Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Eteläsavolaisen humalan mahdollisuudet oluen valmistuksessa

Heinikainen, Tiia (2023)

 
Avaa tiedosto
Heinikainen_Tiia.pdf (2.946Mt)
Lataukset: 


Heinikainen, Tiia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052915678
Tiivistelmä
Suomessa humalan kaupallinen viljely on pienimuotoista, mutta kotimaiselle humalalle on kysyntää. Ulkomaiset kaupalliset humalalajikkeet eivät tuota satoa Suomessa, koska ne eivät ole sopeutuneet Suomen kasvuolosuhteisiin. Vanhat suomalaiset humalakannat tuottavat satoa Suomen olosuhteissa, mutta niissä ei välttämättä ole tarpeeksi aromia ja katkeruutta oluen valmistamiseen. Opinnäytetyössä selvitettiin, löytyykö Etelä-Savosta Mikkelin alueella kasvavaa vanhakantaista humalaa, jota voidaan käyttää oluen tekemisessä. Toimeksiantajana opinnäytetyössä toimi Humalaa kasvuun -hanke.

Mikkelin seudulta kerättiin 14 humalakäpynäytettä vuonna 2021. Kerätyt näytteet valittiin kasvupaikan ja tiedetyn historian perusteella. Näistä näytteistä valmistettiin humalatee ja valittiin aistinvaraisen arvioinnin keinoin ne näytteet, joissa oli aromia ja mahdollisuuksia jatkokäsittelyyn. Toiset näytteet kerättiin kasvukaudella 2022. Toisten näytteiden testaamiseksi järjestettiin humalateen maisteluilta tammikuussa 2023, jossa arvioitiin aistinvaraisesti näytteiden aromia ja soveltuvuutta oluen valmistukseen. Maisteluillassa oli paikalla yhdeksän henkilöä, joista osa oli olutalan ammattilaisia ja osa harrastajia.

Humalateen maisteluillassa arvioitiin viisi humalateenäytettä, sekä humalateenäytteet maltaalla maustettuna. Jokaisesta näytteestä kirjoitettiin arvio arviointilomakkeeseen. Arvioinnin tuloksena kaksi näytettä arvioitiin sellaisiksi, joissa on riittävästi aromia oluen valmistukseen.

Aistinvaraisen testaamisen perusteella voitiin todeta, että Mikkelin alueella on humalakantoja, jotka voivat sopia oluen valmistamiseen. Lopullinen soveltuvuus saadaan selville koekeitossa, sillä humala reagoi keittovaiheessa eri tavoin lämpöön ja ilmaan. Jatkotoimenpiteenä humalista kerätään uudet näytteet satokautena 2023 ja näistä teetetään koekeitot sekä kemialliset analyysit.
 
In Finland, the commercial cultivation of hops is small-scale, but there is a demand for domestic hops. Foreign commercial hop varities do not produce a crop in Finland, as tehy are not adapted to the growing conditions in Finland. Old Finnish hops are adapted to Finnish conditions, but they don’t necessarely have enough aroma or bitternes for beer making. The aim of this study was to examine if there would be usable hops for beer making in the South Savo Mikkeli area. The client organisation in this thesis was the Humalaa kasvuun-project.

Hop samples were collected during years 2021 and 2022. First samples were collected based on their known history and the growing place. Fourteen samples were collected. These samples were analyzed by sensory testing and the samples with aroma were chosen to collect again in the year 2022. These samples were analyzed in the event in January 2023. Hop tea and hop tea with malt were sensory tested by nine people who had knowlidge about beer making.

Results of the orgaoleptic evaluation were that there are hops in the Mikkeli area that can be used for making beer. As a result of evaluation, two samples were evaluated as those with sufficient aroma for the production of beer. Hops react to heat and air so the final results for suitability for beer will be found in the brewing process. New samples will be collected in the growing season of 2023 and the hops will be used for test brewing. Chemical analyses will be made as well, so the samples could be compared to the commercial hops.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste