteellisesti seuraamalla tuotantoprosessia jäätelötehtaalla yhdessä tuotantopäällikön kanssa. Myös yrityksen nykyistä omavalvontasuunnitelmaa hyödynnettiin työn tekemisessä.
Työssä luotiin uudet valmistusprosessikaaviot yrityksen jäätelön, sorbetin ja vegaanisen suklaajäätelön valmistusprosesseista. Luodut valmistusprosessikaaviot tehtiin tarpeeksi yksityiskohtaiseksi, ja ne sisältävät eri prosessivaiheiden vastuuhenkilöt. Valmistusprosessin seuraamisen tueksi tehtiin tuotantokortti varmistamaan eri prosessivaiheiden toteutumista. Työssä selvitettiin raaka-aineiden, kontaktimateriaalien sekä lopputuotteiden ominaisuuksia huomioiden standardin vaatimukset sekä tehtiin muistilistat raaka-aineiden tuotespesifikaatioiden ja kontaktimateriaalien vaatimuksenmukaisuustodistusten tarkastamista varten.
Työ toteutettiin yhteistyössä Oy Suomen Jäätelö Ab kanssa ja jäätelön valmistusprosessiin tutustuttiin perusteellisesti seuraamalla tuotantoprosessia jäätelötehtaalla yhdessä tuotantopäällikön kanssa. Myös yrityksen nykyistä omavalvontasuunnitelmaa hyödynnettiin työn tekemisessä.
Työssä luotiin uudet valmistusprosessikaaviot yrityksen jäätelön, sorbetin ja vegaanisen suklaajäätelön valmistusprosesseista. Luodut valmistusprosessikaaviot tehtiin tarpeeksi yksityiskohtaiseksi, ja ne sisältävät eri prosessivaiheiden vastuuhenkilöt. Valmistusprosessin seuraamisen tueksi tehtiin tuotantokortti varmistamaan eri prosessivaiheiden toteutumista. Työssä selvitettiin raaka-aineiden, kontaktimateriaalien sekä lopputuotteiden ominaisuuksia huomioiden standardin vaatimukset sekä tehtiin muistilistat raaka-aineiden tuotespesifikaatioiden ja kontaktimateriaalien vaatimuksenmukaisuustodistusten tarkastamista varten.