Kolmas sektori toimijana elintapaohjauksessa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella
Ala-Jaakkola, Kirsi (2023)
Ala-Jaakkola, Kirsi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133579
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133579
Tiivistelmä
Vuonna 2023 toteutetun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä kolmannen sektorin toimijoiden rooli ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa on korostunut. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön ja sairauksien ennaltaehkäisyn onnistunut toteuttaminen edellyttää yhteistyötä, jossa osallisina ovat niin hyvinvointialueet, järjestöt kuin kunnatkin.
Tässä opinnäytetyössä kerättiin tietoperustaa Varsinais-Suomessa toimivien järjestöjen elintapaohjauksesta ja elintapaohjausta tukevasta toiminnasta. Elintapaohjauksella tarkoitetaan yksilöön tai ryhmään kohdistuvaa ohjausta, jonka tavoitteena on saada aikaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pysyviä elintapamuutoksia. Tietoa kerättiin mm. osallistujista, toiminnan sisällöstä, sen toteuttamistavoista ja laajuudesta, viestinnästä toiminnan kehittämisestä ja rahoituksesta. Vastaajia pyydettiin kuvaamaan toimintaan liittyviä huolenaiheita mutta myös sen vahvuuksia ja tulevaisuudennäkymiä.
Kolmannen sektorin toiminta näyttäytyy selvityksessä pääosin elintapaohjausta tukevana toimintana, sitä tarjoavat liki kaikki vastaajatahot. Varsinaista elintapaohjausta tarjoaa kolmannes vastaajista. Toiminnan sisältö on hyvin monipuolista ja sitä tarjotaan kaikenikäisille ihmisille.
Kolmannen sektorin elintapaohjaukseen liittyvän toiminnan vahvuuksia ovat mm. pitkä kokemus, osaaminen, vapaaehtoiset resurssit, toiminnan matala kynnys ja toimiminen verkostoissa. Huolenaiheita ovat erityisesti toiminnan resursseihin liittyvät asiat; rahoitus, vapaaehtoisten puute ja jäsenistön ikääntyminen. Erityistä huolta aiheuttaa rahoituksen epävarmuus ja se, miten hyvinvointialueena asiakas- ja palveluohjaus tunnistaa järjestöjen toiminnan ja miten asiakkaat sitä kautta ohjautuvat toiminnan piriin. Tärkeää on, että kolmas sektori jatkossakin toimii verkostoissa, panostaa viestintään ja toiminnan kehittämiseen niin, että tarjottu toiminta vastaa asiakkaiden tarpeita.
Tässä opinnäytetyössä kerättiin tietoperustaa Varsinais-Suomessa toimivien järjestöjen elintapaohjauksesta ja elintapaohjausta tukevasta toiminnasta. Elintapaohjauksella tarkoitetaan yksilöön tai ryhmään kohdistuvaa ohjausta, jonka tavoitteena on saada aikaan terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pysyviä elintapamuutoksia. Tietoa kerättiin mm. osallistujista, toiminnan sisällöstä, sen toteuttamistavoista ja laajuudesta, viestinnästä toiminnan kehittämisestä ja rahoituksesta. Vastaajia pyydettiin kuvaamaan toimintaan liittyviä huolenaiheita mutta myös sen vahvuuksia ja tulevaisuudennäkymiä.
Kolmannen sektorin toiminta näyttäytyy selvityksessä pääosin elintapaohjausta tukevana toimintana, sitä tarjoavat liki kaikki vastaajatahot. Varsinaista elintapaohjausta tarjoaa kolmannes vastaajista. Toiminnan sisältö on hyvin monipuolista ja sitä tarjotaan kaikenikäisille ihmisille.
Kolmannen sektorin elintapaohjaukseen liittyvän toiminnan vahvuuksia ovat mm. pitkä kokemus, osaaminen, vapaaehtoiset resurssit, toiminnan matala kynnys ja toimiminen verkostoissa. Huolenaiheita ovat erityisesti toiminnan resursseihin liittyvät asiat; rahoitus, vapaaehtoisten puute ja jäsenistön ikääntyminen. Erityistä huolta aiheuttaa rahoituksen epävarmuus ja se, miten hyvinvointialueena asiakas- ja palveluohjaus tunnistaa järjestöjen toiminnan ja miten asiakkaat sitä kautta ohjautuvat toiminnan piriin. Tärkeää on, että kolmas sektori jatkossakin toimii verkostoissa, panostaa viestintään ja toiminnan kehittämiseen niin, että tarjottu toiminta vastaa asiakkaiden tarpeita.