Insect Oil Purification
Lay, Chi-Han (2023)
Lay, Chi-Han
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051611132
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051611132
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää hyönteisrasvaan soveltuvia puhdistusmenetelmiä ja puhdistaa mustasotilaskärpästen toukkien rasvaa laboratoriomittakaavassa. Puhdistettua rasvaa analysoitiin väri- ja sameusmittarilla sekä MP-AES 4100 -mikroaaltoherätteisellä
plasmaemissiospektrometrillä. Kiinnostuksen kohteena oli kemiallisten epäpuhtauksien poisto, kuten fosfori, kalsium ja magnesium. Tämä työ tehtiin Volare Oy:lle.
Hyönteisproteiinin tuotannossa syntyy arvokasta rasvaa. Rasvaa voi soveltaa tulevaisuudessa muun muassa biodiesel-, kosmetiikka-, rehun- ja elintarviketuotantoon. Hyönteisrasva voi mahdollisesti korvata ominaisuuksiltaan samankaltaisia rasvoja, kuten palmu- ja kookosöljy. Soveltaminen on ollut vielä vähäistä, sillä päätuotteena on keskitetty
hyönteisproteiiniin.
Hyönteisrasvan koostumuksen perusteella tässä työssä sovellettiin yleisesti käytettyjä kasvirasvan puhdistusmenetelmiä. Hyönteisrasvaa puhdistettiin sekä vesi- että happo-degumming-periaatteella, neutraloimalla ja valkaisulla. Tuloksena sovelletuilla menetelmillä pystytään puhdistamaan hyönteisrasvaa eikä uuden teknologian kehittäminen ole välttämätöntä. Suurin osa epäpuhtauksista poistui vesi-degumming-periaatteella.
plasmaemissiospektrometrillä. Kiinnostuksen kohteena oli kemiallisten epäpuhtauksien poisto, kuten fosfori, kalsium ja magnesium. Tämä työ tehtiin Volare Oy:lle.
Hyönteisproteiinin tuotannossa syntyy arvokasta rasvaa. Rasvaa voi soveltaa tulevaisuudessa muun muassa biodiesel-, kosmetiikka-, rehun- ja elintarviketuotantoon. Hyönteisrasva voi mahdollisesti korvata ominaisuuksiltaan samankaltaisia rasvoja, kuten palmu- ja kookosöljy. Soveltaminen on ollut vielä vähäistä, sillä päätuotteena on keskitetty
hyönteisproteiiniin.
Hyönteisrasvan koostumuksen perusteella tässä työssä sovellettiin yleisesti käytettyjä kasvirasvan puhdistusmenetelmiä. Hyönteisrasvaa puhdistettiin sekä vesi- että happo-degumming-periaatteella, neutraloimalla ja valkaisulla. Tuloksena sovelletuilla menetelmillä pystytään puhdistamaan hyönteisrasvaa eikä uuden teknologian kehittäminen ole välttämätöntä. Suurin osa epäpuhtauksista poistui vesi-degumming-periaatteella.