Lapin marjatuotteet Aasian
Ax, Pia (2023)
Ax, Pia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514295
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052514295
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aihe pohjautui olennaisesti jo olemassa olevan, tunnistetun tarpeen ympärille. Tarkoituksena oli luoda uudenlaista liiketoimintaa luonnontuotealalle sekä edesauttaa uudenlaisen liiketoiminnan syntyä Kolariin ja sen lähialueille. Työn tavoitteena oli konkreettisesti valmistaa lappilaisista marjoista, laboratoriokokein turvallisiksi todennettuja, terveellisiä sekä matala- että jatkojalostettuja elintarvikkeita Aasian superfood-markkinoille.
Kolarin kunnassa vuosina 2017 ja 2018 kehitettyjen lähiruoka- ja luonnontuotealalle suunnattuja liiketoimintamalleja, konsepteja ja selvityksiä hyödynnettiin perustana lappilaisten marjojen vientipotentiaalille ja tuotekehitykseen. Opinnäytetyön tietoperustana toimivat luonnonmarjoista löytyneet tieteelliset artikkelit, lukuisat kansainväliset markkinakatsaukset, elintarvikealan ja tuotekehityksen kirjalliset lähteet sekä asiantuntijoiden kautta saatu tieto.
Opinnäytetyössä käsiteltäviä sisältöjä tarkasteltiin marjoista valmistettujen elintarvikkeiden tuotekehityksen näkökulmasta. Työn pääasialliset toimenpiteet koostuivat raaka-aineiden valintakartoituksesta, tuotteiden ravinto- ja vitamiinipitoisuuksien tutkimuksista yhteistyössä laboratorioasiantuntijoiden kanssa. Keskeisenä elementtinä toimivat ensimmäisten erien eli niin sanottujen pilottituotteiden tuotekehitys ja tuotteistaminen. Yhdessä yritysryhmän jäsenten ja muiden sidosryhmien kanssa tuotteille suunniteltiin ja toteutettiin tuotantolinjasto, pakkaus- sekä varastointitoiminnot.
Kolarin kunnassa vuosina 2017 ja 2018 kehitettyjen lähiruoka- ja luonnontuotealalle suunnattuja liiketoimintamalleja, konsepteja ja selvityksiä hyödynnettiin perustana lappilaisten marjojen vientipotentiaalille ja tuotekehitykseen. Opinnäytetyön tietoperustana toimivat luonnonmarjoista löytyneet tieteelliset artikkelit, lukuisat kansainväliset markkinakatsaukset, elintarvikealan ja tuotekehityksen kirjalliset lähteet sekä asiantuntijoiden kautta saatu tieto.
Opinnäytetyössä käsiteltäviä sisältöjä tarkasteltiin marjoista valmistettujen elintarvikkeiden tuotekehityksen näkökulmasta. Työn pääasialliset toimenpiteet koostuivat raaka-aineiden valintakartoituksesta, tuotteiden ravinto- ja vitamiinipitoisuuksien tutkimuksista yhteistyössä laboratorioasiantuntijoiden kanssa. Keskeisenä elementtinä toimivat ensimmäisten erien eli niin sanottujen pilottituotteiden tuotekehitys ja tuotteistaminen. Yhdessä yritysryhmän jäsenten ja muiden sidosryhmien kanssa tuotteille suunniteltiin ja toteutettiin tuotantolinjasto, pakkaus- sekä varastointitoiminnot.