Perehdytyssuunnitelma Puhdistamo - Real Foods Oy:lle
Walve, Johanna (2023)
Walve, Johanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052915610
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052915610
Tiivistelmä
Perehdytyksessä opastetaan yksilöllisesti uusi työntekijä työtehtävään, osaksi työyhteisöä sekä kulttuuria. Perehdytyksellä voidaan vaikuttaa työtyytyväisyyteen ja hyvinvointiin, joka heijastaa motivaationa tehokkuuteen ja tuottavuuteen.
Tarve kehittämistyölle heräsi, kun kohdeyritykseltä puuttui myynninedistäjän työtehtävään soveltuva perehdytyssuunnitelma. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää perehdytyssuunnitelma sekä -materiaalit hyvinvointibrändi, Puhdistamo – Real Foods Oy:n käyttöön uuden työntekijän perehdytyksen tueksi. Ensimmäisenä alatavoitteena on selvittää kohdeorganisaation aiempi perehdytyssuunnitelma, jotta hahmotetaan sen kehityskohteet. Toisena alatavoitteena on perehdytyksen määrittely ja prosessin vaiheiden avaus. Viimeisin alatavoite on selvittää ja määritellä organisaation tavoitteet ja höyty perehdytysprosessista.
Tietoperustassa käsitellään perehdytystä, lainsäädäntöä, perehdytysprosessin kulkua, perehdytyksen suunnittelua, työelämän ohjausmuotoja, sekä organisaation tavoitteet ja hyöty. Tietoperusta on koottu pääosin kotimaisten lähteiden avulla, mutta hyödyntäen myös kansainvälistä perspektiiviä tuomaan lisää syvyyttä aiheeseen liittyen.
Kehitystyön suunnittelu alkoi alkukesästä 2022, jonka ohella aloitettiin laadullisen tutkimuksen keinoin tiedonkeruumenetelmänä havainnointi perehdyttäjän roolissa. Syksyllä 2022 paneuduttiin tietoperustaan ja perehdytyksen kehittämiseen. Talvella 2023 toteutettiin teemahaastattelu toimeksiantajan yhteyshenkilön kanssa, joka nauhoitettiin ja litteroitiin. Haastattelua käytettiin tietoperustan teoreettisten viitekehysten sekä perehdytysmateriaalien rakentamisen tukena.
Tuloksena syntyi perehdytysprosessi ja tukimateriaalit perehdytykseen, jotka esitellään luvussa neljä. Viimeisimmässä luvussa arvioidaan produktia, pohditaan prosessin vaiheita ja omaa oppimista, sekä jatkokehitysehdotuksia. Kehitysehdotuksiksi nousivat yhteisöllisyyden tärkeyden korostus jo perehdytyksen alussa, sekä vuosittain päivitettävät materiaalit.
Tarve kehittämistyölle heräsi, kun kohdeyritykseltä puuttui myynninedistäjän työtehtävään soveltuva perehdytyssuunnitelma. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää perehdytyssuunnitelma sekä -materiaalit hyvinvointibrändi, Puhdistamo – Real Foods Oy:n käyttöön uuden työntekijän perehdytyksen tueksi. Ensimmäisenä alatavoitteena on selvittää kohdeorganisaation aiempi perehdytyssuunnitelma, jotta hahmotetaan sen kehityskohteet. Toisena alatavoitteena on perehdytyksen määrittely ja prosessin vaiheiden avaus. Viimeisin alatavoite on selvittää ja määritellä organisaation tavoitteet ja höyty perehdytysprosessista.
Tietoperustassa käsitellään perehdytystä, lainsäädäntöä, perehdytysprosessin kulkua, perehdytyksen suunnittelua, työelämän ohjausmuotoja, sekä organisaation tavoitteet ja hyöty. Tietoperusta on koottu pääosin kotimaisten lähteiden avulla, mutta hyödyntäen myös kansainvälistä perspektiiviä tuomaan lisää syvyyttä aiheeseen liittyen.
Kehitystyön suunnittelu alkoi alkukesästä 2022, jonka ohella aloitettiin laadullisen tutkimuksen keinoin tiedonkeruumenetelmänä havainnointi perehdyttäjän roolissa. Syksyllä 2022 paneuduttiin tietoperustaan ja perehdytyksen kehittämiseen. Talvella 2023 toteutettiin teemahaastattelu toimeksiantajan yhteyshenkilön kanssa, joka nauhoitettiin ja litteroitiin. Haastattelua käytettiin tietoperustan teoreettisten viitekehysten sekä perehdytysmateriaalien rakentamisen tukena.
Tuloksena syntyi perehdytysprosessi ja tukimateriaalit perehdytykseen, jotka esitellään luvussa neljä. Viimeisimmässä luvussa arvioidaan produktia, pohditaan prosessin vaiheita ja omaa oppimista, sekä jatkokehitysehdotuksia. Kehitysehdotuksiksi nousivat yhteisöllisyyden tärkeyden korostus jo perehdytyksen alussa, sekä vuosittain päivitettävät materiaalit.