Jauheidenkäsittelytilan toiminnallisuuden ja ergonomian parantaminen
Virtanen, Jonna (2024)
Virtanen, Jonna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404278091
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404278091
Tiivistelmä
Valio Oy:lle tehdyn insinöörityön aiheena oli jauheidenkäsittelytilan toiminnallisuuden ja ergonomian parantaminen 6S lean -hallintamenetelmän mukaisesti. Työ toteutettiin Valion Helsingin mehutehtaalle. Projektin taustalla oli tarve helpottaa työntekijöihin kohdistuvaa fyysistä kuormitusta ja vähentää turhasta liikkeestä sekä siirtämistoimenpiteistä aiheutunutta hukkaa.
Projektin tavoitteena oli kartoittaa jauhevaraston lähtötilanne ja laatia tietojen pohjalta jauhevarastoon toiminnallisempi ja työolosuhteita parantava järjestyssuunnitelma. Työterveyden työpaikkaselvityksen perusteella suunniteltuun järjestysvaihtoehtoon haluttiin sisällyttää nostin mekaanisten nostojen vähentämiseksi.
Työssä perehdyttiin mehutehtaan jauheidenkäsittelytilan vaaratekijöihin ja räjähdyssuojaustoimenpiteisiin sekä räjähdysvaarallisten tilojen lainsäädännöllisiin vaatimuksiin yleisellä tasolla. Insinöörityön pääpainona oli jauhevaraston lähtötilanteen kartoitus ja tilan uudelleenorganisoinnin suunnittelu. Työssä selvitettiin jauhevaraston raaka-aineiden käyttöastetta, raaka-aineiden ja työntekijöiden kulkureittejä sekä työntekijöihin kohdistuvaa kuormitusta. Lähtötilakartoituksen pohjalta tilaan laadittiin kaksi uutta järjestysvaihtoehtoa. Ensimmäinen järjestysvaihto laadittiin helposti ja nopeasti toteu-tettavaksi raaka-aineiden säilytyspaikkoja muuttamalla. Toisessa suunnitelmassa vaihdettiin jauhevaraston toimintojen paikkoja sisällyttäen alipainenostin tilan toimintoihin. Lisäksi työssä selvitettiin järjestysvaihtoehtojen toteuttamiseen tarvittavat muutostyöt, kustannusarviot sekä nostimen soveltuvuus.
Projektin tuloksena saatiin laadittua järjestyssuunnitelma, joka vähentää raaka-aineiden ristikkäisliikettä, työntekijöihin kohdistuvaa kuormitusta ja helpottaa tilan puhtaanapitoa. Hanke hyödyttää toimeksiantajaa tilan uudelleenorganisoinnin päätöksenteossa ja nostimen investointipäätöksen tekemisessä.
Projektin tavoitteena oli kartoittaa jauhevaraston lähtötilanne ja laatia tietojen pohjalta jauhevarastoon toiminnallisempi ja työolosuhteita parantava järjestyssuunnitelma. Työterveyden työpaikkaselvityksen perusteella suunniteltuun järjestysvaihtoehtoon haluttiin sisällyttää nostin mekaanisten nostojen vähentämiseksi.
Työssä perehdyttiin mehutehtaan jauheidenkäsittelytilan vaaratekijöihin ja räjähdyssuojaustoimenpiteisiin sekä räjähdysvaarallisten tilojen lainsäädännöllisiin vaatimuksiin yleisellä tasolla. Insinöörityön pääpainona oli jauhevaraston lähtötilanteen kartoitus ja tilan uudelleenorganisoinnin suunnittelu. Työssä selvitettiin jauhevaraston raaka-aineiden käyttöastetta, raaka-aineiden ja työntekijöiden kulkureittejä sekä työntekijöihin kohdistuvaa kuormitusta. Lähtötilakartoituksen pohjalta tilaan laadittiin kaksi uutta järjestysvaihtoehtoa. Ensimmäinen järjestysvaihto laadittiin helposti ja nopeasti toteu-tettavaksi raaka-aineiden säilytyspaikkoja muuttamalla. Toisessa suunnitelmassa vaihdettiin jauhevaraston toimintojen paikkoja sisällyttäen alipainenostin tilan toimintoihin. Lisäksi työssä selvitettiin järjestysvaihtoehtojen toteuttamiseen tarvittavat muutostyöt, kustannusarviot sekä nostimen soveltuvuus.
Projektin tuloksena saatiin laadittua järjestyssuunnitelma, joka vähentää raaka-aineiden ristikkäisliikettä, työntekijöihin kohdistuvaa kuormitusta ja helpottaa tilan puhtaanapitoa. Hanke hyödyttää toimeksiantajaa tilan uudelleenorganisoinnin päätöksenteossa ja nostimen investointipäätöksen tekemisessä.