Covid-19 ja ravintola-alan pienyrittäjän työhyvinvointi
Witikka, Juuso (2023)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722444
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722444
Tiivistelmä
Covid-19-pandemia riepotteli ravintola-alaa 2020-2022. Ravintola-alan elinkeinon harjoittamiselle asetetut sulut ja rajoitukset ajoivat alan työntekijät ahdinkoon, ja heidän työhyvinvointinsa kärsi. Yrittäjistä kuultiin vain alan suurimpia toimijoita. Pienyrittäjien ääni hukkui negatiivissävytteiseksi koettuun media-keskusteluun, jonka mukaan kärkkäimmillään ravintolat ovat jopa turhia.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten Tampereen seudun ravintola-alan pienyrittäjät kokivat covid-19-pandemian ja tätä kautta syventää ymmärrystä pienyrittäjien hyvinvoinnista. Opinnäytetyöllä ei ole varsinaista toimeksiantajaa, mutta se toteutettiin yhteistyössä TAMK:in Rethink Gastro -hankkeen hankeasiantuntijoiden kanssa.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Teoriaviitekehyksen pohjalta laadittiin väljä haastatteluopas, jota soveltaen haastateltiin viittä Tampereen seudun ravintola-alan pienyrittäjää. Haastattelut taltioitiin sanelimella ja tallenteet litteroitiin analysoitavaksi tekstiksi. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysillä koodaten ja teemoitellen. Haastattelulitteroinnit luettiin ja niistä tunnistettiin keskenään samoja tai samankaltaisia teemoja.
Aineiston mukaan haastatellut yrittäjät kokivat covid-19-pandemian alkushokkina, jonka jälkeen alkoi selviytyminen luovienkin sopeutumistoimien avulla. Pienyrittäjän työhyvinvoinnin kannalta edistävimpien tekijöiden todettiin olevan yhteisyrittäjyys sekä tietoisesti tehty tarkoituksenmukainen päätös työn ja vapaa-ajan eriyttämisestä.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten Tampereen seudun ravintola-alan pienyrittäjät kokivat covid-19-pandemian ja tätä kautta syventää ymmärrystä pienyrittäjien hyvinvoinnista. Opinnäytetyöllä ei ole varsinaista toimeksiantajaa, mutta se toteutettiin yhteistyössä TAMK:in Rethink Gastro -hankkeen hankeasiantuntijoiden kanssa.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina. Teoriaviitekehyksen pohjalta laadittiin väljä haastatteluopas, jota soveltaen haastateltiin viittä Tampereen seudun ravintola-alan pienyrittäjää. Haastattelut taltioitiin sanelimella ja tallenteet litteroitiin analysoitavaksi tekstiksi. Haastatteluaineisto analysoitiin sisällönanalyysillä koodaten ja teemoitellen. Haastattelulitteroinnit luettiin ja niistä tunnistettiin keskenään samoja tai samankaltaisia teemoja.
Aineiston mukaan haastatellut yrittäjät kokivat covid-19-pandemian alkushokkina, jonka jälkeen alkoi selviytyminen luovienkin sopeutumistoimien avulla. Pienyrittäjän työhyvinvoinnin kannalta edistävimpien tekijöiden todettiin olevan yhteisyrittäjyys sekä tietoisesti tehty tarkoituksenmukainen päätös työn ja vapaa-ajan eriyttämisestä.