Nutrition of Patients on a Surgical Ward
Kuivalainen, Sandhja; Jokivirta, Anna (2014)
Kuivalainen, Sandhja
Jokivirta, Anna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518677
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518677
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli kuvailla kirurgisten potilaiden ravitsemusta kirurgisella vuodeosastolla. Opinnäytetyön tavoitteena on parantaa kirurgisten potilaiden ravitsemushoitoa. Opinnäytetyön tutkimuskysymys oli: Missä määrin kirurgiset potilaat nauttivat makroravinteita kirurgisella osastolla?
Opinnäytetyössä käytettiin tiedonkeruumenetelmänä systemoitua havainnointia valokuvien perusteella. Havainnointeja tehtiin kirurgisella vuodeosastolla 10 päivän ajan. Havainnointilomake kehitettiin ja pilotoitiin ennen tiedonkeruuta. Havainnoinnin kohteena olivat kirurgis-ten potilaiden lounastarjottimet, joita oli yhteensä 80 ja ne sisälsivät 80 ateriaa ja 89 ruokajuomaa. Tarjottimet kuvattiin ennen niiden viemistä potilaalle ja uudestaan niiden palauduttua potilaalta. Kuvien perusteella analysoitiin makroravinteiden kulutuksen määrää. Vain enteraalinen ravinto otettiin huomioon.
Tulokset mukaan vähemmän kuin 50% potilaista söi ateriansa kokonaan. Proteiinin kulutuksen määrä oli korkein pääruoan makroravinteista, kun taas ruokajuomilla oli korkein kokonaiskulutus. Levitteiden (margariini ja voi) kulutus oli vähäisintä.
Sairaanhoitajat ovat avainasemassa vaikuttamassa potilaiden ravitsemustilaan. On olemassa lukuisia muuttujia, jotka on otettava huomioon potilaiden kokonaisvaltaisessa hoidossa, jotta pystytään parantamaan kirurgisten potilaiden ravitsemuksellisen hoidon vaatimustasoa.
Opinnäytetyössä käytettiin tiedonkeruumenetelmänä systemoitua havainnointia valokuvien perusteella. Havainnointeja tehtiin kirurgisella vuodeosastolla 10 päivän ajan. Havainnointilomake kehitettiin ja pilotoitiin ennen tiedonkeruuta. Havainnoinnin kohteena olivat kirurgis-ten potilaiden lounastarjottimet, joita oli yhteensä 80 ja ne sisälsivät 80 ateriaa ja 89 ruokajuomaa. Tarjottimet kuvattiin ennen niiden viemistä potilaalle ja uudestaan niiden palauduttua potilaalta. Kuvien perusteella analysoitiin makroravinteiden kulutuksen määrää. Vain enteraalinen ravinto otettiin huomioon.
Tulokset mukaan vähemmän kuin 50% potilaista söi ateriansa kokonaan. Proteiinin kulutuksen määrä oli korkein pääruoan makroravinteista, kun taas ruokajuomilla oli korkein kokonaiskulutus. Levitteiden (margariini ja voi) kulutus oli vähäisintä.
Sairaanhoitajat ovat avainasemassa vaikuttamassa potilaiden ravitsemustilaan. On olemassa lukuisia muuttujia, jotka on otettava huomioon potilaiden kokonaisvaltaisessa hoidossa, jotta pystytään parantamaan kirurgisten potilaiden ravitsemuksellisen hoidon vaatimustasoa.