Täytettyjen leipätuotteiden pakkaaminen suojakaasuun
Sorjonen, Tuija (2014)
Sorjonen, Tuija
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102714983
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014102714983
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli selvittää, voidaanko toimeksiantajan leipätuotteiden pakkauksesta jättää suojakaasu pois. Suojakaasu on lisäkustannus tuotannossa, josta haluttaisiin luopua. Suojakaasu on myös lisäaine, joita kuluttajat pyrkivät välttämään. Työn tarkoituksena oli selvittää leipien mikrobimäärät myyntiajan lopussa ja myyntiajan ylittyessä.
Työssä vertailtiin kaasuun pakattujen ja ilman kaasua pakattujen kuuden eri täytetyn leipätuotteen mikrobipitoisuuksia neljän ruokamyrkytysbakteerin, Escherichia colin, Bacillus cereuksen, Staphylococcus aureuksen ja Listeria monocytogenesin, sekä kokonaisikrobi-määrän mukaan. Lisäksi leipätuotteille tehtiin osittainen aistinvarainen arviointi eli arvioitiin tuotteiden ulkonäköä ja tuoksua.
Työssä pohdittiin saatujen mikrobisten ja aistinvaraisten tulosten perusteella suojakaasun tarpeellisuutta pakkaamisessa. Saatujen tulosten perusteella suojakaasun käytöllä on perusteluja tutkituissa tuotteissa. Suojakaasulla on myönteinen vaikutus säilyvyyden parantamiseksi. Suojakaasu hillitsee suurimmassa osassa tutkittuja tuotteita tutkittujen mikrobien esiintymistä ja lisääntymistä.
Työssä vertailtiin kaasuun pakattujen ja ilman kaasua pakattujen kuuden eri täytetyn leipätuotteen mikrobipitoisuuksia neljän ruokamyrkytysbakteerin, Escherichia colin, Bacillus cereuksen, Staphylococcus aureuksen ja Listeria monocytogenesin, sekä kokonaisikrobi-määrän mukaan. Lisäksi leipätuotteille tehtiin osittainen aistinvarainen arviointi eli arvioitiin tuotteiden ulkonäköä ja tuoksua.
Työssä pohdittiin saatujen mikrobisten ja aistinvaraisten tulosten perusteella suojakaasun tarpeellisuutta pakkaamisessa. Saatujen tulosten perusteella suojakaasun käytöllä on perusteluja tutkituissa tuotteissa. Suojakaasulla on myönteinen vaikutus säilyvyyden parantamiseksi. Suojakaasu hillitsee suurimmassa osassa tutkittuja tuotteita tutkittujen mikrobien esiintymistä ja lisääntymistä.