dc.contributor.author | kettunen, kirsi | |
dc.date.accessioned | 2023-05-26T06:50:06Z | |
dc.date.available | 2023-05-26T06:50:06Z | |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/799439 | |
dc.description.abstract | Tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin Oulun yliopistollisen sairaalan ateriapalveluille. Kehittämiskohteena oli ravintola Kotkan työnkuvat. Opinnäytetyö toteutettiin työyhteisössä muodostuneen tarpeen pohjalta. Työnkehittämismenetelmänä käytettiin työyhteisölähtöistä menetelmää.
Työ toteutettiin osallistamalla työyhteisö tiedontuotantoon ja toiminnan kehittämiseen työn asiantuntijoina. Osallistamalla työyhteisö tiedon tuotantoon pyrittiin saamaan esille, työyhteisön jäsenille työvuosien kautta muodostunutta ammattiosaamiseen sisältyvää tietoa. Tämän tiedon esille tuomisen kautta pyrittiin kartoittamaan tehtävänkuviin liittyvät päivittäiset työtehtävät.
Havainnoimalla työyhteisöä ja työyhteisön toimintatapoja pyrittiin kartoittamaan työyhteisön päivittäistä toimintaa ja hahmottamaan mahdollisia muutostarpeita toiminnan sujuvoittamiseksi. Havainnoinnin avulla selvisi, että laajemmalle ja syvällisemmälle tarkkailulle on tarve jatkossa.
Kehittämistyön tavoitteena oli kehittää ravintolan työyhteisölle selkeät ja yhden mukaiset kuvaukset päivittäisistä työvuoron työtehtävistä. Kehittämistyön konkreettisena tuotoksena syntyi yhtenäiset ja työntekijöiden työtä tukevat kirjalliset tehtävänkuvat Oulun yliopistollisen sairaalan ateriapalveluiden isoimpaan henkilöstöravintolaan.
Toiminnallisen opinnäytetyön toteutusvaiheessa yrityksen ateriahinnan muutos aiheutti asiakasmäärän laskun. Kannattavan yritystoiminnan vuoksi tämä aiheutti muutostarpeen palveluprosessin toteuttavassa työyhteisön määrässä. Tehtävän kuvien kirjoitusprosessi aloitettiin uudelleen ja tehtävänkuvat laadittiin 4 hengelle kuuden ihmisen sijasta. | fi |
dc.description.abstract | This functional thesis was made for the catering services of the Oulu University Hospital. The focus of the development was the job descriptions for the restaurant Kotka. The thesis was carried out based on a need in the work community. The development method used in the thesis was a work-community-oriented method.
The work was carried out by involving the work community in the production of information and the development of activities as experts in the work. By involving the work community in the production of knowledge, the aim was to bring out the professional knowledge that had been built up over the years for the members of the work community. The aim was to identify the daily tasks related to the job descriptions.
By observing the work community and its working practices, the aim was to identify the daily activities of the work community and to identify possible needs for change in order to streamline operations. The observation revealed a need for more extensive and in-depth observation in the future.
The aim of the development work was to develop clear and consistent descriptions of the daily shift tasks for the restaurant's work community. The concrete output of the development work was the creation of uniform written job descriptions that support the work of the employees in the largest staff restaurant in the catering services of Oulu University Hospital.
During the implementation phase of the functional thesis, a change in the company's meal prices caused a decrease in the number of customers. In order to run a profitable business, this necessitated a change in the number of staff implementing the service process. The process of writing the task descriptions was restarted, and the task descriptions were written for 4 people instead of 6. | en |
dc.language.iso | fin | - |
dc.rights | fi=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|sv=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|en=All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.| | - |
dc.title | Yhdessä kehittämällä kohti sujuvampaa arkea : ravintolan työyhteisön tehtävänkuvien kehittäminen | - |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | - |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:amk-2023052413822 | - |
dc.subject.degreeprogram | fi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant| | - |
dc.subject.yso | kehittäminen | - |
dc.subject.yso | työyhteisöt | - |
dc.subject.yso | ravintolat | - |
dc.subject.yso | työnkuva | - |
dc.subject.yso | osallistaminen | - |
dc.subject.yso | hiljainen tieto | - |
dc.subject.yso | muutosjohtaminen | - |
dc.subject.yso | henkilöstöravintolat | - |
dc.subject.yso | ruokapalvelut | - |
dc.subject.discipline | Restonomi koulutus | - |
annif.suggestions.links | http://www.yso.fi/onto/yso/p4230|http://www.yso.fi/onto/yso/p8543|http://www.yso.fi/onto/yso/p1634|http://www.yso.fi/onto/yso/p16262|http://www.yso.fi/onto/yso/p21453|http://www.yso.fi/onto/yso/p272|http://www.yso.fi/onto/yso/p10728|http://www.yso.fi/onto/yso/p4191|http://www.yso.fi/onto/yso/p1810|http://www.yso.fi/onto/yso/p3006 | fi |