Veden pH:n käsittelykemikaalien vaikutus oluen aistittaviin ominaisuuksiin
Kastinen, Tanja (2023)
Kastinen, Tanja
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060421165
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060421165
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Talerock Brewing Oy.
Opinnäytetyössä selvitettiin panimotoiminnassa käytettävien veden pH:n käsittely kemikaalien vaikutusta oluen aistittaviin ominaisuuksiin. Työn tarkoituksena oli selvittää mäskäys veden optimaalisin käsittely kemikaali. Tätä varten valittiin kaksi eri kemikaalia, joita vertailtiin lopuksi kuluttajatestityylisessä makuraadissa.
Työn teoreettisessa osuudessa käydään läpi oluen paneminen ja raaka-aineet. Teoriaosuudessa perehdytään lisäksi oluen mikrobiologisiin vaikutuksiin ja tekijöihin sekä oluen fysikaalisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin.
Työn käytännöllisessä osuudessa suunniteltiin olutresepti, minkä pohjalta tehtiin useita koeoluteriä. Koeoluterien mäskäysvettä käsiteltiin elintarvikekelpoisilla kemikaaleilla. Työssä testattiin AMS-happosekoitusta ja fosforihappoa. Veden käsittelyn tarkoituksena oli vertailla kahta eri vedenkäsittelykemikaalia. Valmistetut koe-erät arviointiin aistinvaraisesti ja sen pohjalta valittiin sopivin vedenkäsittelykemikaali sekä optimaalisin mäskäysveden pH.
Työn lopputuloksia tarkasteltiin aistinvaraisten arviointien pohjalta. Aistinvaraisiin arviointeihin valikoitui vakiintuneita olutharrastajia sekä pienpanimo Talerock Oy:n asiakkaita. Raati arvioi koeoluttuotteiden aistinvaraisia ominaisuuksia sekä oluiden parhaita puolia ja kehityskohteita.
Opinnäytetyössä selvitettiin panimotoiminnassa käytettävien veden pH:n käsittely kemikaalien vaikutusta oluen aistittaviin ominaisuuksiin. Työn tarkoituksena oli selvittää mäskäys veden optimaalisin käsittely kemikaali. Tätä varten valittiin kaksi eri kemikaalia, joita vertailtiin lopuksi kuluttajatestityylisessä makuraadissa.
Työn teoreettisessa osuudessa käydään läpi oluen paneminen ja raaka-aineet. Teoriaosuudessa perehdytään lisäksi oluen mikrobiologisiin vaikutuksiin ja tekijöihin sekä oluen fysikaalisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin.
Työn käytännöllisessä osuudessa suunniteltiin olutresepti, minkä pohjalta tehtiin useita koeoluteriä. Koeoluterien mäskäysvettä käsiteltiin elintarvikekelpoisilla kemikaaleilla. Työssä testattiin AMS-happosekoitusta ja fosforihappoa. Veden käsittelyn tarkoituksena oli vertailla kahta eri vedenkäsittelykemikaalia. Valmistetut koe-erät arviointiin aistinvaraisesti ja sen pohjalta valittiin sopivin vedenkäsittelykemikaali sekä optimaalisin mäskäysveden pH.
Työn lopputuloksia tarkasteltiin aistinvaraisten arviointien pohjalta. Aistinvaraisiin arviointeihin valikoitui vakiintuneita olutharrastajia sekä pienpanimo Talerock Oy:n asiakkaita. Raati arvioi koeoluttuotteiden aistinvaraisia ominaisuuksia sekä oluiden parhaita puolia ja kehityskohteita.