Aloituspalaverikäytäntöjen kehittäminen
Rojola, Paavo (2023)
Rojola, Paavo
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111629655
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111629655
Tiivistelmä
Lean-ajattelua ja siihen perustuvaa tahtituotantoa tuodaan Suomessa enemmän ja enemmän rakennusalalle. Tahtituotantoa varten on kehitetty ja kehitetään edelleen lean-filosofian mukaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla pyritään jatkuvasti parantamaan prosesseja vähentämällä hukkaa. Tällä menettelyllä saadaan lyhennettyä rakennushankkeiden läpimenoaikoja. Ajattelutavan keskiössä ovat ihmiset ja yhteistoiminnallisuus. Jotta tahtituotantoa on mahdollista toteuttaa, tarvitaan uudenlaisia menettelytapoja hankintoihin, suunnitteluun, työnohjaukseen ja valvontaan.
Tämän opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena oli löytää kehitysehdotuksia Hartela Pohjois-Suomi Oy:n aloituspalaverikäytäntöihin. Työn teoriaosuudessa syvennyttiin lean-ajatteluun ja siihen kuuluviin menetelmiin, tahtisuunnitteluun, aliurakkasopimusprosessiin, logistiikkaan, tehtäväsuunnitteluun ja aloituspa-laverin sisältöön. Työn tutkimusosassa etsittiin vastauksia kolmeen tutkimuskysymykseen ja tätä varten tehtiin kirjallisuustutkimus, selvitettiin yrityksen nykyisiä aloituspalaverikäytäntöjä sekä jalkauduttiin työ-maalle haastattelemaan henkilöstöä. Käytetyn aineiston ja haastatteluiden perusteella tunnistettiin aloituspalaverien merkitys tehtävienhallinnassa ja tuotannon häiriöiden ehkäisemisessä. Lisäksi havaittiin työntekijöiden rooli suunnittelussa ja palavereissa.
Tutkimustyön tuloksena saatiin kehitysehdotuksia tuotannonsuunnitteluun, hankintaprosessiin sekä tuotannonohjaukseen ja valvontaan. Näiden suunnitelmien, sopimusten ja tehtävien suorittamiseen liittyvien asioiden läpikäynti kuuluvat aloituspalaverikäytäntöihin.
Tämän opinnäytetyön tutkimuksen tavoitteena oli löytää kehitysehdotuksia Hartela Pohjois-Suomi Oy:n aloituspalaverikäytäntöihin. Työn teoriaosuudessa syvennyttiin lean-ajatteluun ja siihen kuuluviin menetelmiin, tahtisuunnitteluun, aliurakkasopimusprosessiin, logistiikkaan, tehtäväsuunnitteluun ja aloituspa-laverin sisältöön. Työn tutkimusosassa etsittiin vastauksia kolmeen tutkimuskysymykseen ja tätä varten tehtiin kirjallisuustutkimus, selvitettiin yrityksen nykyisiä aloituspalaverikäytäntöjä sekä jalkauduttiin työ-maalle haastattelemaan henkilöstöä. Käytetyn aineiston ja haastatteluiden perusteella tunnistettiin aloituspalaverien merkitys tehtävienhallinnassa ja tuotannon häiriöiden ehkäisemisessä. Lisäksi havaittiin työntekijöiden rooli suunnittelussa ja palavereissa.
Tutkimustyön tuloksena saatiin kehitysehdotuksia tuotannonsuunnitteluun, hankintaprosessiin sekä tuotannonohjaukseen ja valvontaan. Näiden suunnitelmien, sopimusten ja tehtävien suorittamiseen liittyvien asioiden läpikäynti kuuluvat aloituspalaverikäytäntöihin.