Ravitsemuksen vaikutus vuorotyötä tekevien raskaankaluston ammattikuljettajien uneen
Lemmetyinen, Laura; Hentunen, Laura (2023)
Lemmetyinen, Laura
Hentunen, Laura
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051811802
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023051811802
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää sähköisen kyselylomakkeen avulla vuorotyötä tekevien raskaankaluston ammattikuljettajien kokemuksia ravitsemuksen merkityksestä uneen sekä millaisia vaikutuksia vuorotyöllä on jaksamiseen ja riittävän unen saamiseen. Opinnäytetyön tavoitteena on tuoda raskaankaluston ammattikuljettajille lisää tietoa ravitsemuksen merkityksestä uneen. Opinnäytetyön tuottamat tulokset voivat kannustaa raskaankaluston ammattikuljettajia jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota ravitsemukseen sekä uneen ja palautumiseen.
Opinnäytetyönä toteutetun tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Kyselylomakkeen kysymykset pohjautuivat teoriatietoon. Aineisto kerättiin Webropol kyselyn avulla lokakuussa 2022. Kysely lähetettiin raskaankaluston ammattikuljettajille kahteen kertaan, koska ensimmäisellä kerralla aineisto jäi riittämättömäksi. Tutkimusaineisto muodostui 42 (n=42) raskaankaluston ammattikuljettajien vastauksista. Kyselyyn osallistujat olivat iältään n. 18–65-vuotiaita. Kyselylomake sisälsi kysymyksiä ammattikuljettajien taustatiedoista, unesta ja sen määrästä, ravitsemuksesta ja sen monipuolisuudesta sekä kuinka paljon ammattikuljettajat käyttävät kofeiini- ja energiapitoisia juomia. Viimeisenä kysymyksenä oli avoin kysymys, johon ammattikuljettajat saivat vastata omin sanoin vapaamuotoisesti.
Tuloksista havaitsimme, että vuorotyöllä oli suuri merkitys, kuinka raskaankaluston ammattikuljettajat nukkuivat ja millaisia määriä. Vuorotyöllä oli myös vaikutusta ateriarytmiin, ruokamääriin sekä mistä ateria koostui. Avoimien kysymyksien vastauksista kävi ilmi, että jos vuoro alkoi aikaisin aamulla, eväitä ei välttämättä ennättänyt tehdä mukaan. Työajan alkaessa myöhemmin ammattikuljettajat ehtivät suunnitella ja valmistaa päivän ateriat tarkemmin. The purpose of the thesis was to find out using an electronic questionnaire experiences of professional drivers of heavy equipment who are working in shift work about the importance of nutrition for sleep and how shift work effects on coping and getting enough sleep.
The aim of the thesis was to provide professional drivers of heavy equipment with more information about the importance of nutrition for sleep. The results of the thesis can encourage professional drivers of heavy equipment to pay more attention to nutrition, sleep and recovery from work.
The material for the thesis was collected by using the method called quantitative research. In the electronic questionnaire, the questions were based on theorectical knowledge.
The data was collected using the Webropol survey in October 2022. The survey was sent to professional drivers of heavy equipment twice, because on the first round the material remained deficient. The research material consisted 42 (n=42) of the responses from professional drivers of heavy equipment. The respondents were aged between 18 and 65. The questionnaire contained questions about the professional drivers' background information, sleep and its amount, nutrition and its versatility, and how much the professional drivers use caffeine and energy drinks. The last question was an open question, which the professional drivers could freely answer in their own words.
The results revealed, that shift work had a big role how professional drivers of heavy equipment slept and how much. Shift work also affected the meal rhythm, the amount of food and what the meal consisted of. The answers to the open question showed that if the shift started early in the morning, they did not have enough time prepare a meal for work. Those who go to work later had time to plan and prepare their meals in more detail.
Opinnäytetyönä toteutetun tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Kyselylomakkeen kysymykset pohjautuivat teoriatietoon. Aineisto kerättiin Webropol kyselyn avulla lokakuussa 2022. Kysely lähetettiin raskaankaluston ammattikuljettajille kahteen kertaan, koska ensimmäisellä kerralla aineisto jäi riittämättömäksi. Tutkimusaineisto muodostui 42 (n=42) raskaankaluston ammattikuljettajien vastauksista. Kyselyyn osallistujat olivat iältään n. 18–65-vuotiaita. Kyselylomake sisälsi kysymyksiä ammattikuljettajien taustatiedoista, unesta ja sen määrästä, ravitsemuksesta ja sen monipuolisuudesta sekä kuinka paljon ammattikuljettajat käyttävät kofeiini- ja energiapitoisia juomia. Viimeisenä kysymyksenä oli avoin kysymys, johon ammattikuljettajat saivat vastata omin sanoin vapaamuotoisesti.
Tuloksista havaitsimme, että vuorotyöllä oli suuri merkitys, kuinka raskaankaluston ammattikuljettajat nukkuivat ja millaisia määriä. Vuorotyöllä oli myös vaikutusta ateriarytmiin, ruokamääriin sekä mistä ateria koostui. Avoimien kysymyksien vastauksista kävi ilmi, että jos vuoro alkoi aikaisin aamulla, eväitä ei välttämättä ennättänyt tehdä mukaan. Työajan alkaessa myöhemmin ammattikuljettajat ehtivät suunnitella ja valmistaa päivän ateriat tarkemmin.
The aim of the thesis was to provide professional drivers of heavy equipment with more information about the importance of nutrition for sleep. The results of the thesis can encourage professional drivers of heavy equipment to pay more attention to nutrition, sleep and recovery from work.
The material for the thesis was collected by using the method called quantitative research. In the electronic questionnaire, the questions were based on theorectical knowledge.
The data was collected using the Webropol survey in October 2022. The survey was sent to professional drivers of heavy equipment twice, because on the first round the material remained deficient. The research material consisted 42 (n=42) of the responses from professional drivers of heavy equipment. The respondents were aged between 18 and 65. The questionnaire contained questions about the professional drivers' background information, sleep and its amount, nutrition and its versatility, and how much the professional drivers use caffeine and energy drinks. The last question was an open question, which the professional drivers could freely answer in their own words.
The results revealed, that shift work had a big role how professional drivers of heavy equipment slept and how much. Shift work also affected the meal rhythm, the amount of food and what the meal consisted of. The answers to the open question showed that if the shift started early in the morning, they did not have enough time prepare a meal for work. Those who go to work later had time to plan and prepare their meals in more detail.