Green City Farmin ekologisten yrttien monipuolinen käyttö
Staboulis, Paraschos (2023)
Staboulis, Paraschos
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051310520
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051310520
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää Green City Farmilla ekologisesti viljelyistä yrteistä reseptejä ja vaihtoehtoisia käyttötapoja. Reseptit ja tietopaketti yrteistä julkaistaan GCF:n verkkosivustolle opiskelijoiden, asiakkaiden ja vierailijoiden käyttöön. Pellolla yrttipalstojen kohdalla olevien QR-koodien avulla vierailijat saavat tiedot ja reseptit yrtistä heti käyttöönsä.
Green City Farm on Perho Liiketalousopiston oppimispelto, jossa kasvatetaan ekologisesti erilaisia hyötykasveja Liiketalousopiston ravintoloille, yhteistyökumppaneille, asiakkaille ja opetuksen käyttöön. Pellolla opiskelijoilla on tilaisuus olla mukana toiminnassa ja kokea ruokatuotantoa pellosta pöytään. Heillä on mahdollisuus osallistua eri projekteihin ja opiskella kestävän gastronomian periaatteita käytännössä.
Ajatus opinnäytetyöstä heräsi Green City Farmilla ja työpaikassani Perho Liiketalousopistossa, kun totesin että yrttien käytöstä syntyy paljon hävikkiä. Yrttejä hankitaan tiettyyn tarkoitukseen mutta niin opiskelijat kuin kuluttajat eivät aina tunne vaihtoehtoisia tapoja käyttää ja säilöä yrttejä. Siksi halusin tarjota verkkosivujen käyttäjille uusia reseptejä pellon yrttien. Lisäksi tein säilöntä ja jalostus ohjeita kuten esimerkiksi ohjeistusta kuivaamisesta ja yrttiöljyjen valmistuksesta. Koin tärkeänä kehittää yrteille vaihtoehtoisia käyttötapoja myös vastuullisuuden näkökulmasta.
Tietoperustassa käsitellään yrttien käyttöä ja kasvatusta Suomessa ja Euroopassa, ruokaketjun vastuullisuuden eri osa-alueita ja Green City Farmin toimintaa. Elintarvikeketjun kestävyys ja ruokahävikin vähentäminen ovat ajankohtaisia teemoja sekä kuluttajien että ruoan- ammattilaisten näkökulmasta. Kirjallisuuden avulla on ollut mahdollisuus tutustua monipuolisesti yrttien ekologisen viljelyyn haasteisin Suomessa sekä kestävän elintarviketuotannon eri osaalueisin. Produktissa on helposti saattavissa olevaa tieto opiskelijoille ja asiakkaille. Sen avulla voi saada uusia käyttöideoita, oppia käyttämään yrttejä monipuolisesti ja vastuullisesti ja vähentää ruokahävikkiä.
Toteutetussa produktissa on jalostusohjeita Green City Farmin yrteille sekä 2–3 reseptiä jokaisesta yrtistä. Reseptit on tehty tavallisille kuluttajille ja niissä on pyritty antamaan mahdollisimman paljon tietoa valmistusprosessista ja käytännönvinkkejä ruoanvalmistuksen suhteen. Resepteissä käytetään pääosiin kasviksia.
Opinnäytetyö syventää osaamista ekologisten yrttien laatutekijöistä, lainsäädännöstä ja laatukriteereistä. Lisäksi työ käsittelee kestävän elintarvikeketjun eri osa-alueita.
Green City Farm on Perho Liiketalousopiston oppimispelto, jossa kasvatetaan ekologisesti erilaisia hyötykasveja Liiketalousopiston ravintoloille, yhteistyökumppaneille, asiakkaille ja opetuksen käyttöön. Pellolla opiskelijoilla on tilaisuus olla mukana toiminnassa ja kokea ruokatuotantoa pellosta pöytään. Heillä on mahdollisuus osallistua eri projekteihin ja opiskella kestävän gastronomian periaatteita käytännössä.
Ajatus opinnäytetyöstä heräsi Green City Farmilla ja työpaikassani Perho Liiketalousopistossa, kun totesin että yrttien käytöstä syntyy paljon hävikkiä. Yrttejä hankitaan tiettyyn tarkoitukseen mutta niin opiskelijat kuin kuluttajat eivät aina tunne vaihtoehtoisia tapoja käyttää ja säilöä yrttejä. Siksi halusin tarjota verkkosivujen käyttäjille uusia reseptejä pellon yrttien. Lisäksi tein säilöntä ja jalostus ohjeita kuten esimerkiksi ohjeistusta kuivaamisesta ja yrttiöljyjen valmistuksesta. Koin tärkeänä kehittää yrteille vaihtoehtoisia käyttötapoja myös vastuullisuuden näkökulmasta.
Tietoperustassa käsitellään yrttien käyttöä ja kasvatusta Suomessa ja Euroopassa, ruokaketjun vastuullisuuden eri osa-alueita ja Green City Farmin toimintaa. Elintarvikeketjun kestävyys ja ruokahävikin vähentäminen ovat ajankohtaisia teemoja sekä kuluttajien että ruoan- ammattilaisten näkökulmasta. Kirjallisuuden avulla on ollut mahdollisuus tutustua monipuolisesti yrttien ekologisen viljelyyn haasteisin Suomessa sekä kestävän elintarviketuotannon eri osaalueisin. Produktissa on helposti saattavissa olevaa tieto opiskelijoille ja asiakkaille. Sen avulla voi saada uusia käyttöideoita, oppia käyttämään yrttejä monipuolisesti ja vastuullisesti ja vähentää ruokahävikkiä.
Toteutetussa produktissa on jalostusohjeita Green City Farmin yrteille sekä 2–3 reseptiä jokaisesta yrtistä. Reseptit on tehty tavallisille kuluttajille ja niissä on pyritty antamaan mahdollisimman paljon tietoa valmistusprosessista ja käytännönvinkkejä ruoanvalmistuksen suhteen. Resepteissä käytetään pääosiin kasviksia.
Opinnäytetyö syventää osaamista ekologisten yrttien laatutekijöistä, lainsäädännöstä ja laatukriteereistä. Lisäksi työ käsittelee kestävän elintarvikeketjun eri osa-alueita.