Luonnonlaidunlihan tuotanto Lenjuksen tilalla
Hokkanen, Eetu (2024)
Hokkanen, Eetu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404116318
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404116318
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Luonnonlaidunliha on peräisin eläimistä, jotka ovat laiduntaneet luonnonlaitumilla vähintään 1,5 kuukautta. Eläimet syövät laidunkauden ulkopuolella pääasiasiassa korsirehua. Eläimet ovat olleet vapaina koko elinikänsä, eikä niitä ei ole kasvatettu GMO- eli geneettisesti muunnellulla rehulla. Luonnonlaidunlihaa saa tuottaa ainoastaan sertifioitu tuottaja.
Luonnonlaidunlihan tuotanto on tarkasti määriteltyä, sertifikaatin alaista tuotantoa Suomessa. Tilan pitää kuulua ympäristötukijärjestelmään tai muutoin täyttää ympäristö vaatimukset. Tuotteen täytyy olla jäljitettävissä. Myytävästä tuotteesta tule käydä ilmi tilan nimi ja tilan yhteystiedot, ja yhteystietona voi olla joko osoite tai internetsivusto. Lisäksi tuotepakkaukseen on merkittävä nimi tai logo. Ainoastaan sataprosenttista luonnonlaidunlihaa saa markkinoida ja myydä luonnonlaidunlihana. Tilalla on pidettävä laiduntamisesta päiväkirjaa, josta ilmenee, millä laitumella eläimiä on pidetty. Jokainen eläin on kirjattava erikseen päiväkirjaan, jotta voidaan jäljittää, millä laitumella eläin on ollut.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimeksiantajana toimivan Lenjuksen tilan siirtymistä tuottamaan luonnonlaidunlihaa. Työssä tehtiin kehittämissuunnitelma, jossa selvitettiin laidunkiertoa, joka mahdollistaisi eläimien laidunnuksen luonnonlaidunlihan tuottamisen näkökulmasta. Suunnitelmassa tehtiin laskelma, jossa selvitettiin uuden kaluston ja lisääntyneen työmäärän kustannuksia.
Kehittämissuunnitelmassa suunniteltiin luonnonlaidunlihan markkinointia, jossa hyödynnettäisiin alueen ja tilan historiaa unohtamatta alueen ainutlaatuisuutta. Osana markkinointia tehtiin hinnasto, jonka pohjaa voi hyödyntää lihan suoramyynnissä.
Kehityssuunnitelman ja selvityksen perusteella tilalla on mahdollisuus hakea auditointia ja aloittaa luonnonlaidunlihan tuotanto. Käytössä oleva luonnonlaidunala ei mahdollista nykyistä suurempaa tuotantoa, joten tuotanto olisi toteutuessaan pienimuotoista.
Luonnonlaidunliha on peräisin eläimistä, jotka ovat laiduntaneet luonnonlaitumilla vähintään 1,5 kuukautta. Eläimet syövät laidunkauden ulkopuolella pääasiasiassa korsirehua. Eläimet ovat olleet vapaina koko elinikänsä, eikä niitä ei ole kasvatettu GMO- eli geneettisesti muunnellulla rehulla. Luonnonlaidunlihaa saa tuottaa ainoastaan sertifioitu tuottaja.
Luonnonlaidunlihan tuotanto on tarkasti määriteltyä, sertifikaatin alaista tuotantoa Suomessa. Tilan pitää kuulua ympäristötukijärjestelmään tai muutoin täyttää ympäristö vaatimukset. Tuotteen täytyy olla jäljitettävissä. Myytävästä tuotteesta tule käydä ilmi tilan nimi ja tilan yhteystiedot, ja yhteystietona voi olla joko osoite tai internetsivusto. Lisäksi tuotepakkaukseen on merkittävä nimi tai logo. Ainoastaan sataprosenttista luonnonlaidunlihaa saa markkinoida ja myydä luonnonlaidunlihana. Tilalla on pidettävä laiduntamisesta päiväkirjaa, josta ilmenee, millä laitumella eläimiä on pidetty. Jokainen eläin on kirjattava erikseen päiväkirjaan, jotta voidaan jäljittää, millä laitumella eläin on ollut.
Opinnäytetyössä selvitettiin toimeksiantajana toimivan Lenjuksen tilan siirtymistä tuottamaan luonnonlaidunlihaa. Työssä tehtiin kehittämissuunnitelma, jossa selvitettiin laidunkiertoa, joka mahdollistaisi eläimien laidunnuksen luonnonlaidunlihan tuottamisen näkökulmasta. Suunnitelmassa tehtiin laskelma, jossa selvitettiin uuden kaluston ja lisääntyneen työmäärän kustannuksia.
Kehittämissuunnitelmassa suunniteltiin luonnonlaidunlihan markkinointia, jossa hyödynnettäisiin alueen ja tilan historiaa unohtamatta alueen ainutlaatuisuutta. Osana markkinointia tehtiin hinnasto, jonka pohjaa voi hyödyntää lihan suoramyynnissä.
Kehityssuunnitelman ja selvityksen perusteella tilalla on mahdollisuus hakea auditointia ja aloittaa luonnonlaidunlihan tuotanto. Käytössä oleva luonnonlaidunala ei mahdollista nykyistä suurempaa tuotantoa, joten tuotanto olisi toteutuessaan pienimuotoista.