Ammattikeittiöhenkilökunnan tulevaisuuden odotukset ruokapalvelusektorilla
Antola, Oona (2024)
Antola, Oona
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403013660
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403013660
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli Ammattihenkilökunnan tulevaisuuden odotukset ruokapalvelusektorilla. Ruokapalvelusektori eli Foodservice pitää sisällään kaiken kodin ulkopuolisen ruokailun. Kodin ulkopuolisessa ruokailulla tarkoitetaan esim. ravintolakäyntejä, työpaikkaruokailua sekä päiväkodeissa ja vanhusten hoitolaitoksissa tapahtuvaa ruokailua. Ruokapalveluiden tulevaisuutta on tutkittu runsaasti ja alan markkinointikatsauksia tehdään vuosittain. Ammattihenkilökunnalla tarkoitetaan ruokapalvelusektorilla työskenteleviä henkilöitä.
Tutkimusote on kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimuksen tavoitteena oli haastattelujen ja observoinnin avulla kuulla ammattikeittiöhenkilökuntaa ja selvittää, miten he näkevät ruokapalvelualan tulevaisuuden, kehityskohteet ja mahdolliset uhkakuvat.
Teoriapohjaa kerättiin koko tutkimuksen ajan. Erään tulevaisuuden tutkimuksen mukaan ruoan trendit tulevat pohjautumaan vahvasti neljään vallitsevaan megatrendiin: terveyteen ja hyvinvointiin, ilmastonmuutokseen, globalisaatio vs. paikallisuus ja yrityksien yhteiskunnallisen roolin muutokseen. Nämä pitävät sisällään pienempiä trendejä, kuten kasvisruokailun ja tekoälyn kehittämisen ruokapalvelutyöskentelyn tukena.
Haastateltavat valittiin satunnaisotoksena toimeksiantajan tietokannasta. Haastateltavien kriteerinä oli, että he edustavat eri segmenttejä ruokapalvelusektorilla ja että he tilaavat elintarvikkeita säännöllisesti. Haastatteluja toteutettiin seitsemäntoista kappaletta loka-marraskuussa 2023. Haastateltavat valittiin eri Foodservice yrityksistä, jotta saataisiin mahdollisimman kattava kuva toimialasta.
Tutkimuksen keskeiset päätelmät ovat, että suurin osa haastateltavista on tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Varastotilojen suuruus ja tilat, joita ei ole alun alkaen suunniteltu ravitsemustoimintaan, tuovat haasteita ammattikeittiöhenkilökunnan arkeen. Kehittämiskohteiksi mainittiin viestintä, korvaavat tuotteet ja eri pakkauskokojen saatavuus. Myös raaka-aineiden saatavuus, maailmantilanne ja hinnat mietityttivät kovasti ammattikeittiöhenkilökuntaa.
Tutkimusote on kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimuksen tavoitteena oli haastattelujen ja observoinnin avulla kuulla ammattikeittiöhenkilökuntaa ja selvittää, miten he näkevät ruokapalvelualan tulevaisuuden, kehityskohteet ja mahdolliset uhkakuvat.
Teoriapohjaa kerättiin koko tutkimuksen ajan. Erään tulevaisuuden tutkimuksen mukaan ruoan trendit tulevat pohjautumaan vahvasti neljään vallitsevaan megatrendiin: terveyteen ja hyvinvointiin, ilmastonmuutokseen, globalisaatio vs. paikallisuus ja yrityksien yhteiskunnallisen roolin muutokseen. Nämä pitävät sisällään pienempiä trendejä, kuten kasvisruokailun ja tekoälyn kehittämisen ruokapalvelutyöskentelyn tukena.
Haastateltavat valittiin satunnaisotoksena toimeksiantajan tietokannasta. Haastateltavien kriteerinä oli, että he edustavat eri segmenttejä ruokapalvelusektorilla ja että he tilaavat elintarvikkeita säännöllisesti. Haastatteluja toteutettiin seitsemäntoista kappaletta loka-marraskuussa 2023. Haastateltavat valittiin eri Foodservice yrityksistä, jotta saataisiin mahdollisimman kattava kuva toimialasta.
Tutkimuksen keskeiset päätelmät ovat, että suurin osa haastateltavista on tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Varastotilojen suuruus ja tilat, joita ei ole alun alkaen suunniteltu ravitsemustoimintaan, tuovat haasteita ammattikeittiöhenkilökunnan arkeen. Kehittämiskohteiksi mainittiin viestintä, korvaavat tuotteet ja eri pakkauskokojen saatavuus. Myös raaka-aineiden saatavuus, maailmantilanne ja hinnat mietityttivät kovasti ammattikeittiöhenkilökuntaa.