Ilmastuksen vaikutus itiöintiin
Virtanen, Jennika (2023)
Virtanen, Jennika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120734958
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120734958
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voidaanko ilmastamisella estää bakteerien itiöitymistä. Työn toimeksiantaja oli Solenis Finland Oy, ja työ suoritettiin yrityksen asiakkaan tiloissa, Metsä Board Takolla. Tutkimukset sisälsivät hylkymassatornin simulointia pienemmässä mittakaavassa ja analyyseja laboratoriossa. Näytteestä määritettiin pH, Redox-, ATP- ja liuennut happi -pitoisuus sekä kokonaisbakteerien ja itiöiden määrä petrifilmeillä.
Kartonkikoneen eri prosessivaiheissa elää laaja kanta erilaisia mikrobeja, kuten esimerkiksi bakteereja. Bakteereilta voidaan suojautua tai niitä voidaan tuhota biosideilla. Itiöihin biosidit tehoavat heikommin. Bakteeri muodostaa itiön, jos sille suotuisat olosuhteet eivät enää vallitse ympäristössä. Suotuisat olosuhteet ovat jokaiselle bakteerilajille ominaisia. Lämpötilalla, pH:lla, ravinnon saatavuudella ja hapellisella tai hapettomalla ympäristöllä on vaikutusta bakteerien elämiseen.
Opinnäytetyössä saatujen tulosten pohjalta voidaan todeta, saatiinko ilmastamisella merkittäviä hyötyjä bakteerien itiöitymiseen vai ei. Työn tulokset antavat hyvää pohjaa jatkosuunnitelmien tekemiselle.
Opinnäytetyö sisälsi kokeellisen osan suorituksen, joka on poistettu julkisesta raportista.
Kartonkikoneen eri prosessivaiheissa elää laaja kanta erilaisia mikrobeja, kuten esimerkiksi bakteereja. Bakteereilta voidaan suojautua tai niitä voidaan tuhota biosideilla. Itiöihin biosidit tehoavat heikommin. Bakteeri muodostaa itiön, jos sille suotuisat olosuhteet eivät enää vallitse ympäristössä. Suotuisat olosuhteet ovat jokaiselle bakteerilajille ominaisia. Lämpötilalla, pH:lla, ravinnon saatavuudella ja hapellisella tai hapettomalla ympäristöllä on vaikutusta bakteerien elämiseen.
Opinnäytetyössä saatujen tulosten pohjalta voidaan todeta, saatiinko ilmastamisella merkittäviä hyötyjä bakteerien itiöitymiseen vai ei. Työn tulokset antavat hyvää pohjaa jatkosuunnitelmien tekemiselle.
Opinnäytetyö sisälsi kokeellisen osan suorituksen, joka on poistettu julkisesta raportista.