Läpimenoaikojen ja hukka-ajan analyysi osakokoonpanoprosessissa
Ämmälä, Viljam (2024)
Ämmälä, Viljam
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028740
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405028740
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoitus oli pyrkiä selvittämään tuotantoprosessin haasteita ja kehityskohteita erilaisten havainnointien, kyselytutkimusten ja arviointien avulla. Tavoitteena oli tunnistaa nykyiset ongelmat, ja luoda suunnitelma jatkuvaan parantamiseen.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Lean-filosofian periaatteita ja arviointityökaluja. Keskeisiä käsitteitä olivat esimerkiksi ajoitettu havainnointi, kyselytutkimus ja arviointi. Teoreettisena viitekehyksenä toimi Lean-filosofian opiskelu, ja sen soveltaminen tuotantoprosessiin.
Tutkimuksen tuloksena tunnistettiin useita kehitysehdotuksia, jotka koskivat prosessin eri osa-alueita. Tuloksissa korostui hukka-ajan merkitys osakokoonpanoprosessissa. Tutkimuksen avulla tunnistettiin useita hukka-ajan aiheuttajia, mitkä vaikeuttavat prosessin tehokasta etenemistä. Näiden havaintojen perusteella suunniteltiin ja aloitettiin toimenpiteitä hukka-ajan vähentämiseksi ja prosessin virtaviivaistamiseksi. Lisäksi tutkimus tarjosi arvokasta tietoa siitä, miten prosessia voidaan optimoida, ja mitkä tekijät vaikuttavat merkittävimmin tuotannon sujuvuuteen. Tällainen tieto voi auttaa organisaatiota parantamaan toimintansa tehokkuutta ja kilpailukykyä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Lean-filosofian periaatteita ja arviointityökaluja. Keskeisiä käsitteitä olivat esimerkiksi ajoitettu havainnointi, kyselytutkimus ja arviointi. Teoreettisena viitekehyksenä toimi Lean-filosofian opiskelu, ja sen soveltaminen tuotantoprosessiin.
Tutkimuksen tuloksena tunnistettiin useita kehitysehdotuksia, jotka koskivat prosessin eri osa-alueita. Tuloksissa korostui hukka-ajan merkitys osakokoonpanoprosessissa. Tutkimuksen avulla tunnistettiin useita hukka-ajan aiheuttajia, mitkä vaikeuttavat prosessin tehokasta etenemistä. Näiden havaintojen perusteella suunniteltiin ja aloitettiin toimenpiteitä hukka-ajan vähentämiseksi ja prosessin virtaviivaistamiseksi. Lisäksi tutkimus tarjosi arvokasta tietoa siitä, miten prosessia voidaan optimoida, ja mitkä tekijät vaikuttavat merkittävimmin tuotannon sujuvuuteen. Tällainen tieto voi auttaa organisaatiota parantamaan toimintansa tehokkuutta ja kilpailukykyä.