European Region of Gastronomy-tunnustuksen vaikutukset Kuopiossa
Hirvonen, Emma; Karjalainen, Elina (2023)
Hirvonen, Emma
Karjalainen, Elina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120735015
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120735015
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia European Region of Gastronomy Kuopio 2020–2021 tunnus-tuksesta saatuja vaikutuksia Pohjois-Savon maakuntaan, ja erityisesti sen yrityksiin, sekä etsittiin keinoja, joilla näitä käytänteitä saataisiin pidettyä yllä jatkossakin. Tutkittiin myös miltä alueen ruokamatkailu näyttää tällä hetkellä jo tunnustuksen päätyttyä. Työn toimeksiantajana toimi Savonia-ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostui ruokamatkailun kuvauksesta yleisesti sekä alueellisesti. Työn teoriaosassa avattiin myös, mikä European Region of Gastronomy-tunnustus on sekä miten se toteutettiin Kuopiossa. Opinnäytetyön teoriaosassa käsitellään lisäksi lähiruokaa ja vastuullisuuden osa-alueita.
Opinnäytetyön tutkimus suoritettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui haastattelut, jotka pidettiin tunnustuksen hanketoiminnassa mukana olleille toimijoille. Haastattelurunko rakentui neljän opinnäytetyön teoriaan pohjautuvan teeman ympärille ja kysymyksiä syntyi yhteensä kymmenen kappaletta. Haastattelut toteutettiin puhelimitse.
Tutkimuksen tuloksista nousi esiin, että yrityksillä oli enimmäkseen positiivisia näkemyksiä tunnustuksen vaikutuksista mutta myös kehitettäviä kohteita löydettiin muun muassa tuotteiden markkinointiin liittyen. Tulokset osoittavat myös, että lähiruoan ja vastuullisuuden merkitys on alueella tiedossa ja monet toimijat soveltavat käytänteitä jo omassa toiminnassaan. The purpose of this thesis was to study the impact of the European Region of Gastronomy Kuopio 2020-2021 award on the region of North Savo, and especially on its actors to find ways to maintain these practices in the future. The thesis also examined what food tourism in the region looks like now that the recognition has come to an end. The work was commissioned by Savonia University of Applied Sciences.
The theoretical framework of the thesis contains a description of food tourism in general and in the region. The theoretical part of the thesis also discusses what the European Region of Gastronomy award is and how it was implemented in Kuopio. The theoretical part of the thesis also reviews local food and sustainability aspects.
The research was conducted as a qualitative study. The research method chosen was interviews with the actors involved in the project activities of the recognition. The interview framework was built around four themes based on the theory of the thesis and there were ten questions in total. The interviews were conducted by telephone.
The results of the survey revealed that the companies had mostly positive views on the impact of the recognition, but also identified areas for improvement, such as product marketing. The results also show that the importance of local food and sustainability is well known in the region and that many actors are already applying these practices to their own operations.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostui ruokamatkailun kuvauksesta yleisesti sekä alueellisesti. Työn teoriaosassa avattiin myös, mikä European Region of Gastronomy-tunnustus on sekä miten se toteutettiin Kuopiossa. Opinnäytetyön teoriaosassa käsitellään lisäksi lähiruokaa ja vastuullisuuden osa-alueita.
Opinnäytetyön tutkimus suoritettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui haastattelut, jotka pidettiin tunnustuksen hanketoiminnassa mukana olleille toimijoille. Haastattelurunko rakentui neljän opinnäytetyön teoriaan pohjautuvan teeman ympärille ja kysymyksiä syntyi yhteensä kymmenen kappaletta. Haastattelut toteutettiin puhelimitse.
Tutkimuksen tuloksista nousi esiin, että yrityksillä oli enimmäkseen positiivisia näkemyksiä tunnustuksen vaikutuksista mutta myös kehitettäviä kohteita löydettiin muun muassa tuotteiden markkinointiin liittyen. Tulokset osoittavat myös, että lähiruoan ja vastuullisuuden merkitys on alueella tiedossa ja monet toimijat soveltavat käytänteitä jo omassa toiminnassaan.
The theoretical framework of the thesis contains a description of food tourism in general and in the region. The theoretical part of the thesis also discusses what the European Region of Gastronomy award is and how it was implemented in Kuopio. The theoretical part of the thesis also reviews local food and sustainability aspects.
The research was conducted as a qualitative study. The research method chosen was interviews with the actors involved in the project activities of the recognition. The interview framework was built around four themes based on the theory of the thesis and there were ten questions in total. The interviews were conducted by telephone.
The results of the survey revealed that the companies had mostly positive views on the impact of the recognition, but also identified areas for improvement, such as product marketing. The results also show that the importance of local food and sustainability is well known in the region and that many actors are already applying these practices to their own operations.