Kokkiopiskelijoiden vastuullisuusosaamisen kartoittaminen ja kehittäminen Savon ammattiopistossa
Turunen, Miia (2023)
Turunen, Miia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514207
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514207
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoite oli kartoittaa ja kehittää Savon ammattiopiston kokkiopiskelijoiden vastuullisuusosaamista yhdistämällä määrällisen tutkimuksen ja toiminnallisen opinnäytetyön menetelmiä. Tutkimuskysymyksenä oli selvittää, millaista vastuullisuustietoa opiskelijat tarvitsevat opinnoissaan tulevaisuuden työelämää varten. Työn toimeksiantajana toimi Savon koulutuskuntayhtymä, johon Savon ammattiopisto kuuluu.
Työ sisältää teoreettisen viitekehyksen ruoan ympäristövastuullisuudesta ja eettisyydestä eli kahdesta näkökulmasta, joita voidaan pitää opinnäytetyön aiheen kannalta merkittävimpinä. Osana opinnäytetyötä toteutettiin kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus Savon ammattiopiston à la carte -ruoanvalmistuksen opintojakson opiskelijoille heidän tiedoistaan, tottumuksistaan ja arvoistaan liittyen ruoan vastuullisuuteen ja eettisyyteen. Kysely pidettiin Savon ammattiopistolla 8.12.2022.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opiskelijat omasta mielestään tiesivät melko hyvin vastuullisuuteen liittyvistä aiheista, mutta osaamisessa oli silti vielä merkittäviä puutteita. Tutkittua joukkoa kiinnosti ruoan vastuullisuus, joten ammatillisen koulutuksen täytyy tehdä aktiivisesti toimenpiteitä vastatakseen tähän kiinnostukseen. Tutkimus osoitti, että vastaajat käyttivät keskimäärin suosituksia enemmän eläinperäisiä tuotteita ja että vastaajien keskuudessa eli useita yleisiä ennakkoluuloja esimerkiksi eettisen ja ekologisen ruoan hinnasta, mausta ja ravitsevuudesta. Tutkimus osoitti, että muutos lienee tapahtumassa, sillä eläinten hyvinvointi oli vastaajille tärkeää ja esimerkiksi kasviproteiinituotteet kiinnostivat heitä.
Tutkimuksen pohjalta laadittiin oppimateriaali ruoan vastuullisuudesta ja eettisyydestä Savon ammattiopiston käyttöön. Diaesitys pohjautuu tämän raportin teoriaosuuteen. Aiheesta pidettiin oppitunti kyselyyn vastanneelle opiskelijaryhmälle Savon ammattiopistolla 15.12.2022.
Työ sisältää teoreettisen viitekehyksen ruoan ympäristövastuullisuudesta ja eettisyydestä eli kahdesta näkökulmasta, joita voidaan pitää opinnäytetyön aiheen kannalta merkittävimpinä. Osana opinnäytetyötä toteutettiin kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus Savon ammattiopiston à la carte -ruoanvalmistuksen opintojakson opiskelijoille heidän tiedoistaan, tottumuksistaan ja arvoistaan liittyen ruoan vastuullisuuteen ja eettisyyteen. Kysely pidettiin Savon ammattiopistolla 8.12.2022.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opiskelijat omasta mielestään tiesivät melko hyvin vastuullisuuteen liittyvistä aiheista, mutta osaamisessa oli silti vielä merkittäviä puutteita. Tutkittua joukkoa kiinnosti ruoan vastuullisuus, joten ammatillisen koulutuksen täytyy tehdä aktiivisesti toimenpiteitä vastatakseen tähän kiinnostukseen. Tutkimus osoitti, että vastaajat käyttivät keskimäärin suosituksia enemmän eläinperäisiä tuotteita ja että vastaajien keskuudessa eli useita yleisiä ennakkoluuloja esimerkiksi eettisen ja ekologisen ruoan hinnasta, mausta ja ravitsevuudesta. Tutkimus osoitti, että muutos lienee tapahtumassa, sillä eläinten hyvinvointi oli vastaajille tärkeää ja esimerkiksi kasviproteiinituotteet kiinnostivat heitä.
Tutkimuksen pohjalta laadittiin oppimateriaali ruoan vastuullisuudesta ja eettisyydestä Savon ammattiopiston käyttöön. Diaesitys pohjautuu tämän raportin teoriaosuuteen. Aiheesta pidettiin oppitunti kyselyyn vastanneelle opiskelijaryhmälle Savon ammattiopistolla 15.12.2022.