Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravintola-alan haastava työvoiman saatavuus henkilöstövuokrausyrityksen näkökulmasta

Åhman, Sofia (2023)

 
Avaa tiedosto
Ahman_Sofia.pdf (972.2Kt)
Lataukset: 


Åhman, Sofia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051510658
Tiivistelmä
Ravintola-ala on kohdannut pulaa henkilöstöstä erityisesti koronapandemian jälkeen, minkä seurauksena suuri osa alan työntekijöitä ajautui työskentelemään muille sektoreille tai siirtyivät opiskelemaan itselleen kokonaan uutta ammattia. Alalle hakeutuu myös huomattavasti vähemmän uusia opiskelijoita, jonka seurauksena uusien työnhakijoiden määrä on laskussa. Tässä tutkimuksessa selvitetään syitä työvoiman saannin haasteisiin, ja etsitään ratkaisuja alan vetovoimaisuuden parantamiseksi. Tutkimus suoritettiin laadullisena tutkimustyönä, jonka tueksi toteutettiin laadullisia kyselytutkimuksia, sekä haastatteluita. Kyselytutkimuksien kohderyhmäksi valikoitui tähän työhön ravintola-alan opiskelijat, sekä alan yritykset. Haastattelut suoritettiin opiskelijaryhmälle, alan yritykselle, sekä toimialaliiton edustajalle.

Ala tarvitsee osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa myös tulevaisuudessa, joten työn tavoitteena oli löytää tekijöitä, mitkä yhdistäisivät työnantajat ja työnhakijat ja selvittää, miten alasta saataisiin houkuttavampi työhakijoiden silmissä. Opinnäytetyössä tarkastellaan ravintola-alan työvoiman saamisen haastavuuteen vaikuttavia tekijöitä, mitkä peilautuvat luonnollisesti myös alan henkilöstövuokraukseen.

Tutkimustuloksista voidaan todeta, että valittujen kohderyhmien välillä oli paljon yhdistäviä tekijöitä, mutta myös eroavaisuuksia. Ravintola-alan vetovoimaisuuden heikkenemiseen löytyi useita syitä, kuten palkkaus, työolot, työajat, alan arvostuksen puute ja huono esimiestyö. Alan vetovoimaisuutta nostattavina tekijöinä nähtiin yhteisöllisyys, hyvät etenemismahdollisuudet, tiimityöskentely ja mahdollisuus työllistyä intohimoammattiin. Kun verrataan eri kohderyhmien välisiä mielipide eroja, voidaan todeta, että valmistuneiden opiskelijoiden vetovoimaisuutta lisäävät tekijät eroavat hieman alan yritysten näkökulmasta. Kaikki valitut kohderyhmät olivat sitä mieltä, että alan palkkaus on hyvin alhainen, mutta keinoja palkkojen nostamiseen ei vielä löytynyt tässä tutkimuksessa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste