Rovaniemeläisten ravitsemisalan mikroyrittäjien työhyvinvointi
Sirkiä, Wilma (2014)
Sirkiä, Wilma
Lapin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111115464
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111115464
Tiivistelmä
Tavoitteenani opinnäytetyössäni oli selvittää rovaniemeläisten ravitsemisalan mikroyrittäjien kokemaa työhyvinvointia eli sitä, miten yrittäjät sen itse kokevat ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Lapissa pienimpien yrittäjien työhyvinvointia ei ole juurikaan tutkittu, joten halusin työssäni painottaa nimenomaan sitä, kuinka kausiluonteisuus ominaispiirteenä vaikuttaa yrittäjien mielestä työhyvinvointiin. Lisäksi toimeksiantajaani varten selvitetään, mitä hyötyä yrittäjät kokevat olevan järjestötoimintaan osallistumisesta ja kuinka se voisi vielä paremmin palvella heitä.
Työn alussa on kartoitettu toimintaympäristönä Lappia, Rovaniemeä ja matkailu- ja ravitsemisalaa sekä yrittäjyyttä ja työhyvinvointia ja niiden suhdetta toisiinsa. Tutkimusmenetelmänä käytin laadullista menetelmää ja teemahaastattelua. Haastattelin lokakuussa 2014 neljää alueen ravitsemisalan mikroyrittäjää, jotka kuuluvat Lapin Yrittäjiin.
Työssä kävi ilmi, että yrittäjät kokevat kiirettä ja ajanpuutetta, mutta nauttivat työstään ja kokevat ympäristön sopivana ja toiminnan kannalta miellyttävänä. Ongelmia esiintyi oman itsestä lähtevän hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja viemisessä käytäntöön, vaikka sen vaikutus koko liiketoiminnan kannattavuuteen ymmärrettiinkin. Järjestötoiminta koettiin erityisen hyödyllisenä, mutta siihen kohdistuvia kehittämisen kohteita oli useilla yrittäjillä mielessä.
Yrittäjyys Rovaniemellä hakee paikkaansa voimakkaasti sesongin mukaan elävien tunturilappilaisten ja sellaisten keskisuomalaisten yritysten välillä, joiden kausiluonteisuus riippuu terassikeleistä. Globaali taloudellinen taantuma ja sen tuoma epävarmuus mainittiin myös kaikissa haastatteluissa.
Työn alussa on kartoitettu toimintaympäristönä Lappia, Rovaniemeä ja matkailu- ja ravitsemisalaa sekä yrittäjyyttä ja työhyvinvointia ja niiden suhdetta toisiinsa. Tutkimusmenetelmänä käytin laadullista menetelmää ja teemahaastattelua. Haastattelin lokakuussa 2014 neljää alueen ravitsemisalan mikroyrittäjää, jotka kuuluvat Lapin Yrittäjiin.
Työssä kävi ilmi, että yrittäjät kokevat kiirettä ja ajanpuutetta, mutta nauttivat työstään ja kokevat ympäristön sopivana ja toiminnan kannalta miellyttävänä. Ongelmia esiintyi oman itsestä lähtevän hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja viemisessä käytäntöön, vaikka sen vaikutus koko liiketoiminnan kannattavuuteen ymmärrettiinkin. Järjestötoiminta koettiin erityisen hyödyllisenä, mutta siihen kohdistuvia kehittämisen kohteita oli useilla yrittäjillä mielessä.
Yrittäjyys Rovaniemellä hakee paikkaansa voimakkaasti sesongin mukaan elävien tunturilappilaisten ja sellaisten keskisuomalaisten yritysten välillä, joiden kausiluonteisuus riippuu terassikeleistä. Globaali taloudellinen taantuma ja sen tuoma epävarmuus mainittiin myös kaikissa haastatteluissa.