Ammatillisen tutkinnonosan kehittäminen työelämän tarpeisiin
Riikonen, Jaakko (2024)
Riikonen, Jaakko
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411571
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051411571
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Tampereen seudun ammattiopistolle uutta ammatillista tutkinnonosaa nimeltään Mestarikokki. Tavoitteena oli päivittää jo työelämässä olevien kokkien osaaminen vastaamaan nykyaikaista työympäristöä ja sen vaatimuksia. Ravintoloitsijoiden näkökulmasta havaittiin ongelma, jossa vuosia samassa keittiössä olleet työntekijät eivät olleet motivoituneita kehittämään uusia ideoita vaan jäivät kiinni vanhoihin rutiineihin.
Opinnäytetyön teoriapohja rajattiin pääpainotteisesti kolmeen päälukuun: kokin ammatti-identiteettiin, koulutuksen markkinointiin sekä tulevaisuuden työn näkymiin ravintola-alalla.
Tutkimustulokset perustuivat haastattelututkimukseen, joka toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Haastattelut tarjosivat alan ammattilaisten kokemusten ja näkemysten perusteella monia konk-reettisia ehdotuksia ja näkemyksiä, mutta päähuomio oli kehittämisessä, ja siinä keskeisiä osa-alueita olivat markkinointi ja tiedotus, kohderyhmän tarpeiden tunnistaminen, alumnitoiminta, yh-teistyö ravintola-alan toimijoiden kanssa, henkilökohtainen tuki ja neuvonta, sisältöjen päivittäminen ja räätälöinti, näkyvyys ja asiantuntijuus sekä tutkinnonosan tunnettavuuden lisääminen.
Näiden ehdotusten pohjalta voitiin suunnitella ja toteuttaa käytännön toimenpiteitä koulutuksen kehittämiseksi. Lopputuloksena syntyi kattava kehittämissuunnitelma, joka tarjoaa oppilaitokselle selkeän ja käytännöllisen apuvälineen koulutuksen käynnistämiseen tulevaisuudessa.
Pohdintaosuudessa pääteltiin, että teoreettinen viitekehys tukee hyvin koulutusta ja sen sisällön kehittämistä koulutuksen teoriaopetuksessa. Lopuksi esiteltiin vielä kokin ammatillisen kehittymi-sen portaat, jotka määrittelevät kokin ammattitaidon. Ammatillinen kehittyminen vaatii työntekijältä aktiivisuutta ja motivaatiota, jotta kehittyminen on mahdollista.
Opinnäytetyön teoriapohja rajattiin pääpainotteisesti kolmeen päälukuun: kokin ammatti-identiteettiin, koulutuksen markkinointiin sekä tulevaisuuden työn näkymiin ravintola-alalla.
Tutkimustulokset perustuivat haastattelututkimukseen, joka toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Haastattelut tarjosivat alan ammattilaisten kokemusten ja näkemysten perusteella monia konk-reettisia ehdotuksia ja näkemyksiä, mutta päähuomio oli kehittämisessä, ja siinä keskeisiä osa-alueita olivat markkinointi ja tiedotus, kohderyhmän tarpeiden tunnistaminen, alumnitoiminta, yh-teistyö ravintola-alan toimijoiden kanssa, henkilökohtainen tuki ja neuvonta, sisältöjen päivittäminen ja räätälöinti, näkyvyys ja asiantuntijuus sekä tutkinnonosan tunnettavuuden lisääminen.
Näiden ehdotusten pohjalta voitiin suunnitella ja toteuttaa käytännön toimenpiteitä koulutuksen kehittämiseksi. Lopputuloksena syntyi kattava kehittämissuunnitelma, joka tarjoaa oppilaitokselle selkeän ja käytännöllisen apuvälineen koulutuksen käynnistämiseen tulevaisuudessa.
Pohdintaosuudessa pääteltiin, että teoreettinen viitekehys tukee hyvin koulutusta ja sen sisällön kehittämistä koulutuksen teoriaopetuksessa. Lopuksi esiteltiin vielä kokin ammatillisen kehittymi-sen portaat, jotka määrittelevät kokin ammattitaidon. Ammatillinen kehittyminen vaatii työntekijältä aktiivisuutta ja motivaatiota, jotta kehittyminen on mahdollista.