Sisäviljellyn mansikan hiilijalanjälki
Tetri, Jouni (2024)
Tetri, Jouni
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051512078
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051512078
Tiivistelmä
Insinöörityön aiheena oli Metropolia Ammattikorkeakoulun, Urban & Local -hankkeessa sisäviljeltyjen mansikoiden hiilijalanjäljen laskeminen. Laskenta toteutettiin ISO-standardoituja elinkaariarviointimenetelmiä käyttäen. Tavoitteena oli saada luotettava arvio viljellyn mansikan hiilijalanjäljestä.
Laskennan toiminnalliseksi yksiköksi valittiin 1 kg mansikoita. Laskenta suoritettiin Microsoft Excel -ohjelmalla. Laskentaan tarvittavia tietoja viljelyyn käytetyistä syötteistä kerättiin Urban & Local -hankkeen dokumentoinnista sekä henkilökunnalta ja puuttuvat tiedot arvioitiin. Päästökertoimia laskentaan haettiin yleisistä lähteistä. Laskennasta rajattiin ulos vaikutukset taimista, kuljetuksista, jätteistä ja viljelyyn syötetystä hiilidioksidista. Laskennassa oletettiin, että viljelyprosessin kesto oli 24 viikkoa ja saatu mansikkasato noin 15 kg.
Tulokseksi saatiin arvio Urban & Local -hankkeessa sisäviljeltyjen mansikan hiilijalanjäljestä, joka oli 2,45 kg CO2-ekv per 1 kg mansikoita. Laskennan kautta tunnistettiin myös viljelyprosessin merkittävimmät päästölähteet. Tuloksia voidaan käyttää apuna ohjaamaan Urban & Local -hankkeessa toteutettavaa viljelyprosessia ja tekemään siihen muutoksia, joilla hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. Microsoft Excel -ohjelman käytön kautta saatiin luotua yksinkertainen ja helppokäyttöinen laskentatyökalu. Työkalulla laskenta voidaan tarvittaessa toistaa. Työkalua voidaan myös päivittää ja kehittää pidemmälle.
Laskennan toiminnalliseksi yksiköksi valittiin 1 kg mansikoita. Laskenta suoritettiin Microsoft Excel -ohjelmalla. Laskentaan tarvittavia tietoja viljelyyn käytetyistä syötteistä kerättiin Urban & Local -hankkeen dokumentoinnista sekä henkilökunnalta ja puuttuvat tiedot arvioitiin. Päästökertoimia laskentaan haettiin yleisistä lähteistä. Laskennasta rajattiin ulos vaikutukset taimista, kuljetuksista, jätteistä ja viljelyyn syötetystä hiilidioksidista. Laskennassa oletettiin, että viljelyprosessin kesto oli 24 viikkoa ja saatu mansikkasato noin 15 kg.
Tulokseksi saatiin arvio Urban & Local -hankkeessa sisäviljeltyjen mansikan hiilijalanjäljestä, joka oli 2,45 kg CO2-ekv per 1 kg mansikoita. Laskennan kautta tunnistettiin myös viljelyprosessin merkittävimmät päästölähteet. Tuloksia voidaan käyttää apuna ohjaamaan Urban & Local -hankkeessa toteutettavaa viljelyprosessia ja tekemään siihen muutoksia, joilla hiilijalanjälkeä voidaan pienentää. Microsoft Excel -ohjelman käytön kautta saatiin luotua yksinkertainen ja helppokäyttöinen laskentatyökalu. Työkalulla laskenta voidaan tarvittaessa toistaa. Työkalua voidaan myös päivittää ja kehittää pidemmälle.