Happivalkaisun kappareduktion parantaminen
Haakana, Eetu (2024)
Haakana, Eetu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405069315
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202405069315
Tiivistelmä
Insinöörityössä tarkasteltiin alkaliannoksen ja lämpötilan muutosten vaikutuksia sellutehtaan kuitulinjan happi-valkaisussa kappareduktioon ja viskositeettireduktioon kahdella eri sellulaadulla. Työssä suunniteltiin ja ajettiin koeajoja happivalkaisussa eri alkaliannoksilla ja syöttölämpötilalla. Työn tavoitteena oli nostaa kappareduktiota happivaiheessa ilman, että massan viskositeetti alenee.
Työ eteni ajamalla prosessia valvomosta ja ottamalla massanäytteitä koeajojen aikana. Massasta kerätyt näyt-teet analysoitiin tehtaan laboratoriossa. Koeajojen mittausdatan perusteella tilastollista laskentaohjelmaa hyödyntäen analysoitiin koeajoissa tehtyjen alkaliannoksen ja happivaiheen syöttölämpötilan muutosten vaikutukset happivaiheessa.
Koeajojen perusteella happivalkaisun syöttölämpötilan nostolla ei ollut merkittävää vaikutusta viskositeettireduktioon, ja lisäksi ensimmäisessä koeajossa lämpötilan nosto lisäsi kappareduktiota. Toisella sellulaadulla ajetuissa koeajoissa muutosten vaikutuksia ei saatu näkyviin niin kappareduktion kuin viskositeettireduktionkaan osalta. Molemmissa koeajoissa huomattiin, että happivalkaisuun tulevan massan tavoitetta korkeampi kappa ei nosta happivalkaisusta lähtevän massan kappaa.
Työ eteni ajamalla prosessia valvomosta ja ottamalla massanäytteitä koeajojen aikana. Massasta kerätyt näyt-teet analysoitiin tehtaan laboratoriossa. Koeajojen mittausdatan perusteella tilastollista laskentaohjelmaa hyödyntäen analysoitiin koeajoissa tehtyjen alkaliannoksen ja happivaiheen syöttölämpötilan muutosten vaikutukset happivaiheessa.
Koeajojen perusteella happivalkaisun syöttölämpötilan nostolla ei ollut merkittävää vaikutusta viskositeettireduktioon, ja lisäksi ensimmäisessä koeajossa lämpötilan nosto lisäsi kappareduktiota. Toisella sellulaadulla ajetuissa koeajoissa muutosten vaikutuksia ei saatu näkyviin niin kappareduktion kuin viskositeettireduktionkaan osalta. Molemmissa koeajoissa huomattiin, että happivalkaisuun tulevan massan tavoitetta korkeampi kappa ei nosta happivalkaisusta lähtevän massan kappaa.