Opas ravitsemuksen merkityksestä suolistosyöpää sairastavalle hoitojakson aikana
Tuomela, Wilma; Rafkin, Roma (2023)
Tuomela, Wilma
Rafkin, Roma
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112231105
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112231105
Tiivistelmä
Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa ja sairastuneiden määrä on tasaisesti lisääntynyt. Vuosittain yli 3 000 suomalaista sairastuu suolistosyöpään. Perinnöllisyydellä ja ympäristötekijöillä katsotaan olevan vaikutusta sen syntyyn. Huomattava osa suolistosyövistä olisi ehkäistävissä ravintotottumuksilla ja liikunnalla. Ravitsemuksella on myös suuri vaikutus parantumiseen hoitojen jälkeen.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä ravitsemusopas suolistosyöpää sairastaville potilaille, jota he voivat hyödyntää hoitojaksonsa aikana ja mahdollisesti myös sen jälkeen. Lisäksi tämä opas antaa lisätietoa ja tukea ohjaukseen hoitohenkilökunnalle syöpäpotilaiden ravitsemuksesta.
Tähän toiminnalliseen opinnäytetyöhön haettiin tutkimuksia neljästä eri tietokannasta. Tutkimuksia haettiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja aineistoina käytettiin myös kansainvälisiä tutkimuksia. Myös Vaasan keskussairaalan avannehoitajalta saatiin hyvää tietoa avannepotilaan ravitsemuksesta.
Suolistosyöpä ja sen hoito voivat aiheuttaa potilaille makuaistimuutoksia, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja vajaaravitsemusta, kun potilaiden energia- ja proteiinitarve muuttuu. Syöpäpotilaiden ruokavaliossa tulisi siis suosia energia- ja proteiinirikkaita ruokia. Ravitsemuksessa voidaan käyttää myös täydennysravintovalmisteita. Annosten kannattaa olla pieniä, jotta ne maistuvat paremmin. Suositeltavia ruokavalintoja ovat erilaiset viljavalmisteet, marjat, hedelmät, peruna ja kasvikset, pehmeät kasvirasvat, maitovalmisteet sekä kala. Punaista lihaa, runsasta sokerin käyttöä ja alkoholia tulisi välttää. Colorectal cancer is the third most common cancer in Finland, and the number of people diagnosed with it has been steadily increasing. Every year over 3,000 Finns are diagnosed with colorectal cancer. Genetics and environmental factors are believed to play a role in the development of colorectal cancer. A significant proportion of colorectal cancers could be prevented by dietary habits and exercise. Nutrition also plays a major role in recovery after treatments.
The purpose of this bachelor’s thesis was to create a nutrition guide for colorectal cancer patients that they can use during the treatment period. The guide also provides help and support for guidance to the nursing staff.
Studies were searched from four different databases and the studies used were from the past decade. International studies were also used as material.
Colorectal cancer and its treatments can cause patients to experience taste changes, nausea, loss of appetite and malnutrition. Colorectal patients’ diets should favour energy and protein rich foods. Nutritional supplements can also be used in nutrition. Portions should be small and recommended food choices are fiber rich products, berries, fruits, potatoes and vegetables, soft fats, dairy products and fish. Red meat, excessive sugar and alcohol should be avoided.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä ravitsemusopas suolistosyöpää sairastaville potilaille, jota he voivat hyödyntää hoitojaksonsa aikana ja mahdollisesti myös sen jälkeen. Lisäksi tämä opas antaa lisätietoa ja tukea ohjaukseen hoitohenkilökunnalle syöpäpotilaiden ravitsemuksesta.
Tähän toiminnalliseen opinnäytetyöhön haettiin tutkimuksia neljästä eri tietokannasta. Tutkimuksia haettiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja aineistoina käytettiin myös kansainvälisiä tutkimuksia. Myös Vaasan keskussairaalan avannehoitajalta saatiin hyvää tietoa avannepotilaan ravitsemuksesta.
Suolistosyöpä ja sen hoito voivat aiheuttaa potilaille makuaistimuutoksia, pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja vajaaravitsemusta, kun potilaiden energia- ja proteiinitarve muuttuu. Syöpäpotilaiden ruokavaliossa tulisi siis suosia energia- ja proteiinirikkaita ruokia. Ravitsemuksessa voidaan käyttää myös täydennysravintovalmisteita. Annosten kannattaa olla pieniä, jotta ne maistuvat paremmin. Suositeltavia ruokavalintoja ovat erilaiset viljavalmisteet, marjat, hedelmät, peruna ja kasvikset, pehmeät kasvirasvat, maitovalmisteet sekä kala. Punaista lihaa, runsasta sokerin käyttöä ja alkoholia tulisi välttää.
The purpose of this bachelor’s thesis was to create a nutrition guide for colorectal cancer patients that they can use during the treatment period. The guide also provides help and support for guidance to the nursing staff.
Studies were searched from four different databases and the studies used were from the past decade. International studies were also used as material.
Colorectal cancer and its treatments can cause patients to experience taste changes, nausea, loss of appetite and malnutrition. Colorectal patients’ diets should favour energy and protein rich foods. Nutritional supplements can also be used in nutrition. Portions should be small and recommended food choices are fiber rich products, berries, fruits, potatoes and vegetables, soft fats, dairy products and fish. Red meat, excessive sugar and alcohol should be avoided.