Mealtime Situations among Surgical Patients : Observation study
Saarela, Satu; Kahelin, Johanna (2014)
Saarela, Satu
Kahelin, Johanna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111915990
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014111915990
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvailla kirurgisten potilaiden ruokailutilanteita. Havainnointitutkimus tehtiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Tavoitteena oli saada tietoa, jonka avulla voidaan parantaa kirurgisten potilaiden ruokailutilanteita. Tutkimuskysymys oli: Miten kirurgisten potilaiden ruokailutilanteet toteutuvat?
Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä strukturoituna havainnointitutkimuksena. Aineiston keräämiseen käytettiin havainnointilomaketta, joka tehtiin tätä työtä varten. Havainnointikohteina ruokailutilanteissa olivat potilaan käsihygienia, istumaan auttaminen, avustaminen ruokailussa, ruoan lisukkeiden tiedusteleminen, ruokailutilanteen rauhallisuus, poistettiinko kansi tarjottimelta sekä kerrottiinko potilaalle, mitä ruokalistalla on. Kahdeksan päivän aikana kerättiin 85 havaintoa ruokailutilanteista yhdeltä kirurgiselta vuodeosastolta maaliskuussa 2014.
Tulosten mukaan yhdenkään potilaan käsihygieniaa ei varmistettu ruokailutilanteiden aikana. Havaintojemme mukaan apua ruokailussa tarjottiin aina, mikäli potilas sitä tarvitsi. Havainnoistamme 9 %:ssa potilaalle kerrottiin, mitä ruokaa oli tarjolla. Havainnoistamme 38 %:ssa potilaalta tiedusteltiin, haluaako hän muuttaa ruoan lisukkeita. Kaikissa ruokailutilanteissa ruokatarjottimen kansi poistettiin ennen ruoan tarjoilemista, mutta 34 %:ssa ruokailutilanteista kansi poistettiin jo ruokakärryissä, jolloin avoin tarjotin vietiin potilaalle osaston läpi. Ruokailutilanteista 86 % oli rauhallisia. Muutamissa tilanteissa häiriöitä aiheutti muun muassa hoitotoimenpide tai sukulaisen vierailu.
Opinnäytetyössämme havaitsimme, että ruokailutilanteisiin vaikuttavat monet tekijät, joita osaston henkilökunta ei aina huomioinut tarpeeksi. Ruokailutilanteissa pitäisi olla selkeät ruoanjako-ohjeet saatavilla. Henkilökunnan koulutus voisi mahdollisesti poistaa havaittuja epäkohtia ja parantaa kirurgisen osaston potilaiden ruokailutilanteita. Potilaat voisivat päästä paremmin osalliseksi leikkauksen jälkeiseen hoitoonsa, jos heille tarjottaisiin enemmän potilasohjausta käsihygieniasta sekä ravitsemushoidosta. Tämä voisi parantaa ruokailutilanteita. Potilaiden sitoutuminen leikkauksen jälkeiseen hoitoon voisi lisääntyä, mikä saattaisi vähentää leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja tulehduksia.
Opinnäytetyö toteutettiin määrällisenä strukturoituna havainnointitutkimuksena. Aineiston keräämiseen käytettiin havainnointilomaketta, joka tehtiin tätä työtä varten. Havainnointikohteina ruokailutilanteissa olivat potilaan käsihygienia, istumaan auttaminen, avustaminen ruokailussa, ruoan lisukkeiden tiedusteleminen, ruokailutilanteen rauhallisuus, poistettiinko kansi tarjottimelta sekä kerrottiinko potilaalle, mitä ruokalistalla on. Kahdeksan päivän aikana kerättiin 85 havaintoa ruokailutilanteista yhdeltä kirurgiselta vuodeosastolta maaliskuussa 2014.
Tulosten mukaan yhdenkään potilaan käsihygieniaa ei varmistettu ruokailutilanteiden aikana. Havaintojemme mukaan apua ruokailussa tarjottiin aina, mikäli potilas sitä tarvitsi. Havainnoistamme 9 %:ssa potilaalle kerrottiin, mitä ruokaa oli tarjolla. Havainnoistamme 38 %:ssa potilaalta tiedusteltiin, haluaako hän muuttaa ruoan lisukkeita. Kaikissa ruokailutilanteissa ruokatarjottimen kansi poistettiin ennen ruoan tarjoilemista, mutta 34 %:ssa ruokailutilanteista kansi poistettiin jo ruokakärryissä, jolloin avoin tarjotin vietiin potilaalle osaston läpi. Ruokailutilanteista 86 % oli rauhallisia. Muutamissa tilanteissa häiriöitä aiheutti muun muassa hoitotoimenpide tai sukulaisen vierailu.
Opinnäytetyössämme havaitsimme, että ruokailutilanteisiin vaikuttavat monet tekijät, joita osaston henkilökunta ei aina huomioinut tarpeeksi. Ruokailutilanteissa pitäisi olla selkeät ruoanjako-ohjeet saatavilla. Henkilökunnan koulutus voisi mahdollisesti poistaa havaittuja epäkohtia ja parantaa kirurgisen osaston potilaiden ruokailutilanteita. Potilaat voisivat päästä paremmin osalliseksi leikkauksen jälkeiseen hoitoonsa, jos heille tarjottaisiin enemmän potilasohjausta käsihygieniasta sekä ravitsemushoidosta. Tämä voisi parantaa ruokailutilanteita. Potilaiden sitoutuminen leikkauksen jälkeiseen hoitoon voisi lisääntyä, mikä saattaisi vähentää leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja tulehduksia.