Ruokahalu osana ikäihmisen ravitsemusta: ruokahalun vaikutus ikäihmisen ravitsemukseen tehostetun palveluasumisen yksikössä
Blomster, Patrik; Mäenpää, Oona; Pinola, Senni (2023)
Blomster, Patrik
Mäenpää, Oona
Pinola, Senni
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111729971
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023111729971
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata kirjallisuuskatsauksen avulla, mitkä tekijät vaikuttavat heikentävästi ikäihmisen ruokahaluun ja kuinka hoitotyön ammattilaiset voivat tukea ikääntyneen ruokahalua. Työn tavoitteena on lisätä tietoisuutta hoitotyön ammattilaisille ikäihmisen ruokahaluun vaikuttavista tekijöistä ja ruokahalun tukemisesta terveydenhuollon yksiköissä. Ruokahalun tukemisen keinoja tarkastellaan hoitotyön näkökulmasta ja rajataan tarkasteltavaksi tehostetun palveluasumisen piiriin.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineistoa kerättiin tieteellisistä tietokannoista kuten Cinahl, ProQuest Central, PubMed, sekä kotimaisista tietokannoista Medic ja Finna.fi. Lopullinen aineisto muodostui 11 tutkimusartikkelista, joiden avulla vastattiin tutkimuskysymyksiin: Mitkä tekijät vaikuttavat heikentävästi ikäihmisen ruokahaluun? Millä keinoin voidaan tukea ikäihmisen ruokahalua tehostetun palveluasumisen yksikössä? Valituista tutkimusartikkeleista tehtiin analyysitaulukko, jonka avulla analysoitiin aineistojen tuloksia.
Opinnäytetyön tulokset jaettiin kolmeen pääluokkaan; ruokailua vahvistavat tekijät, ruokailua heikentävät tekijät sekä muut ruokailuun vaikuttavat tekijät. Pääluokkien alle syntyi useita ylä- ja alaluokkia. Merkittävimmäksi ruokailua vahvistavaksi tekijäksi nousi ympäristötekijät, joihin hoitotyössä usein voidaan vaikuttaa. Suurimmat ruokailua heikentävät tekijät olivat fysiologiset muutokset sekä sairaudet, joihin hoitotyön keinoin ei voida merkittävästi vaikuttaa. Lisäksi tuloksissa ilmeni muita ruokailuun vaikuttavia tekijöitä, joita ei voitu luokitella vahvistaviksi- tai heikentäviksi tekijöiksi.
Tulevaisuudessa tutkimusta olisi syytä tehdä laajemmin ruokahalun vaikuttavuudesta ravitsemukseen erilaisissa ympäristöissä elävillä ikääntyneillä. Lisää tutkimusta tarvitaan myös lääkkeiden vaikuttavuudesta ruokahaluun, sekä erilaisten arviointityökalujen hyödyntämisestä ruokahalun arvioimisessa.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti ikääntyneiden parissa työskenteleville sekä terveydenhuollon yksiköissä että koulutusmateriaalina hoitotyön ammattilaisille.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineistoa kerättiin tieteellisistä tietokannoista kuten Cinahl, ProQuest Central, PubMed, sekä kotimaisista tietokannoista Medic ja Finna.fi. Lopullinen aineisto muodostui 11 tutkimusartikkelista, joiden avulla vastattiin tutkimuskysymyksiin: Mitkä tekijät vaikuttavat heikentävästi ikäihmisen ruokahaluun? Millä keinoin voidaan tukea ikäihmisen ruokahalua tehostetun palveluasumisen yksikössä? Valituista tutkimusartikkeleista tehtiin analyysitaulukko, jonka avulla analysoitiin aineistojen tuloksia.
Opinnäytetyön tulokset jaettiin kolmeen pääluokkaan; ruokailua vahvistavat tekijät, ruokailua heikentävät tekijät sekä muut ruokailuun vaikuttavat tekijät. Pääluokkien alle syntyi useita ylä- ja alaluokkia. Merkittävimmäksi ruokailua vahvistavaksi tekijäksi nousi ympäristötekijät, joihin hoitotyössä usein voidaan vaikuttaa. Suurimmat ruokailua heikentävät tekijät olivat fysiologiset muutokset sekä sairaudet, joihin hoitotyön keinoin ei voida merkittävästi vaikuttaa. Lisäksi tuloksissa ilmeni muita ruokailuun vaikuttavia tekijöitä, joita ei voitu luokitella vahvistaviksi- tai heikentäviksi tekijöiksi.
Tulevaisuudessa tutkimusta olisi syytä tehdä laajemmin ruokahalun vaikuttavuudesta ravitsemukseen erilaisissa ympäristöissä elävillä ikääntyneillä. Lisää tutkimusta tarvitaan myös lääkkeiden vaikuttavuudesta ruokahaluun, sekä erilaisten arviointityökalujen hyödyntämisestä ruokahalun arvioimisessa.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti ikääntyneiden parissa työskenteleville sekä terveydenhuollon yksiköissä että koulutusmateriaalina hoitotyön ammattilaisille.