Liiketoimintasuunnitelma uudelle elintarvikealan yritykselle
Laakso, Nica (2023)
Laakso, Nica
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052614743
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052614743
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena on laatia liiketoimintasuunnitelma uudelle elintarvikealan yritykselle. Opinnäytetyön päätavoitteena on laatia liiketoimintasuunnitelma. Alatavoitteena on selvittää elintarviketeollisuuden keskeisimmät trendit ja pohtia yrityksen menestymisen mahdollisuuksia toimintaympäristön analyysien avulla. Molemmat alatavoitteet tukevat päätavoitteen saavuttamista.
Työ rakentuu johdannosta, kahdesta pääosasta: raportista ja produktista sekä lopuksi pohdinnasta. Johdannossa kuvataan työn tausta, tavoitteet ja rajaukset. Raportti käsittelee olennaista tietoperustaa, pitäen sisällään elintarviketeollisuuden, sen trendit sekä liiketoimintasuunnitelman sisältöineen. Liiketoimintasuunnitelma on yritykselle laadittava dokumentti, joka auttaa liiketoiminnan suunnittelussa ja hallitsemisessa. Se myös ohjaa yrityksen tulevaisuutta. Yleisimmin liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään yrityksen liikeidean, vision ja arvot, strategian, toimintaympäristön, kohderyhmän, kannattavuuslaskelmat, riskianalyysit sekä käytännön toimet. Elintarviketeollisuuden trendit ohjaavat perustettavan yrityksen toimintaa ja ovat siksi tärkeässä roolissa tietoperustassa.
Raporttiin sisältyy myös produktin toteutuksen kuvaus, jossa avataan työn lähtötilanne, suunnittelu sekä kuvaus itse produktin tuottamisesta. Opinnäytetyön toinen osa on produkti eli liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman aiheen ollessa todella laaja, on siitä rajattu pois kohdat käytännön toimet sekä rahoitus ja budjetointi työn molemmissa osissa.
Raportin tietoperusta rakentui aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, artikkeleihin ja tutkimukseen. Näihin laajasti tutustumalla ja näitä vertailemalla syntyi ymmärrys työn kannalta olennaisesta tiedosta, joka myös tähän opinnäytetyöhön on valikoitunut. Menetelmän valinnassa tutustuttiin erilaisiin liiketoimintasuunnitelman malleihin, joista produktin ohjenuoraksi valittiin yksi. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen alkoi heti, kun tarvittava tietoperusta oli kasassa. Liiketoimintasuunnitelma on laadittu raportissa olevan tietoperustan pohjalta Canva -suunnittelutyökaluun, sillä työssä haluttiin panostaa myös visuaalisuuteen. Liiketoimintasuunnitelman valmistuttua viimeisteltiin produktin toteutuksen kuvaus ja pohdinta. Pohdinnassa tarkastellaan produktin hyödynnettävyyttä, ajankohtaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Tavoitteiden saavuttamista analysoidaan kriittisestikin sekä mainitaan kehittämisehdotuksia.
Opinnäytetyö toteutettiin keväällä 2023. Työ aloitettiin tammikuussa tutustumalla toiminnallisen opinnäytetyön ohjeisiin. Tammi-helmikuussa luettiin kirjallisuutta, hahmoteltiin opinnäytetyön runkoa ja aloitettiin tietoperustan kirjoittamisprosessia. Maalis-huhtikuussa opinnäytetyön tekeminen oli tauolla noin kuukauden henkilökohtaisista syistä. Huhtikuun puolivälissä työ jatkui tietoperustan työstämisellä loppuun, produktin laatimisella ja produktin kuvauksen sekä pohdinnan kirjoittamisella. Työ valmistui toukokuussa 2023. Valmis, tavoitteiden mukainen liiketoimintasuunnitelma on tämän työn liitteenä.
Työ rakentuu johdannosta, kahdesta pääosasta: raportista ja produktista sekä lopuksi pohdinnasta. Johdannossa kuvataan työn tausta, tavoitteet ja rajaukset. Raportti käsittelee olennaista tietoperustaa, pitäen sisällään elintarviketeollisuuden, sen trendit sekä liiketoimintasuunnitelman sisältöineen. Liiketoimintasuunnitelma on yritykselle laadittava dokumentti, joka auttaa liiketoiminnan suunnittelussa ja hallitsemisessa. Se myös ohjaa yrityksen tulevaisuutta. Yleisimmin liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään yrityksen liikeidean, vision ja arvot, strategian, toimintaympäristön, kohderyhmän, kannattavuuslaskelmat, riskianalyysit sekä käytännön toimet. Elintarviketeollisuuden trendit ohjaavat perustettavan yrityksen toimintaa ja ovat siksi tärkeässä roolissa tietoperustassa.
Raporttiin sisältyy myös produktin toteutuksen kuvaus, jossa avataan työn lähtötilanne, suunnittelu sekä kuvaus itse produktin tuottamisesta. Opinnäytetyön toinen osa on produkti eli liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman aiheen ollessa todella laaja, on siitä rajattu pois kohdat käytännön toimet sekä rahoitus ja budjetointi työn molemmissa osissa.
Raportin tietoperusta rakentui aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen, artikkeleihin ja tutkimukseen. Näihin laajasti tutustumalla ja näitä vertailemalla syntyi ymmärrys työn kannalta olennaisesta tiedosta, joka myös tähän opinnäytetyöhön on valikoitunut. Menetelmän valinnassa tutustuttiin erilaisiin liiketoimintasuunnitelman malleihin, joista produktin ohjenuoraksi valittiin yksi. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen alkoi heti, kun tarvittava tietoperusta oli kasassa. Liiketoimintasuunnitelma on laadittu raportissa olevan tietoperustan pohjalta Canva -suunnittelutyökaluun, sillä työssä haluttiin panostaa myös visuaalisuuteen. Liiketoimintasuunnitelman valmistuttua viimeisteltiin produktin toteutuksen kuvaus ja pohdinta. Pohdinnassa tarkastellaan produktin hyödynnettävyyttä, ajankohtaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Tavoitteiden saavuttamista analysoidaan kriittisestikin sekä mainitaan kehittämisehdotuksia.
Opinnäytetyö toteutettiin keväällä 2023. Työ aloitettiin tammikuussa tutustumalla toiminnallisen opinnäytetyön ohjeisiin. Tammi-helmikuussa luettiin kirjallisuutta, hahmoteltiin opinnäytetyön runkoa ja aloitettiin tietoperustan kirjoittamisprosessia. Maalis-huhtikuussa opinnäytetyön tekeminen oli tauolla noin kuukauden henkilökohtaisista syistä. Huhtikuun puolivälissä työ jatkui tietoperustan työstämisellä loppuun, produktin laatimisella ja produktin kuvauksen sekä pohdinnan kirjoittamisella. Työ valmistui toukokuussa 2023. Valmis, tavoitteiden mukainen liiketoimintasuunnitelma on tämän työn liitteenä.