Laadukkaalla asiakaspalvelulla kohti matkailijan odotukset täyttävää onnistunutta asiakaskokemusta
Luokkala, Marika; Pääkkönen, Leenamaria (2023)
Luokkala, Marika
Pääkkönen, Leenamaria
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052915548
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052915548
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe liittyy matkailu- ja ravintola-alan työvoimaan asiakaspalvelutehtävissä. Työntekijällä on suuri merkitys onnistuneeseen asiakaspalvelukokemukseen ja tässä työssä selvitetään mitkä asiat vaikuttavat siihen, että työntekijä onnistuu asiakaspalvelussa ja asiakas on tyytyväinen saamaansa palveluun. Opinnäytetyö toteutettiin Lapland of Opportunity -hankkeen toimeksiantona.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten yrityksen henkilökunnan ominaisuudet ja taidot vaikuttavat onnistuneeseen asiakaspalvelukokemukseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kasvattaa palvelualan esihenkilön ymmärrystä siitä, mikä on onnistunut asiakaspalvelukokemus ja kehittää tämän kautta osaamista työntekijäkokemuksen johtamisessa sekä johtamisen vaikutusta asiakaspalvelukokemukseen
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat seuraavat: Mikä on matkailu- ja ravintola-alan työvoimatilanne ja millaisesta osaamisesta työvoima muodostuu? Mitkä asiat vaikuttavat työvoiman veto- ja pitovoimaisuuteen? Millainen on hyvä asiakaspalvelukokemus ja mitkä asiat siihen vaikuttavat? Miten asiakas- ja henkilöstökokemusta johdetaan?
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa lähestymistapana käytettiin tapaustutkimusta. Aineistokeruumenetelmänä käytettiin sähköistä kyselyä, joka toteutettiin Lapin matkailijoille talvisesongin aikana vuonna 2022. Kyselyä jaettiin sosiaalisessa mediassa ja paikan päällä hiihtokeskuksessa.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi onnistuneeseen asiakaskokemukseen vaikuttavia kehittämisideoita yritysten esihenkilöille, joilla varmistetaan onnistunut asiakaskokemus henkilöstöjohtamisen kautta. Kehittämisideoiden lähtökohtana oli kyselystä saadut vastaukset ja näiden asiakkaille tärkeiden asioiden varmistaminen palvelussa. Opinnäytetyön tuloksena syntyneitä kehittämisideoita voidaan hyödyntää niin Lapin alueen matkailu- ravintola-alan yrityksissä kuin kaikissa palvelualan yrityksissä, joissa halutaan kehittää asiakaskokemusta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten yrityksen henkilökunnan ominaisuudet ja taidot vaikuttavat onnistuneeseen asiakaspalvelukokemukseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kasvattaa palvelualan esihenkilön ymmärrystä siitä, mikä on onnistunut asiakaspalvelukokemus ja kehittää tämän kautta osaamista työntekijäkokemuksen johtamisessa sekä johtamisen vaikutusta asiakaspalvelukokemukseen
Opinnäytetyön tutkimuskysymykset olivat seuraavat: Mikä on matkailu- ja ravintola-alan työvoimatilanne ja millaisesta osaamisesta työvoima muodostuu? Mitkä asiat vaikuttavat työvoiman veto- ja pitovoimaisuuteen? Millainen on hyvä asiakaspalvelukokemus ja mitkä asiat siihen vaikuttavat? Miten asiakas- ja henkilöstökokemusta johdetaan?
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa lähestymistapana käytettiin tapaustutkimusta. Aineistokeruumenetelmänä käytettiin sähköistä kyselyä, joka toteutettiin Lapin matkailijoille talvisesongin aikana vuonna 2022. Kyselyä jaettiin sosiaalisessa mediassa ja paikan päällä hiihtokeskuksessa.
Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi onnistuneeseen asiakaskokemukseen vaikuttavia kehittämisideoita yritysten esihenkilöille, joilla varmistetaan onnistunut asiakaskokemus henkilöstöjohtamisen kautta. Kehittämisideoiden lähtökohtana oli kyselystä saadut vastaukset ja näiden asiakkaille tärkeiden asioiden varmistaminen palvelussa. Opinnäytetyön tuloksena syntyneitä kehittämisideoita voidaan hyödyntää niin Lapin alueen matkailu- ravintola-alan yrityksissä kuin kaikissa palvelualan yrityksissä, joissa halutaan kehittää asiakaskokemusta.