Ravinnon merkitys ikääntyvän aivoterveyden edistäjänä
Hast, Maarit; Hiltunen, Sari; Juntikka, Eija (2023)
Hast, Maarit
Hiltunen, Sari
Juntikka, Eija
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514308
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514308
Tiivistelmä
Aivoterveyttä edistävällä ravinnolla on suuri merkitys laadukkaalle ikääntymiselle. Laadukas ravinto ja riittävä ravintoaineiden saanti ennaltaehkäisevät sairauksia, hidastavat muistisairauksien etenemistä ja tukevat itsenäistä toimintakykyä. Aivoterveyttä edistävä ravinto vaikuttaa myönteisesti myös ikääntyneen kotona asumisen mahdollisuuksiin ja pienentää laitoshoitoon joutumisen riskiä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää Kemikammarilla ikääntyviä osallistava, motivoiva ja aktivoiva tapahtuma, jossa alustuksen ja keskustelun jälkeen valmistetaan yhdessä aivoterveellistä välipalaa. Tapahtuman tavoitteena oli tarjota ajantasaista tutkimustietoa ravinnon merkityksestä ikääntyvän aivoterveydelle kohderyhmälähtöisesti siten, että tapahtuman jälkeen osallistujat osaavat huomioida aivoterveyden osana arjen ruokavaliotaan. Toimeksiantajana toimi Kemikammari, Meriva Oy.
Tapahtuman kesto oli kokonaisuudessaan kaksi tuntia ja siihen osallistui noin 40 ikääntyvää henkilöä. Tapahtumaan osallistujat olivat aiheesta innostuneita ja osallistuivat toimintaan aktiivisesti. Palautekyselyn perusteella osallistujat olivat tapahtumaan erittäin tyytyväisiä. Kemikammarilla järjestämämme tapahtuma osoitti, että ikääntyvän väestön terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen ja aktiivisuuden lisäämiseen suunnatuille tapahtumille on tarvetta ja kysyntää myös tulevaisuudessa.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää Kemikammarilla ikääntyviä osallistava, motivoiva ja aktivoiva tapahtuma, jossa alustuksen ja keskustelun jälkeen valmistetaan yhdessä aivoterveellistä välipalaa. Tapahtuman tavoitteena oli tarjota ajantasaista tutkimustietoa ravinnon merkityksestä ikääntyvän aivoterveydelle kohderyhmälähtöisesti siten, että tapahtuman jälkeen osallistujat osaavat huomioida aivoterveyden osana arjen ruokavaliotaan. Toimeksiantajana toimi Kemikammari, Meriva Oy.
Tapahtuman kesto oli kokonaisuudessaan kaksi tuntia ja siihen osallistui noin 40 ikääntyvää henkilöä. Tapahtumaan osallistujat olivat aiheesta innostuneita ja osallistuivat toimintaan aktiivisesti. Palautekyselyn perusteella osallistujat olivat tapahtumaan erittäin tyytyväisiä. Kemikammarilla järjestämämme tapahtuma osoitti, että ikääntyvän väestön terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen ja aktiivisuuden lisäämiseen suunnatuille tapahtumille on tarvetta ja kysyntää myös tulevaisuudessa.