Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Elintarvikkeiden hygieniatavoitteiden ja vaatimusten kartoittaminen

Korhonen, Pia (2023)

Avaa tiedosto
Korhonen_Pia.pdf (447.5Kt)
Lataukset: 


Korhonen, Pia
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133401
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli tutkia elintarvikehygieniaa elintarvikemyymälöissä, ja näytteenottoprojektin avulla kartoittaa myymälöissä myytävien elintarvikkeiden mikrobiologista laatua. Työn aiheena oli tarkastella myös elintarvikehygieniaa. Elintarvikelainsäädännöllä turvataan kuluttajaa terveydellisiltä vaaroilta ja taloudellisilta tappioilta. Elintarvikelakia on Suomessa pääsääntöisesti käytetty elintarviketurvallisuuden säännöstelyssä. Elintarvikelainsäädännön noudattamista valvovat elintarvikeviranomaiset, kuten terveystarkastajat. Terveystarkastaja on kunnan viranomainen, joka neuvoo ja valvoo, että yrityksien omavalvonta on toimiva ja riittävä, hygieniamääräyksiä ja elintarvikelakia noudatetaan, ja että terveysvaarat poistetaan mahdollisimman tehokkaasti. Yksi tapa tarkastaa elintarvikkeiden oikeaa käsittelyä ja tuotteiden laatua on näytteenotto. Elintarvikkeisiin liittyvät tutkimukset ovat osa valvontaa.

Osana insinöörityötä oli Lohjan kaupungin ympäristöterveyspalveluiden toteuttama näytteenottoprojektin kesällä 2023, jonka tavoitteena oli tutkia Lohjan ympäristöterveyspalveluiden valvonta-alueella toimivien elintarvikemyymälöiden palvelumyyntipisteissä myytävien kylmien ruokien elintarvikehygieniaa. Projektiin valikoitiin 12 myymälää.

Projektissa otettiin 23 näytettä. Kokonaisuudessaan mikrobiologiselta laadultaan hyväksyttäviä tuloksia tuli 18 kappaletta, varauksin hyväksyttäviä kaksi ja ei-hyväksyttäviä kaksi. Tuloksissa vaihtelua oli aerobisten mikrobien ja hiivojen kohdalla. Projektissa saadut ei-hyväksyttävät tulokset tulivat tuotteista, jotka oli tehty kaupoissa itse. Mahdollista säännöllistä seurantaa ja lisätutkimuksia elintarvikemyymälöiden valmisruoista, etenkin itsetehdyistä, tulisi tehostaa. Elintarvikkeiden kanssa työskentelevien henkilöiden tietoisuutta elintarvikehygieniasta tulisi säännöllisesti päivittää. Kaiken kaikkiaan projektin tulokset olivat hyvät ja hygieniataso elintarvikemyymälöiden palvelumyyntitiskeissä oli hyvä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste