Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemuksen vaikutukset mielenterveyteen

Anttonen, Henri; Heikkilä, Inka; Hepomäki, Sara; Lappalainen, Hanna (2023)

 
Avaa tiedosto
Anttonen_Heikkila_Hepomaki_Lappalainen.pdf (251.5Kt)
Lataukset: 


Anttonen, Henri
Heikkilä, Inka
Hepomäki, Sara
Lappalainen, Hanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023102928100
Tiivistelmä
Mielenterveyshäiriöt ovat maailmanlaajuisesti erittäin yleisiä, erityisesti masennus- ja ahdistuneisuushäiriöstä kärsii yli 550 miljoonaa ihmistä. Mielenterveyden edistäminen perustuu mielen voimavarojen vahvistamiseen, ja näin se vahvistaa laajasti hyvinvointia ja elämänmyönteisyyttä. Yhteiskunnallisilla ratkaisuilla on merkittävä vaikutus ihmisten mielenterveyteen, esimerkiksi turvallisuuden takaaminen lapsena, tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettaminen, sekä työelämäosallisuus. Lisäksi terveellisillä ruokavalioilla on tutkittu olevan selviä etuja ja haittoja terveyteen sekä hyvinvointiin, ja tässä opinnäytetyössä tutkimme asiaa mielenterveyden kannalta.
Teimme opinnäytetyömme osana Mieliteko-hanketta, jonka tavoitteena on edistää mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia sekä vähentää päihteiden käyttöä ja päihdemyönteisyyttä Pohjois-Savossa. Mieliteko-hankkeen toiminnan ytimessä on ennaltaehkäisevä toiminta.

Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kirjallisuuskatsauksen avulla ravitsemuksen ja mielenterveyden välisiä yhteyksiä. Tavoitteena oli koota tietoa ravinnon positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista mielenterveyteen. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin kansainvälisistä hoito- ja terveystieteiden keskeisistä Cinahl ja PubMed-tietokannoista. Lopullinen aineisto muodostuu 10 tutkimusartikkelista. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Tutkimuksista selvisi, että ravitsemuksella voi olla sekä positiivisia että negatiivisia yhteyksiä mielenterveyteen. Tutkimusten mukaan riittävän terveellistä ja monipuolista sekä paljon vitamiineja ja hivenaineita sisältävää ruokavaliota noudattavat henkilöt kärsivät vähemmän erilaisista mielenterveyden häiriöistä, esimerkiksi masennuksesta ja ahdistuksesta. Välimeren ruokavaliolla sekä tulehdusta ehkäisevällä ruokavaliolla havaittiin aiheutuvan vähemmän ahdistuneisuutta. Epäterveellisillä ruokatottumuksilla eli runsaan rasvan ja sokerin kulutuksella havaittiin olevan lisääntynyt riski sairastua masennukseen tai ahdistukseen.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi mielenterveystyössä sekä ravitsemusneuvonnassa. Yksilöt voivat myös hyödyntää itse opinnäytetyötämme omaan mielenterveyteensä liittyvissä haasteissa.
 
Mental health disorders are highly prevalent worldwide, especially depression and anxiety disorders, affecting over 550 million people. Promoting mental health is based on strengthening the mental resources, thus broadly enhancing well-being and positivity in life. Societal solutions have a significant impact on people’s mental health, such as ensuring safety during childhood, teaching emotional and interpersonal skills, and promoting participation in the workforce. Additionally, healthy diets have been studied to have clear effects on both health and well-being, and in this thesis, we investigate this from a mental health perspective.

We conducted our thesis as part of the “Mieliteko” project, which aims to improve mental health and well-being while reducing substance use and substance-positive attitudes in Northern Savo. Prevention is at the core of the Mieliteko project’s activities.

The purpose of the research was to describe the connections between nutrition and mental health through a literature review. The goal was to gather information on the positive and negative effects of nutrition on mental health. The literature review data was collected from the international, essential databases of healthcare and medicinal sciences, Cinahl and PubMed. The final dataset consists of 10 research articles, which were analyzed through content analysis.

The research revealed that nutrition can have both positive and negative connections to mental health. Ac-cording to the studies, individuals who follow healthy and diverse diet rich in vitamins and minerals tend to suffer less from various mental health disorders, such as depression and anxiety. The Mediterranean diet and anti-inflammatory diet were found to be associated with less anxiety. Unhealthy dietary habits, such as high consumption of fats and sugars, were associated with an increased risk of developing depression or anxiety.

The research findings can be utilized in mental health work and nutritional counseling. Individuals can also use our thesis to address their own challenges related to mental health.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste