Ravintola-alan henkilöstön työmotivaatio ja esimies motivoijana
Hollanti, Maria (2014)
Lataukset:
Hollanti, Maria
Vaasan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818974
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818974
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tutkimus ravintola-alan henkilöstön työmotivaatiosta ja esimiehen merkityksestä motivoijana. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, minkälainen on oululaisten ravintoloiden salihenkilökunnan työmotivaatio ja mitkä tekijät motivoivat heitä työssään. Tarkoituksena oli selvittää myös, millä keinoin esimiehet motivoivat alaisiaan ja kuinka paljon. Teoriaosuudessa käsitellään motivaatiota yleensä sekä työmotivaatioon liittyviä keskeisimpiä käsitteitä ja teorioita. Lisäksi on perehdytty esimiehen keinoihin motivoida sekä aineellisilla että aineettomilla palkitsemiskeinoilla. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusmenetelmää. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeen avulla. Kyselyyn vastasi 52 työntekijää. Tutkimuksesta selvisi, että salihenkilökunnan työmotivaatio oli hyvä tutkimukseen osallistuneissa oululaisissa ravintoloissa. Vastaajat motivoituivat niin sisäisistä kuin ulkoisista tekijöistä. Esimies motivoi alaisiaan enemmän aineettomilla palkitsemiskeinoilla kuin aineellisilla. Esimiehen merkitys motivoijana oli suuri vastanneille. Avoimet kommentit osoittivat, että esimiehen tulisi motivoida enemmän alaisiaan.