Opas FODMAP-ruokavaliosta ravintoloille
Raassina, Jenna (2023)
Raassina, Jenna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121537776
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121537776
Tiivistelmä
Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (Irritable Bowel Syndrome) on toiminnallinen ruoansulatuskanavan vaiva, josta kärsii ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Vaivaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta tehokkaaksi on kuitenkin osoittautunut australialaisen Monash Universityn vuonna 2005 kehittelemä kolmivaiheinen FODMAP-ruokavalio. Lyhenne FODMAP tulee englannin kielen sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols, eli fermentoituvat oligo-, di- ja monosakkaridit sekä sokerialkoholit. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli IBD ja muut suolistosairaudet ry. Kyseessä on tulehduksellisia ja muita suolistosairauksia sairastavien sekä heidän läheistensä edunvalvontajärjestö, jonka tarkoituksena on edistää suolistosairautta potevien hyvinvointia.
Toiminnallisessa opinnäytetyössä suunniteltiin FODMAP-ruokavaliosta opas ravintoloiden käyttöön. Ladattavan oppaan tarkoituksena oli parantaa FODMAP-ruokavaliota noudattavan mahdollisuuksia ruokailla kodin ulkopuolella turvallisesti ja huolettomasti, sekä kasvattaa tunnettuutta kyseisestä ruokavaliosta. Oppaassa kerrotaan ärtyvän suolen oireyhtymästä, FODMAP-ruokavaliosta, ruokalistan suunnittelusta erityisruokavaliota noudattavat asiakkaat huomioiden ja heidän kohtaamisesta. Kun opas otetaan käyttöön, tuo se turvaa ja varmuutta niin ravintoloiden työntekijöille kuin FODMAPia noudattaville asiakkaillekin.
Opinnäytetyötä varten toteutettiin kaksi Google Forms -kyselyä; yksi asiakkaille ja yksi ravintoloiden työntekijöille. Henkilökunnan kyselyn perusteella ilmeni, että tietämys FODMAP-ruokavaliosta on vaihtelevaa, ja opasta kaivataan työn tueksi. Kyselyyn saatiin vastauksia hyvin vähän, joka saattaa osaltaan kertoa tietotaitojen puutteellisuudesta etenkin FODMAPin osalta. Asiakaskyselyssä korostui samankaltaiset havainnot kokemuksista ravintolakäynneiltä erityisruokavaliota noudattavana. Työn myötä kävi ilmi, että FODMAPia noudattavan asiakkaan on haasteellista löytää omaan ruokavalioon sopivaa ruokaa. Ruoka koetaan usein kuivempana tai muutoin heikkolaatuisena, sen ollessa saman hintaista tai jopa kalliimpaa kuin tavallinen annos. Ruokalistojen merkinnöissä saattaa olla puutteita, eikä läheskään kaikkia annoksen ainesosia merkitä, aiheuttaen lisää taustatyötä ja stressiä FODMAP-asiakkaalle.
Toiminnallisessa opinnäytetyössä suunniteltiin FODMAP-ruokavaliosta opas ravintoloiden käyttöön. Ladattavan oppaan tarkoituksena oli parantaa FODMAP-ruokavaliota noudattavan mahdollisuuksia ruokailla kodin ulkopuolella turvallisesti ja huolettomasti, sekä kasvattaa tunnettuutta kyseisestä ruokavaliosta. Oppaassa kerrotaan ärtyvän suolen oireyhtymästä, FODMAP-ruokavaliosta, ruokalistan suunnittelusta erityisruokavaliota noudattavat asiakkaat huomioiden ja heidän kohtaamisesta. Kun opas otetaan käyttöön, tuo se turvaa ja varmuutta niin ravintoloiden työntekijöille kuin FODMAPia noudattaville asiakkaillekin.
Opinnäytetyötä varten toteutettiin kaksi Google Forms -kyselyä; yksi asiakkaille ja yksi ravintoloiden työntekijöille. Henkilökunnan kyselyn perusteella ilmeni, että tietämys FODMAP-ruokavaliosta on vaihtelevaa, ja opasta kaivataan työn tueksi. Kyselyyn saatiin vastauksia hyvin vähän, joka saattaa osaltaan kertoa tietotaitojen puutteellisuudesta etenkin FODMAPin osalta. Asiakaskyselyssä korostui samankaltaiset havainnot kokemuksista ravintolakäynneiltä erityisruokavaliota noudattavana. Työn myötä kävi ilmi, että FODMAPia noudattavan asiakkaan on haasteellista löytää omaan ruokavalioon sopivaa ruokaa. Ruoka koetaan usein kuivempana tai muutoin heikkolaatuisena, sen ollessa saman hintaista tai jopa kalliimpaa kuin tavallinen annos. Ruokalistojen merkinnöissä saattaa olla puutteita, eikä läheskään kaikkia annoksen ainesosia merkitä, aiheuttaen lisää taustatyötä ja stressiä FODMAP-asiakkaalle.